Dyt. Emine GÖRÜCÜ
RUH VE BEDENDE SAĞLIK
RUH VE BEDENDE SAĞLIK
Herkese yeniden merhaba. Uzun bir tatil arasından sonra yine kaldığımız yerden devam edelim derim ben, siz de aynı fikirdeyseniz bu hafta ki konumuza başlayalım o zaman…
Tıpkı sizler gibi ben de yaz güneşinin ve yaz meyve-sebzelerinin doya doya tadını çıkardım. Şimdi vücudumu kışa hazırlama zamanı. Güneş kendini yavaş yavaş saklamaya başladı. Bu nedenle, her ne kadar yaz boyunca güneşlenmiş olsak da D vitamini deposu için en az yarım saat özellikle kol ve bacak eklemlerimizi güneşe göstermeliyiz. Yaz sebzelerinin artık son demleri olduğu için her fırsatı değerlendirip bunları tüketelim. Bunun yanı sıra öğlen ve akşam olmazsa olmazımız salata ve yoğurtlarımızı yine ihmal etmeyelim.
Bu arada küçük bir hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim, az tuzlu turşular ve tarhana kış tüketimi için mutlaka hazırlanmalı. Bu ürünler doğal maya içerdikleri için kışın bağırsaklarımızda bulunan sevimli bakterileri çalıştırma ve korumada oldukça etkililer. Her zaman söylerim ‘’hafta da 2-3 kase tarhana için, hasta olmayın’’…
Yaz boyunca verdiğimiz mangal partilerinde yorulan mide ve bağırsaklarımızı biraz dinlendirme vakti geldi. Bu aralar akşam yemeklerimizde kurubaklagil ve sebze tercih edelim. Yazılarımı takip edenler artık iyice ezberlediler sanırım. Protein molekülleri diğer yağ ve karbonhidrat moleküllerinden daha büyük olduğu için özellikle böbrekleri çok yorar, bu yüzden böbrekleri biraz dinlendirme zamanı geldi.
Yaz aylarında tükettiğimiz su miktarını artık azaltabiliriz. Günlük sade su tüketim miktarı sonbahar ve kış aylarında 2-2,5 litredir. Terleme vs. olmadığı için böbrekleri fazla yormanın gereği yok diye düşünüyorum.
Kahvaltımıza bal ve pekmez eklemeye başlayabiliriz. Ancak bunları tereyağı ve tahin olmadan tüketelim. Günlük ihtiyacımız 1-2 yemek kaşığı pekmez ya da 1 yemek kaşığı baldır. Diyabetikseniz bu gıdaların tüketimi için diyetisyeniniz ile mutlaka görüşün.
Meyvenin en sınırlı olduğu bu dönemde çiğ kuruyemişlere yönelebiliriz. Bunların da miktarına nasıl dikkat etmeliyiz hemen açıklayayım; günlük yemeklerinizde yediğiniz yağ miktarına dikkat ederek kuruyemişlerden gelecek fazladan yağı hesaplayabilirsiniz. Normal kilo ve boyda olan sağlıklı bir insan ortalama 5-7 tatlı kaşığı yağ tüketmelidir. 5-8 fındık 1 tatlı kaşığı yağa denk geliyor.
Uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsak sağlıklı beslenmenin yanında kendimize hobiler bulmalıyız. Ben kışın örgü örmekten, yazın bahçe ve çiçeklerle uğraşmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Hem bedenim hem de beynim hem de ruhum dinleniyor ve mutlu oluyorum. Son zamanlarda ise yeni bir keşfim oldu; dikiş dikmek J. Yeni bir şeyler üretmek çok zevkli. Bedeni sağlıklı beslenme ile ruhunuzu ise keyif aldığınız yaratıcı hobiler ile doyurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı beden sağlıklı ruh ile bir bütündür unutmayın!...
Sevgi ve sağlıkla kalın….
Okunma Sayısı : 1665