Dyt. Emine GÖRÜCÜ
BEBEĞİME NE YEDİRMELİYİM?


BEBEĞİME NE YEDİRMELİYİM?

 

Danışanlarımın ve takipçilerimin önemli bir kısmını yeni doğum yapmış anneler oluşturuyor. Sıkça aldığım soruların genelini de ‘bebeğime ne yedirmeliyim?’ oluyor. Bu nedenle bu hafta bebek beslenmesi üzerine yazmayı kararlaştırdım.

 

Bebeğinizin ilk haftalarında sindirim sistemiyle bağışıklık sistemi gelişmemiş durumdadır. Bu nedenle doğar doğmaz anneden aldığı kolostrum (ağız sütü) onun için büyük önem taşır. Azimli ve kararlı davranarak bebeğinizin bu sütü almasını sağlayın mutlaka.

 

İlk 6 ay mutlaka sadece anne sütü ile besleyin. İlk başlarda bebeğiniz emmek istemeyebilir ama mutlaka direnin ve emzirin. Göreceksiniz ki o da bu duruma alışacak. Sütünüzü arttırmak için yapmanız gereken tekşeydengeli beslenmek ve su içmektir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

 

0-6 ay:Sadece anne sütü verin. Bir nedenden dolayı anne sütü veremiyorsanız mama verin

6.ay:anne sütü, devam maması ya da ilk 1 hafta % 75 sulandırılmış inek sütü (25 ml süt+75 ml su ),2. Hafta % 50 süt %50 su ile inek sütü, 4. Hafta 75 ml süt+ 25 ml su olarak verin. Sabahları yumurta sarısının ¼ ile kahvaltıya başlayın.Aynı sütte olduğu gibi her hafta arttırarak gidin. Yoğurt, meyve suyu ve sebze sularına başlayabilirsiniz.kahvaltıya 1 çay kaşığı üzüm pekmezi ekleyin yine bunu da her hafta 1 çay kaşığı arttırarak devam edin.

 

7.ay : anne sütü, artık kahvaltıda 1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı pekmez verebilirsiniz. Bebe bisküvilerine, pirinç ununa ve sütlü mamalara başlayabilirsiniz. Pirinç ve yoğurt ile yaptığınız yayla çorbası verebilirsiniz. Bebeğiniz çatalla ezilip püre haline gelen 1 yemek kaşığı kadar balık ve tavuk eti yiyebilir.Sebze çorbalarına ve sebze pürelerine başlayabilirsiniz. El hareketleri gelişmeye başladığı için eline biberon, kalın ekmek kabuğu tutuşturmaya başlayabilirsiniz. Yemeklerine 1 çay kaşığından daha az zeytin yağı ekleyebilirsiniz. Meyveleri artık su değil de püre halinde verebilirsiniz. Devam mamalarını kullanabilirsiniz.

 

8-9-10-11. aylar: Anne sütüne 2 yaşına kadar mutlaka devam etmeye çalışın. Artık iyi ezilmiş kıymalı ve sebzeli ev yemeklerine geçme vaktiniz geldi. Yemeklerin çok yağlı olmamasına ve tuzsuz olmasına dikkat edin. Kahvaltıyı tam yumurta, pekmez ve tuzsuz pastörize peynir yapabilir. Köy peyniri kullanmayın. Peynirin pastörizeve tuzsuz olması çok önemli. Azar azar ezilmiş tahıl ve kurubaklagile başlayabilirsiniz. Günlük yoğurdunu ihmal etmeyin. Çorbalarına ekmek içi doğrayabilirsiniz. Yağda kızartılmadan hazırlanan köftelere başlayabilirsiniz. 8. Aydan sonra bebeğinizin çiğneme ve yutma, ellerini kullanma hareketleri çok hızlı olarak gelişecektir. Bu dönemlerde yemekleri blendardan geçirmeyin ki yutma ve çiğneme refleksi tembelleşmesin.

 

12. ay ve sonrası: Bebeğiniz artık aile sofrasına oturup, hazırladığınız ev yemeklerini, dolmaları kendi deneyimlerine göre seçmeye yani tercihlerini oluşturmaya başlar. Bu süreçte işlenmiş ve hazır gıdalar ile onu tanıştırmamanız önemlidir. Bebeğinizin çiğneme ve dil hareketleri geliştiği için gözlemlerinize dayanarak küçük parçalı her türlü ev yemeğini hatta kendi yemediğiniz yemekleri bile yedirmeye çalışın.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Sevgi ve sağlıkla kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2019-03-21 15:12:22
Okunma Sayısı : 1284
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları