Dyt. Emine GÖRÜCÜ
BESLENME ÇANTASI ÖNERİLERİ

Bu aralar her yerde okul alışverişi yapan veliler ile karşılaşıyorum. Bu alış-verşlerde dikkatimi çeken unsur ise ‘beslenme çantası’ ve ‘beslenme kapları’ arayışı. Öncelikle beslenme çantaları ve kapları üzerinde küçük bir hatırlatma yapma gereği duydum. Çoğunuzun bildiği gibi cam kaplar sağlıklı olan kaplar gurubunda yer alıyor fakat çocuklar çok hareketli oldukları için risk teşkil ediyorlar. Bu yüzden güvenilir markalardan zararlı kimyasallar içermeyen ürünler tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra bu kap ve kılıflara sıcak ürünler koymaz ve gıda ile direk temasını kağoıt bir peçe yardımı ile keserseniz sorunu büyük ölçüde halletmiş olursunuz.

Gelelim beslenme çantası menüsünde bulunması ve bulunmaması gerekenler bölümüne;

1-sıvı, sulu yemeklerden kaçının,zira dökülmesi kaçınılmaz olacaktır.

2-Et ürünleri (salamlı sandviç, köfte vb.) içeren gıdalardan kaçının. Sabahtan hazırladığınız bu ürünleri çocuğunuzun tüketme saati gelene kadar muhafaza koşullarında saklamak mümkün olmadığı için bozulmalar sebep olacaktır.

3-Patates içeren gıdalardan kaçının, yapısı gereği hızlı bozulan bir gıdadır.

4-Pastörize değil ise süt ve ürünlerinden kaçının.

Bu saydıklarım en temel konulardır. Şimdi gelelim neler yapabileceğinize ve bu önerileri de bir menüye dönüştürelim:

1-fıstık/fındık ezmeli sandviç (içine kıyılmış fındık,fıstık,ceviz,kaju vb kuruyemişler eklenerek)

    200 ml kutu süt

    1 adet küçük yerli muz(çok olgunlaşmamış olsun)

2- domates,peynir ve yeşillikler ile hazırladığınız sandviç; domatesin sulanmaması için çekirdeklerini çıkarıp suyunu süzdürebilirsiniz.

     Ayran

     Çikolata

3- evde yaptığınız güzel bir kek

    200 ml süt

    Sevdiği bir meyve

4-evde yaptığınız harika çeşitlendirilmiş börek/poğaça

    Evde yaptığınız içecekler (hoşaf,soğuk çay ve benzerleri)

    Çikolata

5- sade makarna (seviyorsa peynir eklenebilir)

     Sevdiği bir içecek

Kuruyemişler

 

Bu menüyü çeşitlendirerek yıl boyunca kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu şudur: Beslenme çantasına koyduğunuz ürünlerin bozulma olasılığı nedir?

Haşlanmış sebzeler, haşlanmış yumurta, salamlı sandviçler,haşlanmış patatesler tüketim süresi uzun olduğu için bozulma olasılıkları çok yüksektir.

Okullar genellikle tam gün, ikili öğretim çok az kaldı. Çocuğunuza güzel bir kahvaltı yaptırdığınızda, beslenme çantasına koyacağınız sağlıklı gıdalar eve gelene kadar geçen sürede onun enerji açığını kapatıp, sağlığını korumaya yönelik ve büyümesini destekleyici gıdalar olmalıdır. Çocuk eve geldiğinde temel gıdalarını alacağı için sorun olmayacaktır.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

 

    

 

Yayınlanma Tarihi : 2023-10-26 16:29:57
Okunma Sayısı : 2064
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları