Dyt. Emine GÖRÜCÜ
MİDE RAHATSIZLIĞI MI YAŞIYORSUNUZ ?
MİDE RAHATSIZLIĞI MI YAŞIYORSUNUZ ?
Mide rahatsızlığının genellikle temel kaynağı farkında olamadan dengeleyemediğimiz mide asididir.Mide asidi bakterileri etkisiz hale getirmek ve vücutta protein sindirimi için çok önemlidir. Vücut yeteri miktarda mide asidi üretemediğinde, yetersiz sindirime ve özellikle barsaklarda aşırı mikrobiyal çoğalmaya neden olur. Sorunu fark etmek oldukça zordur. Tedavi süreci de oldukça uzundur. Bedeniniz size aşağıda sayacağım sinyalleri veriyor ise mide asitlik seviyenizde sıkıntı var demektir. Acilen yaşam ve beslenme şeklinizi bir uzman eşliğinde düzenlemenizin zamanı gelmiş de geçmek üzere demektir.
Düzensiz mide asidi belirtileri;
- Yemekten yaklaşık bir saat sonra geğirmeye başlıyorsanız,
- Yemek yedikten sonra yemek borunuzda yanma varsa, yiyecekler ağzınıza kadar geliyorsa (reflü),
- Mide asitliği bozulunca midede çoğalan bakteriler yiyecekleri parçalar bunun sonucunda gaz açığa çıkar. Yemekten bir süre sonra şişkinlik ve sıkışma hissi oluşuyorsa,
- yemektenbir süre sonramideden kaynaklı nefesiniz ağır kokuyorsa,
- Ne yerseniz yeyin teriniz ağır kokuyorsa,
- Yediklerinizin bir kısmı dışkınızda parçalanmamış olarak görülüyorsa,
- Kırmızı et tükettiğinizde şişlik ve sıkışma hissediyorsanız,
- Yemekten sonra ağılık ve yorgunluk hissediyorsanız,
- Çabuk kırılan zayıf tırnaklarınız var ise,
Öncelikle mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.Düzensizleşen mide asidi, yetersiz sindirime ve mide üstünde bulunan pilor kapağının harekete geçmemesine neden olur. Besin mideye yerleşir ve mide asidinin eksikliği ile üremesi artan bakteriler tarafından sindirilir. Bu bakteriyel sindirim şişkinliğe, mide kramplarına ve geğirmeye neden olur.
Mide Asidi Seviyesini İyileştirmenin Yolları
Yukarıda sayılan belirtileri yaşıyorsanız, beslenmenizi ve yaşam şeklinizi düzenlemenin zamanı gelmiş demektir. Gecikmeden bir doktora ve beslenme uzmanınıza uğramanız gerekir. Kişiye göre değişmekle birlikte, genel olarak yapmanız gerekenler;
- Sıvı besin alın: Öğünlerinizde çorba ve sulu yemekler tüketmeye çalışın.
- Mideyi doldurmayın:Yemek yerken yavaş ve sakin yemeye çalışın. Karnınızı tıka basa doyurmayın.
- Zencefil kullanın: Zencefilin yararları için çok detaylı bir yazı yazmıştım.Tekrar geri dönüp o yazıyı mutlaka okuyun. Zencefil, sindirimi iyileştirmek için kullanılabilecek en yararlı kaynanaklardan biridir.
- Su için: her gün mutlaka 2-3 lt su için. Ancak yemeklerle birlikte su içmeyin.Özellikle et yemekleri tüketiyorsanız yemekten yaklaşık 1 saat sonra su, çay vb. sıvılar tüketmöeye çalışın.
- Limon kullanın: Limon oldukça asidik bir meyvadır. Bu nedenle yemeklerinize bir miktar limon sıkmakarak tüketmeyi deneyin.
- Ev yapımı turşu tüketin: Eğer barsaklarınızda bir sorun yok ise yemeklerinizin yanına ev yapımı turşu ekleyin. Turşular fermente ürün olduğu için midenize iyi gelecektir. Tuzuna dikkat edin ki tansiyon problemi yaşamayın.
- Yemekten önce rahatlayın: Yemek öncesi rahatlama, mide asiti üretimini iyileştirmek için en iyi yollardan biridir. Anın tadını çıkarın ve sevdikleriniz ile birlikte sofraya oturun.
Son olarak, bir çok kişinin özellikle et yemeklerinden önce salata tükettiğini görüyorum. Mide asitliğinin refahı için salata ve yoğurdunuzu ana yemeğiniz ile aynı anda tüketin. Sevgi ve sağlıkla kalın…
Okunma Sayısı : 1825