Dyt. Emine GÖRÜCÜ
MAÇA ÇAYI VE ZAYIFLAMAYA ETKİLERİ
MAÇA ÇAYI VE ZAYIFLAMAYA ETKİLERİ
Öncelikle dikkatinizi çekmek istediğim çok önemli bir konu var. Maca ve Maça çayı aynı şeyler değiller. Bu konu oldukça karıştırılıyor.
Maca; köklü bir bitki olup, besin değeri oldukça yüksektir. Takviye edici gıda olarak da tıpkı Matchai gibi kullanılmaktadır.
Matcha, Matchai yani Türkçe okunuşu ile son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve yazımızın konusunu da oluşturan Maça çayı ise Yeşil çay yapraklarının erken hasat edilerek ve toz haline getirilerek tüketilen, öğütülmüş hali neredeyse kınaya benzeyen bir üründür. Resimlerini de ekliyorum ki satın alırken karıştırmayın ve doğru ürün ile buluşun.
Maça Çayının Faydaları Nelerdir?
Bilindiği gibi yeşil çay, siyah çaya oranla 2 kat daha fazla kafein ve kateşin içeriyor. Siyah ve yeşil çay yaprakları işlenerek tüketiliyor. Maça çayı ise yaprakların tamamen öğütülmesi ile toz haline getirilip tüketiliyor. Bu işlem de Maça çayının polifenol, kateşin, kafein ve ilave olarak lif oranının artmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalarda Maça çayının düzenli tüketildiğinde;
- Tip-2 diyebetli hastalarda kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu, böbrek ve karaciğer hasarını azalttığı,
- Antioksidan içeriği ile özellikle mide-barsak-cilt kanserlerini önlemede yardımcı olduğu,
- Kolesterol ve Trigliserit seviyelerini olumlu etkilediği,
- Kalp-Damar hastalıklarını önlemede yardımcı olduğu,
- Metabolizmayı hızlandırdığı, yorulmayı geciktirdiği,
- Yağ yakımını hızlandırarak ağırlık kaybında olumlu etkileri olduğu belirtiliyor.
Maça Çayı Nasıl Zayıflatıyor?
Söylediğim gibi, Maça çayı yeşil çayın bir türevi. Yeşil çayı yapraklarını sıcak su ile demleyerek ya da, sallama çay olarak alındığında ise yine iyice ufaltılmış yaprak parçaları olarak tüketiyoruz. Maça çayı ise; yaprakların tamamının öğütülüp toz haline getirilmesi ile yaprakların tamamını tüketmiş oluyoruz. Bu da Maça çayının içeriğinde ki bileşiklerin fazla olmasını ve daha keskin bir tadının olamasına neden oluyor. İşte burada diğer çaylara göre zayıflamaya olan etkisinin sırrı ortaya çıkıyor. Bu da yeşil çaya göre 10 kat fazla etki ederek metabolizmanın hızlanmasınıa neden oluyor. Metabolizma hızlanınca, beden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor ve yağ yakımı da hızlanıyor.
Maça Çayı Ne Kadar İçilmeli?
İçinde barındırdığı yüksek kafein nedeni ile günlük 10 mg dan fazla tüketilmesi uzmanlarca önerilmiyor. Kan damarlarının genişleyip, kalp atış hızının artmasına ve gereğinden fazla çalışmasına neden oluyor. Diüretik olduğu için de su tüketiminize dikkat etmez iseniz önce ödeme ileryeyen safhada bedeniz susuz kalmasına neden oluyor. Dikkatli ve dengeli tüketimi ise ödemin atılmasını sağlıyor.
Maça çayı içmeyi tercih ederseniz size tavsiyem günde toplam 6 mg olur. Sebebine gelecek olursak, toplumsak olarak kafein içeren diğer türk kahvesi, çözülebilir kahveler (nescafe vb.), siyah çay vb. tüketim oranlarımız oldukça yüksek. Dolayısı ile farkında olmadan bedeni kafein bombardımanına tutmuş oluyoruz. Size rehber olması açısından kafeinli içeceklerin oranlarını veriyorum. Tavsiyem telefonunuza not etmeniz ve günlük kafein tüketiminizi kontrol etmenizdir. Özellikle Tansiyon Hastalarının çok dikkatli olması gerekir.
Kafeinli İçecekler ve Oranları
- 250 ml-1 kupa çözülebilir kahve-150 mg kafein
- 1 fincan Türk kahvesi- 57 mg kafein
- 1 Kutu Kola (330 ml)- 33 mg kafein
- Yeşil çay, 1.65 gr poşet/sallama- 1,5/2 mg kafein
- Siyah demleme çay – 30/40 mg kafein içerir.
Siyah çayın demleme süresi hem kafein ile hem de okside olması ile önemlidir. Demleme-bekletme süresi ne kadar uzar ise çay o kadar okside olur kararır ve kafeini de o kadar suya geçer. Genel tavsiye; siyah çayı demlediğinizde ilk 15-20 dakika içinde tüketilmesi yararlılık oranını arttırır.
Yazımı sonlandırmadan önce tekrar tekrar hatırlatmak isterim. Merdiven altı ürünlere çok ama çok dikkat edin. Özellikle instegram da ve facebook da reklamları ile sık karşılaşılan ürünler her zaman doğru ürünler olmayabilir. Kişisel hesaplarıma baktığınızda önerilerimi daha net görebilirsiniz. Sevgi ve sağlıkla kalın…
Okunma Sayısı : 2920