Dyt. Emine GÖRÜCÜ
KORONA (COVİD-19) BESLENME ÖNERİLERİ

 

 

Zor günlerden geçiyoruz. Kendi sağlığımız ve çevremizdekilerin sağlığını korumakla yükümlüyüz. Bu nedenle evde kalıp hiç kimseyle temas etmememiz çok önemli. Bölge ve yer adı vermeyeceğim ancak sizlerin de bildiği gibi Tekirdağ’da da karantina alanı mevcut.

 

Koronavirüs hastalığının bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tedavi edecek tek başına herhangi bir besin yoktur. Bunu artık hepimiz biliyoruz. Sosyal medyada asıllı ya da asılsız çeşitli öneriler ve sağlıklsız bilgiler dolaşıyor maalesef. İllaki doğru bilgiye ulaşmak istiyorsanız yeni yayımlanmış bilimsel makalelere ‘’google akademik’’ sayfasını kullanarak ulaşabilirsiniz.

 

Bunun yanısıra Türkiye Diyetisyenler Derneği bu konu ile ilgili uzun bir beslenme öneri rehberi yayımladı.  Size bunu özetleyerek aktarmak istedim. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için ‘’tdd.org.tr’’ linkini kullanabilirsiniz.

 

Raf ömrü uzun, protein, mineral,lif ve antioksidan yönünden zengin gıdalar almayı tercih edin.

  1. Mevsime uygun ulaşabildiğiniz sebze ve meyveleri aldığınızda (karnabahar,havuç vs.) buzdolabında ömürlerinin uzun olması için yıkamadan saklayın. Tüketileceği zaman uzun ve dikkatli yıkayın.
  2. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı tabak modelini uygulayın. Şişelere tıkıştırılmış destek gıdalar (suplementler) yerine bu sebze ve meyveleri tüketin. Yemeklerinize aldığınız C vitamini grubuna destek için limon sıkın.
  3. Kurubaklagil grubu bu dönemde size kurtarıcı olacaktır. Haftada 3-4 defa tüketmeye çalışın.
  4. Balık tüketimi önemli ancak şu dönemde taze balığa ulaşmak zor olduğu için konserve ya da donmuş balık tüketmeye çalışın.
  5. Antikor üretimi için yeterli hayvansal kaynaklı protein almanız çok önemli. Yumurta, yoğurt, süt, kefir ve et tüketiminizi dengede tutmaya çalışın.
  6. Alkol tüketmenin koronavirüsü önlediği gibi yanlış bir bilgi dolaşıyor ortalıkta.Bununla ilgili herhangi bir bilimsel çalışma ya da görüş yoktur. Paketli, açıkta satılmayan gıdalar alıp tüketmeye çalışın (süt vb.). Abur-cubur olarak nitelendirdiğimiz şeker-tuz vb. oranlarıyüksek sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durun. Bunun nedeni sadece kiloalmanızı önlemek değil metabolik dengenizi de bozmasıdır.
  7. Yemeklerinizi hazırlarken temizliğine ve pişirme yöntemlerine ekstra özen gösterin. Hastalığın gıda yolu ile bulaştığına dair henüz bir bilgi yayımlanmadı ancak şu dönemde hijyene fazladan dikkat etmek gerekli.
  8. Günlük Yeterli Vitamin ve Mineral Alımı Sağlanmalıdır Son olarak; yeterli vitamin ve mineral tüketiminin sebze, meyve, tam tahıl ve yağlı tohumlar gibi yiyeceklerle sağlanması esas tercih edilecek yol olsa da; Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen “Sağlıklı Yemek Tabağı”na göre beslen(e)meyen kişilerin günlük vitamin ve mineral takviyesi almaları da bu özel geçici dönemde bir alternatif olarak önerilebilir.

Sosyal izolasyon yaşadığımız şu günlerde sağlık önerilerine lütfen dikkat edelim. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım çıktığımız hallerde ise aralık mesafesine dikkat ederek yakın temastan kaçınalım.

Sevgi ve sağlıkla kalmaya çalışın.

 

Yayınlanma Tarihi : 2020-04-01 19:43:52
Okunma Sayısı : 7659
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları