Dyt. Emine GÖRÜCÜ
YAPAY VİTAMİNLER YARARLI MI YOKSA ZARARLI MI?


YAPAY VİTAMİNLER YARARLI MI YOKSA ZARARLI MI?

 

Bu hafta sizler için yapay vitaminler konusunda güncel bilgileri araştırdım. Bir çok danışanım gerek cilt için, gerek saç için, gerekse soğuk algınlığını önlemek ya da iyileşme sürecini hızlandırmak adına marka ismi vermeyeyim bildiğiniz şu meşhur markalardan yapay vitaminler kullandıklarını dillendirdikleri için bu konunun irdelenmesi gerektiğini düşündüm.

Öncelikle size bu yapay vitaminlerin üretim tiplerinden bahsetmek isterim:

  1. Organik kaynaklardan vitamin üretimi; ‘ama organik kullanıyorum’ diyenler dikkat! üretilecek olan vitaminin bulunduğu bitki ya da hayvan dokuları hedef alınan gruptur. Örneğin; B12 vitamini için inek karaciğerinin tozu kullanılıyor. Üretim yapan firma tedarikçiden karaciğer tozunu alırken,ineğin sağlıklı koşullarda beslenip beslenmediğine, ineğin antibiyotik kullanıp kullanmadığa dair bir çok soruya ne kadar hakim ve ne kadarını denetleyebiliyor? Dünya çapında bu yöntem mümkün olduğunca terkedilmeye başlandı zira riskler oldukça yüksek...
  2. Besin kültüründe ‘bakteriler’ ile vitamin üretimi; Bazı bakterilerin genetik olarak kontrol edilip, onlara yeni özellik vererek üretim tipidir. Yani; bazı vitaminlerin üretimi için bakteri programlanıyor ve üremesi sağlanıyor,özel işlemlerden geçirilerek saflaştırılan vitamin kullanıma sunuluyor… Sık kullanılan bir üretim şekli değil çünkü ciddi bir arge ekibi ve maliyet gerektiriyor.
  3. Laboratuvar ortamında vitamin üretimi; En maliyetsiz ve en sık kullanılan bu yöntemde, üretilecek vitamin molekülüne en benzer kimyasal molekül çeşitli işlemlerle istenen vitamine benzetilir ve üretilir.

Bu ve benzeri yöntemlerle elde edilen bütün vitaminlere kıvam arttırıcı, tatlandırıcı, renklendirici gibi kimyasallar da eklenince iş daha da karmaşıklaşıyor.

Fazla tüketildiğinde;

Yapılan çalışmalarda fazla tüketilen (ki en sık kullanılanlardır) C vitamininin ishal ve mide-bağırsak rahatsızlıklarına, D vitamininin böbrek sorunlarına, E vitamininin kan sulandırıcı özelliğinden dolayı ciddi kanamalar yol açtığı bildiriliyor.

Şunu asla akıldan çıkarmamalıyız: yapay vitaminleri sadece ciddi vitamin eksikliklerini gidermek için kısa süreli olarak hekim önerdiği taktirde kullanmalıyız.  Hiçbir zaman şifa niyetine veya sebepsiz yere kullanmamalıyız.

Öğünlerimizde dengeli tabak modelini uyguladığımızda dışarıdan hiçbir takviyeye gerek kalmadan gayet sağlıklı olabiliriz. Dengeli tabak modeline gelince;


 


Sanırım bu görsel yeterince açıktır.  Bu tabağın içindekileri miktarlara dikkat ederek tükettiğimizde birçok sağlık sorununu önlemek ve tedavi etmek mümkündür.

Sevgi ve sağlıkla kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2020-01-30 14:10:38
Okunma Sayısı : 3155
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları