Dyt. Emine GÖRÜCÜ
KANSER TANISI ALMIŞ HASTALAR NASIL BESLENMELİ


KANSER TANISI ALMIŞ HASTALAR NASIL BESLENMELİ

 

Bu konu aslında çok uzun. Sizler için elimden geldiğince kısaltmaya ve sadeleştirmeye çalıştım.

Kanser tanısı almış hastaların öncelikle yaptıkları hatalardan biri de beslenme alışkanlıklarını değiştirmek oluyor maalesef. Doktoruna ve birlikte çalışan diyetisyene danışmadan komşu teyzelerin, sosyal medyanın etkisiyle başvurulan ‘sihirli yiyecekler’ hiç farkına varılmadan kullanılan ilaçların etkisini azaltmanın yanı sıra zaten hasar görmüş hücre yenilenmesini de sekteye uğratıyor.

  • Aktarlardan alınan bitki karışımları
  • Sosyal medyadan duyulan sihirli besinlere yönelmek
  • Doğal, organik besin takıntısı
  • Gıda takviyeleri…

Bunlara benzer daha birçok örnek sayabiliriz yapılan hatalara…

 

KANSER TANISI ALDIYSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER:

  1. Kanser tanısı almış iseniz ki bu psikolojik olarak oldukça yıkıcı bir haber olsa da lütfen doktorunuza birlikte çalıştığı bir diyetisyen olup olmadığını sorun. Yönlendirdiği onkoloji beslenmesinde uzman bir diyetisyen ile birlikte hareket etmeye çalışın. Doktorunuzun önerdiği bir uzman yok ise kendiniz araştırarak onkoloji beslenmesinde deneyim ve tecrübesi olan bir diyetisyen bulmaya özen gösterin. 
  2.  

Şunu unutmamanızı istiyorum; Kanser hastalarının yaşam süresini ve kurtulma şansını yapılan tedaviler (kemoterapi, radyoterapi, cerrahi ve benzeri), beslenme ve fitoterapi belirler.

 

  1. Kalori alımınıza dikkat etmeye çalışın. Hücreler bir taraftan yıkılırken diğer taraftan yenilenmeye çalıştığıiçin ek kaloriye ihtiyacınız var.
  2. Protein alımınızı, böbreklerinizde herhangi bir sorun yok ise kilonuz başına 1-1,5 gr olarak ayarlamaya çalışın.
  3. İshal, kabızlık, bulantı sorunlarınız varsa ve kilonuzda artış yaşıyorsanız karbonhidrat alımınızı arttırın.
  4. Yemeklerden kötü kokular alıyorsanız, kilo kaybı yaşıyorsanız, iştahınız azalmışsa yağ tüketim oranınızı arttırın. En güzel yağ arttırma yolu ise bolca fındık,badem, ceviz gibi kabuklu kuruyemişleri kendiniz kırıp hemen tüketmeniz olacaktır.
  5. Tedavi sürecinizde özelliklede kemoterapi aldığınız dönemde bal tüketmeyin. Bal polen yapısı nedeniyle ilaç etkileşiminde negatif sonuçlara neden olabiliyor.
  6. Süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edin. Özellikle UHT yöntemi ile sterilize edilmiş güvenilir markaların paket ürünlerini tüketmeye çalışın. Süt gaz sancılarına neden olacağı için yoğurt ve kefire yönelin.
  7. Bulantınız olduğu dönemlerde iyi yıkanmış taze zencefil çayı için. Bulantı ve kusmalarınızı önleyecektir.
  8. Doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşerek glutamin desteği alın. Glutamin makrofaj ve enterosit yapılanmasını sağlayacaktır.
  9. Tanı aldığınızda omega-3 desteği kullanın bu kilo kaybınızı önleyip, bağışıklığınızı güçlendirecektir. Burada dikkat etmeniz gereken; kemoterapi  tedavisine başladığınızda omega-3 desteğini kesmeniz olacaktır. Tıpkı balda olduğu gibi omega-3 yağ asitleri de komoterapi esnesından yarardan çok zarar demeyelim ama negatif etkiye neden olacaktır.
  10. Arjinin tabletleri bağışıklık sistemi hücrelerini aktive edici ve yara iyileşmesini hızlandırıcı etki ile bu süreçte size yardım edebilir. Bu özellik ameliyat olan kanser hastalarının daha hızlı ve sorunsuz iyileşmesine yardımcı olabilir.

 

 

Farkındayım, bu konu çok can sıkıcı ve sancılı bir süreç. Yukarıda da dediğim gibi sizinle iyi iletişim kurabilecek, bu konuda deneyimi olan diyetisyenle hareket etmeniz size yardımcı olacak en önemli unsurlardan biri…

Sevgi ve sağlıkla kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2020-02-17 13:46:44
Okunma Sayısı : 1475
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları