Dyt. Emine GÖRÜCÜ
DEMİR EKSİKLİĞİNDE NASIL BESLENMELİYİZ?

 

 

DEMİR EKSİKLİĞİNDE NASIL BESLENMELİYİZ?

 

Demir eksikliği, kadınlarda hatta hamile kadınlarda ve bebekler ile  küçük çocuklarda daha fazla görülmektedir. Kadınlarda demir eksikliğinin  en önemli nedeni beslenme alışkanlıklarının yanı sıra her ay regli görmeleri iken gebeler de ise demir tüketim ihtiyacının artmasıdır. Bebeklik ve çocukluk çağında demir eksikliği ise genel olarak beslenme kalitesinin düşük olmasından yani gereksinimi kadar demir alamamasından kaynaklanmaktadır. Dengeli beslenmeye rağmen eksiklik görülüyor ise doktorunuz demir  emiliminize ve demir bağlama kapasitenize bakarak sorununuzu çözecektir.

 Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden kaynaklanan demir eksikliği,  aynı zamanda kanla birlikte vücuttaki oksijen eksikliğine de neden olmaktadır. Kansızlıktan sonra vücuttaki oksijen seviyesi de düşer. Tedavi edilmediğinde seviye ilerler ve vücuttaki organlar fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir konudur.

Demir eksikliği belirtileri görülen kişi hemen doktora başvurmalıdır. Bilhassa hamileler ve et yemeyen kişiler ciddi bir risk taşımaktadır. Demir eksikliği veya anemi, doktor tarafından umumiyetle kan tahlili ile teşhis edilir. Kan tahlili sonucunda doktorun değerlendirmesi gereken çeşitli veriler vardır ama en önemli veri hemoglobin seviyesidir.

Sağlıklı bir insanda hemoglobin seviyesinin 11 g/dl üzerinde olması beklenir. Hemoglobin 9,5-11 g/dl arasındaysa hafif anemi, 8-9,5 g/dl arasındaysa orta şiddette, 8’in altında ise şiddetli anemi var demektir.


Demir eksikliği teşhis edilirse, doktorunuz demir preparatları ile demir seviyesinin normale çıkmasını sağlar.


Bunun yanında beslenmenizde bazı değişiklikler yaparak, demir eksikliğini daha çabuk giderebilirsiniz. Kırmızı et ve sakatat gibi bol demir bulunan gıdalar tüketmek ve bu gıdaların yanında yenilmesi ve yenilmemesi gereken gıdalara dikkat etmek gibi bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:


1.      Kafein tüketimini kontrol altına alın: Yemeklerle çay, kahve ve kola içmek demir emilimi olumsuz etkiler.

2.      C vitamini alın: C vitamini; tahıl, fıstık ve bakliyat gibi nebati gıdalardaki demirin daha çok emilmesini sağlar. Yemekte C vitamini içeren bol yeşillik, domates, salatık ve benzerlerini tüketmek daha çok demir almanızı sağlayabilir.

3.      Fitik asiti azaltın: Baklagiller, fıstık türü bitkiler ve tam tahıllar fitik asit ya da fitat diye sindirilmeyen bir madde içerir. Bu madde gıdalardaki demirin emilimini zorlaştırır. Fasulyeyi suda bekletmek ve yemekleri iyi pişirmek fitik asiti azaltır ve daha çok demirin kana geçmesini sağlar.

Bu haftalık da bu kadar.Sevgi ve sağlıkla kalın  :)


Yayınlanma Tarihi : 2017-12-23 14:06:29
Okunma Sayısı : 1188
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları