Dyt. Emine GÖRÜCÜ
HASTALIKLARDA BESLENME SERİSİ-4


HASTALIKLARDA BESLENME SERİSİ

 

4- HİPERTANSİYON VE BESLENME

 

Gün içinde kan basıncının belirli bir süre normal değerlerden yüksek olması, yüksek tan­siyon (hipertansiyon) olarak tanımlanır. Ülkemizde hipertansiyon oldukça yaygın bir problemdir. Maalesef erişkin her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon bulunmaktadır. Kadınlarda erkeklerden daha sık­ görülmektedir. Türkiye’de hipertansiyon hastalarının % 53’ü, ekonomik olarak üretken çağ kabul edilen orta yaş grubunda yer almaktadır. Ülkemizde nüfus yapısının daha çok genç olduğu dikkate alındığında, 30 yaş altında görülen hiper­tansiyon sıklığının  % 12 olması oldukça düşündürücüdür. Yapılan çalışmalarda 60  yaşın üzerin­de hipertansiyon görülme sıklığı % 60-80’lere kadar yükseldiğini ve  hastaların sadece %40’ının bunun farkında olduğunu göstermektedir.

Hipertansiyon; felç, böbrek hastalıkları ve kroner kalp hastalıkları için önemli bir risk oluşturmaktadır. Hipertansiyonla ilintili risk faktörleri 4 ana gurupta ifade edilmektedir:

1-      Şişmanlık:Bir çok hastalıkta olduğu gibi şişmanlık hipertansiyonda da başlıca riskler arasında yer alır. Beden ağırlığı  olması gerekenden % 15 fazlası olan bireylerde hipertansiyon olma olasılığı normal kilolulara oranla daha yüksektir. Özellikle 30-40 yaş aralığında alınan kilolar kan basıncını yükseltmede etkili olmaktadır. Yine yapılan çalışmalar olması gereken ağırlığınızdan % 10 fazlanız var ise  kan basıncınızda 7 mmGh artışa neden olduğunu açıklamaktadır.


2-      Kalıtım:Aile öyküsünde hipertansiyon hastalığı bulunan bireylerde hastalığın tekrar etmesi sıklıkla görülmüştür. Bu nedenle kalıtım yoluyla risk altında olan bireylerin daha dikkatli olması gerekmektedir.



3-      Diyet:Hipertansiyon hastalarının diyetinde tuz kısıtlaması büyük önem taşır;


·         Günlük toplam tükettiğiniz tuz miktarı 5 gr’mı geçmemeli. Bu yüzden yemeklerinizi ve ekmeğinizi tuzsuz seçmeniz önemli. Turşu gibi çok tuzlu, salamura gıdalardan uzak durun.

·          Potasyum ve magnezyumdan zengin beslenmek de önemli. Yani sofranızda maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon,roka, marul, kıvırcık ve soğana yer açın.  

·         Her gün mutlaka 6 yemek kaşığı (3 kaşık öğlen-3 kaşık akşam) yoğurt tüketin. Süt ve yoğurtta kalsiyum bulunmaktadır.

·         Aynı zamanda  ideal kilonuza erişip kilonuzu koruyabilmek için diyet yapmanız  gerekir.

·          Sigara ve alkol kullanımın da, özellikle kalp ve damar sistemi ile hipertansiyona direkt etkisi bulunduğundan bu alışkanlıklarınızı sonlandırın. Alkol tüketiminizi şarap gibi hafif içkilerden seçin ve 28 cc’ yi geçmeyin.

·         Haftada en az 3 gün birer saatlik yürüyüşler yapmaya çalışın.

·         Katı yağlar yerine zeytin yağı, çiçek yağı, fındık yağı gibi sıvı yağlar tüketmeye çalışın.

·         Her gün 3 ana öğün 3 ara öğün tüketmeye çalışın.


Unutmayın ki sağlıklı beslenerek ideal kilonuza ulaşabilir ve hastalıkları önleyebilirsiniz!!!

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Yayınlanma Tarihi : 2017-11-18 09:54:49
Okunma Sayısı : 1122
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları