Dyt. Emine GÖRÜCÜ
NASIL SAĞLIKLI BESLENİRİM? AMACIM NE OLMALI?


NASIL SAĞLIKLI BESLENİRİM? AMACIM NE OLMALI?

 

Öncelikle ‘sağlıklı beslenme’  terimini tanımlayalım. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dengeli ve yeterli miktarda gıda tüketmemizi  ‘Sağlıklı beslenme’ olarak tanımlayabiliriz.

 

Burada dikkat edilecek nokta farklı besinleri dengeli ve yeterli şekilde almaktır. Herhangi bir gıda tek başına vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve yeteri kadar su tüketmek çok önemlidir.  Türkiye’ye özgü sağlıklı tabak modelinde görüldüğü gibi her besin grubundan gıdanın öğünlerinizde yani tabağınızda olmasına özen göstermek gerekiyor.


Türkiye’ye özgü sağlıklı-dengeli tabak modeli

Açıklama: yonca tabak modeli ile ilgili görsel sonucu


Kendi yaşamımıza, vücudumuza, beslenme alışkanlıklarımıza ve bilimsel gerçeklere uygun bir şekilde yapılan sağlıklı beslenme, kaliteli bir yaşam sürmemizi sağlar. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için aşağıdaki adımları takip etmeye çalışın:


©      Sebzeyi tabağınıza mutlaka ekleyin: Sebzelerle vücudumuza sağlık için gerekli olan birçok vitamin, mineral ve antioksidan girerken  oldukça da düşük kalori almış oluyoruz. Bu nedenle sebzeler beslenmemizin temelini oluşturmalıdır. Patates yüksek nişasta içerdiği için diğer sebzelerden ayırılır bu yüzden tüketimine dikkat etmek gerekir.


©      Kaliteli protein tüketmeye özen gösterin: Protein vücudumuzun yapıtaşıdır. Protein vücutta uzun süreli olarak depolanamaz, bu nedenle günlük olarak yeterli proteini tüketmek ideal sağlık için önemlidir. Bu yüzden ne fazla ne de eksik tüketilmesi gereken bir besin türüdür. Yumurta, balık eti, tavuk eti, hindi eti, kırmızı et, peynir, yoğurt ve süt kaliteli protein kaynaklarıdır. Gün içinde iki öğününüzde bu besinlerden birini bulundurmaya çalışın.


©      İyi yağlar tüketin: Zeytinyağı, avokado, çiğ kuruyemişler, tereyağı, hindistan cevizi yağı “iyi yağ” kaynağıdır. Beslenmenize bunları dahil edin. Amacınız kilo vermekse tükettiğiniz yağ miktarına dikkat etmekte yarar vardır.


©      Her gün enz az  bir adet meyve tüketin: Sebze ve meyveler antioksidan deposudur. Sebzeler her ne kadar antioksidan bakımından zenginse de çoğunlukla pişirilerek yenmesi sebzedeki vitamin ve antioksidanların bozulmasına neden olmaktadır. Meyveyi çiğ olarak yediğimiz için meyvelerde bulunan antioksidanlardan ve vitaminlerden vücudumuz büyük ölçüde yararlanabiliyor.


©      Günde 1,5-2 litre su için:  İnsan vücudunun yaklaşık % 70’i sudan oluşuyor. Gün içinde yeterli su içmek vücudun sıvı dengesini koruması ve kendini yenilemesi için çok önemlidir. Su içmeyi sevmiyorsanız tüketim alışkanlığını kazanmak için mutlaka çeşitli yollar deneyin. Suyunuzun içine çubuk tarçın, limon veya portakal dilimleri, salatalık dilimleri, nane yaprakları eklemek bunlardan biri olabilir.


©      Süt-yoğurt tüketmeyi unutmayın: Süt ürünleri kaliteli protein kaynağı olmakla beraber aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko gibi mikrobesinlerin de en iyi kaynaklarıdır.


©      Karbonhidratlı besinleri gerektiği kadar tüketin: Günlük toplam enerjinizin yaklaşık % 55-60 kadarı karbonhidrat içeren besinlerden gelmedi. Her öğün mutlaka tabağınızda karbonhidrat içeren ekmek, pilav, makarna vb. gıdalar olamalı.


Toplum olarak damak tadımız ve tükettiğimiz gıdalar daha çok karbonhidratlı besinlere kayıyor. Şunu unutmayalım ki yemek yemek yaşamsal fonksiyonlarımızı idame ettirmenin yanı sıra sosyalleşeme aracımızdır aynı zamanda. Kendimizi strese sokmadan keyifle dengeli ve yeterli beslenmeyi öğrenmeliyiz. Amaç sağlıklı yaşamak ise yukarıdaki kurallara uyulmalı ancak arada yapılan kaçamaklara da tolerans gösterebilmeliyiz. Sağlıklı olmanın ön koşulu sağlıklı beslenmek ve harekli bir yaşam tarzı benimsemektir. Her gün olmasa bile en azından haftada üç gün temiz havada oksijeni içinize çekerek yürüyüşler yapmaya çalışın.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın 


Yayınlanma Tarihi : 2017-12-08 10:29:13
Okunma Sayısı : 958
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları