Dyt. Emine GÖRÜCÜ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARI NE YEMELİ?


İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARI NE  YEMELİ?


Bu sayfada yazdığım konuları aslında danışanlarım belirliyor. Sordukları sorulara elimden geldiğince yanıt vermeye çalışıyorum. Okulların açılması ile birlikte danışanlarımdan sık sık duyduğum soru ‘’çocuğum okula gidiyor. Ne yedirmeliyim?’’.  Bu hafta ki yazım da  annelere bir parça ışık tutsun istedim.

 

Beslenme aslında anne karnından itibaren başlıyor ve annenin aldığı besinler doğacak çocuğun neredeyse bütün yaşamını  etkiliyor. Bebeğin doğumu ile birlikte kendine ait beslenme alışkanlıkları belirlenmeye başlıyor. Bebeklik çağı beslenmesini başka bir haftaya bırakmak istiyorum çünkü başlı başına kocaman bir konu ve kıssadan hisse yapabileceğimiz bir mesele değil.

Çocuğumuzun büyüme ve gelişmesi beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel etmenler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genetik yapı ve çevresel etmenleri her zaman kontrol altında tutmamız pek mümkün olmasa da çocuğumuza kazandıracağımız bilinçli beslenme alışkanlıkları ile onun daha sağlıklı,  verimli ve mutlu yaşamasını sağlayabiliriz. Bunun için öncelikle gelin besinleri tanıyalım:

İçerdikleri besin ögeleri yönünden birbirine benzeyen besinler bir araya toplandığında 4 ana gurup oluşmaktadır. Bunlar;

1-Süt Gurubu:

Süt, yoğurt ve peynirler kalsiyum, protein, D vitamini ve bazı B gurubu vitaminleri içerirler. Az tüketiminde kalsiyum eksikliği fazla tüketiminde ise  İlköğretim çağında bir çocuk günde 2 – 3 su bardağı süt/yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeli

2-Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu;

Kırmızı ve beyaz etler ile bunların ürünleri olan salam,sosis,sucuk,pastırma vb.,kurubaklagiller, yumurta  içeriğinde protein, demir,bazı B gurubu vitaminleri barındırırlar. Bu besin gurubundan olan kurubaklagiller haftada 3 ya da 4 kez mutlaka tüketilmelidir. Günlük olarak alınması gereken miktarlar 2-3 köfte kadar et, 1 yumurta olmalıdır.Burada atlanmaması gereken konu işlenmiş hazır et ve ürünlerini içerdikleri koruyucu maddeler nedeniyle mümkün olan en az şekilde tüketilmesini sağlamaktır.

3- Sebze ve Meyve Gurubu:

Sebze ve meyveler özellikle C -A vitaminlerini, mineralleri ve posayı içerir. Günlük ortalama 2-3 meyve ve 2-3 sebze yemeği tüketilebilir.

4- Ekmek ve Tahıl Gurubu:

Bu gurup çocuklar dahil hepimizin tüketmeyi çok sevdiği karbonhidrat içeren ve günlük enerjimizin % 55-60’ını karşılayan guruptur. Diğer besin guruplarında olduğu gibi bu gurubunda fazla tüketildiğinde kilo yapma az tüketildiğinde ise malnütrisyona neden olma özelliği bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilmesi önerilen miktar ise 4-6 orta dilim ekmek (200-300 gr),  6- 8 yemek kaşığı makarna ya da pilav,1 kepçe çorbadır.

Çocuklarımızın öğünleri 3 ana 2/3 ara öğünden oluşmalıdır. Yukarıda yazılanları kılavuz olarak alırsak gelin birlikte örnek bir menü yapaılım J


KAHVALTI günün en önemli öğünürdür çünkü gece uzun süren bir açlıktan sonra vücudumuzun canlanabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır.

ü  Süt

ü  Haşlanmış yumurta

ü  Domates-salatalık ya da sevdiği bir meyve

ü  Ekmek

ARA ÖĞÜN Çocuğunuz bu sürede okulda olabilir. Beslenme çantasına sevdiği  bir  meyveyi veya karışık kuru meyvelerle harmanladığınız çiğ fındık ,çiğ badem, leblebi gibi kuru yemişlerden koyabilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzu mümkün olduğunca abur cuburdan uzak tutmaktır. Bu demek değildir ki ‘asla …….’ Çocuklarda bu kelime her zaman geri teper.Onun için Tüketmesini istemediğimiz gıdalardan yasak olarak bahsetmek yerine onlara gereksinim duymamasını öğretmemiz gerekir.

ÖĞLE yemeği zamanında çocuklar genellikle okulda oluyor. Biz annelerin en çok zorlandığı kısım burası işte ! Çocuğumuzun tüketmesi gereken 4 besin gurubu bu süreçte de geçerli. Beslenme çantasında sulu gıdalar taşıması oldukça zor olacağından bu kısım kılavuzu göz önünde bulundurarak sizin yaratıcılığınıza kalıyor.  Ekmek arasına  ev yapımı ,yağsız tavada iyi pişirilmişköfte, yeşillik koyup yanına ayran ve meyvesini ekleyebilirsiniz. Dedim ya alternatifler sizin yaratıcılığınıza bağlı.Önemli olan 4 besin gurubunu çocuğunuza tükettirebilmekdir.

AKŞAM YEMEĞİ benim için en keyifli öğündür. Bu öğünde neredeyse bütün aile evde ve aynı sofrada toplanır.Akşam yemeği ritüelleri aynı zamanda ailenin sosyalleştiği bir zaman dilimidir. Buradaki bir diğer önemli konu akşam yemeklerinin mümkün olduğunca az yağlı, haşlanmış,ızgara edilmiş şekilde hazırlanmasıdır.

Unutmayın! Her bireyin enerji gereksinimi farklı olduğu için besin tüketim miktarları da farklıdır. Çocuklarınızı hiçbir konuda özellikle de beslenme ve aldığı sınav notları konusunda arkadaşlarıyla, yakın çevresiyle kıyaslamayın.

Bir de çocuğunuzun beslenme çantasının mutlaka her gün temiz ve hijyenik olduğundan emin olun…Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Yayınlanma Tarihi : 2017-10-12 14:24:52
Okunma Sayısı : 1474
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları