Dyt. Emine GÖRÜCÜ
ZAYIFLAMA DİYETLERİNDE TATLANDIRICILARIN ROLÜ


ZAYIFLAMA DİYETLERİNDE TATLANDIRICILARIN ROLÜ

 

Dünyada birçok düzenleyici otorite besinlerle alınan rafine şeker miktarının azaltılmasına yönelik çağrıda bulunuyor. Bu konu ile ilgili 2017 yılında Ankara’da yapılan bir kongrenin sonuçlarını paylaşmak istedim sizinle bu hafta. Düşük kalorili/kalorisiz tatlandırıcılar; beslenmesinde şekerin azaltılması yarar sağlayabilecek kişilerde, besinlerin şeker tadını koruyarak kalori alımının azaltılması için potansiyel olarak faydalı bir araç olduğu vurgulanıyor. Görülen o ki kullanımı önerilen dozun üstüne çıkmadığı durumda, tatlandırıcılar çok az ya da sıfır kalori vererek, sosyal medya mecralarının abarttığı zararlar yerine aksine faydalar sağlıyor . Yapılan çalışmalarda rafine şekerler yerine kullanıldığında, toplam kalori alımında azalma ve beslenme kalitesinde olumlu değişiklikler sağladığı için herhangi bir olumsuzluk bildirilmiyor.

 

 Ayrıca, bilimsel kanıtlar tatlandırıcıların kilo kontrolüne ve diyabet tedavisine de yardımcı olabildiğini gösteriyor. Piyasaya sunulan güvenilir markalarda ki tatlandırıcılar, kullanıma sunulmadan önce düzenleyici kurumlar tarafından güvenlilik açısından çok kapsamlı değerlendirmelerden geçirilen gıda katkı maddeleridir ve bu nedenle onaylanan miktarlarda tüketilmeleri güvenli kabul ediliyor.

 

Tatlandırıcılar; diyet meşrubatlar, yoğurtlar ve tatlılar gibi çok sayıda içecek ve gıda ürününde yaygın olarak kullanılılıyor. Ayrıca, kalori içeriğini azaltmak için, çay ve kahve gibi içecekler ve kek, reçel ve tatlı gibi evde yapılan gıdalar da dahil birçok üründe kullanılmak üzere çeşitli tatlandırıcılar da bulunuyor. Kullanımı onaylanmış tatlandırıcılar arasında aspartam, asesülfam K, neotam, sakkarin, stevia ve sükraloz yaygın olarak yer alıyor.

 

Şekerle tatlandırılmış gıda ve içeceklerden alınan rafine şekerlerin fazlası kilo almaya neden oluyor. Obezitenin çeşitli kronik hastalıklara yönelik riskte ve mortalitede artışa yol açtığı bilinen bir gerçek. Rafine şekerin yerine kullanıldığında, tatlandırıcılar, kilo yönetimini destekleyici bir strateji olarak bireylerin karbonhidrat ve enerji alımını sınırlandırmalarına yardımcı olabiliyor.

 

Yani sözün özü günlük yaşamlarında yapay tatlandırıcıları sosyal medya mecralarında kanserojen olarak tanımlanan yapay tatlandırıcılar, yapılan bilimsel çalışmalarda görüldüğü üzere sanıldığı gibi tehlikeli ürünler değiller. Diyabet hastaları ve obez bireyler günlük tüketim dozlarına da dikkat ederek bu ürünleri gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-07-08 18:48:24
Okunma Sayısı : 1212
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları