Dyt. Emine GÖRÜCÜ
SÜT VE RAMAZAN
SÜT VE RAMAZAN
1 Ocak 2018 tarihi itibari ile uygulamaya giren yeni çiğ süt ve ekmek tebliğinin manşetlerde yeterince yer almadığını düşünerek bu hafta ki yazıma taşıdım. Evde yoğurt mayalayan tüketiciler için oldukça güvenli ve güzel bir uygulama. Zira televizyonlarda ev yapımı yoğurt tüketimine yöneltme oldukça popüler hale geldi. İnsanları neredeyse sokak satıcılarına yöneltiyorlarken yerinde ve zamanında alınmış bir karar olarak görüyorum.
Çiğ süt satmak isteyenler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin alacak. Tebliğ, çiğ sütün bakkal ve market gibi yerel perakendeciler tarafından son tüketiciye ulaşmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Tebliğe göre, çiğ süt satmak isteyen işletmeler Bakanlıktan izin alacak. Çiğ sütü, son tüketiciye sadece "Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası’na sahip, bruselloz ve sığır tüberkülozundan arındırılmış süt üreten hayvancılık işletmeleri satabilecek.
Süt üreten hayvancılık işletmesi merkez kabul edilerek 200 kilometrelik yarıçap içinde yer alan, sabit bir yerde konuşlandırılmış otomatik satış makineleri veya bakkal ve market gibi yerel perakendecilerde çiğ süt son tüketiciye ulaştırılabilecek. Hayvancılık işletmesinde hazır ambalajlı hale getirilmiş çiğ süt ise 500 kilometrelik yarıçap içinde son tüketiciye sunulabilecek.
Çiğ sütün son tüketiciye satışı, sağımdan itibaren 24 saat içinde gerçekleştirilecek. Sütün son tüketim tarihi ise ilk sağımdan itibaren 48 saati geçmeyecek.
Çiğ süt, son tüketiciye hazır ambalajlı, perakende işletme tarafından sağlanan tek kullanımlık malzeme veya tüketici tarafından sağlanan kaba konularak satılabilecek.
Ürünün sunulduğu hazır ambalaj veya tek kullanımlık malzeme, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak.
Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek yiyeceklerin tercih edilmesini önemli. Bir bardak sütün insanı 5 saat tok tuttuğu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Oruç tutanlar sahurda süt, yoğurt gibi yiyecekleri tükettikleri durumda acıkmaları gecikecektir.
Daha önce ki yazımda da belittiğim gibi "Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı, hem de vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek olur. ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor, bir bardak sütün midenin boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğunu belirtiyorlar."
Sütün şekeri olan laktozun, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur, bileşimindeki yağ da midede uzun sürede kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlamaktadır. Sütün Ramazan'da sıcaklarda terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına da destek olmaktadır.
Kilonuzu korumak için tatlı ihtiyacını sütlü tatlılarla giderin!
Uzun süreli açlık, bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden oluyor ve bu nedenle Ramazan sonunda genellikle kilo alınıyor. Ramazanda kurulan geleneksel iftar sofralarımızda uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini hızlıca yükselten şerbetli hamur tatlıların yerine, az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıları tercih etmelerini öneririm. Sahurda içilen bir bardak sütün aslında tatlı ihtiyacınızı nasıl giderdiğine siz bile şaşıracaksınız ve iftarda tatlı tüketmeyi aklınıza bile getirmeyeceksiniz. Sahurda içilen bir bardak süt ya da iftarda tükettiğiniz hafif şekerli sütlü tatlılar aynı zamanda kalsiyum ihtiyacınızın karşılanmasına da yardımcı olacak ve daha az enerji almanız sayesinde Ramazan süresince kilo almanız da engellenmiş olacak.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Okunma Sayısı : 1436
Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları
- RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
- PREBİYOTİK ve PROBİYOTİKLERİN MİKROBİYATA ÜZERİNDEN OBEZİTE TEDAVİSİNE ETKİSİ
- ZAYIFLAMA AMELİYATLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
- HIZLI, SAĞLIKLI VE KALICI ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ
- TAM YAĞLI SÜT MÜ? YOKSA YAĞSIZ SÜT MÜ?
- KÜÇÜK ŞEYLER
- HOŞ GELDİN BAHAR
- KALORİ HESABI
- LİPOLİZ YÖNTEMİ
- D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİDİR?!