Dyt. Emine GÖRÜCÜ
RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ


RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

 

Sizin için hazırladığım 6 maddelik ramazan önerim var. Bu önerilere uyduğunuz taktirde, oruç tutmanız daha kolay, rahat ve sağlıklı geçer. Ancak şunu belirtmeliyim ki bu öneriler sağlıklı bireyler için genel önerilerdir. Herhangi bir hastalığınız mevcut ise ve oruç tutmak istiyorsanız, mutlaka bir uzmanla görüşün derim size.

 

 Günlerin uzun olması nedeniyle yaşanan uzun açlık süreleri ve hareketsizlik maalesef metabolizma hızında yavaşlamayı da beraberinde getiriyor. Bu durum da besinlerin vücutta yağ olarak depolanmalarına sebep oluyor. Herkesin metabolizma hızı cinsiyet, yaş, boy ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişse de, metabolizma hızını artırmanın yolları temel prensipte aynı aslında. İşte bu pratik 6 maddelik yol daha önce de dediğim gibi ramazan ayını daha kolay geçirmenizi de sağlayacak. İşte ramazan boyunca uygulamak için 6 öneri!

 

1-İftar ve sahurda glisemik indeksi düşük yani kan şekerinizi hızlıca yükseltmeyen besinlere yer verin. Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler. Kan şekerinin hızlı yükselmesi insülin salınımını artırır ve besinlerin yağ olarak depolanmasına yol açar. Üstelik bu besinler daha çabuk sindirilirler. Bu durum ise daha çok acıkmana ve daha çok yemene neden olur. Buna karşılık glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekerini yavaş yükseltir ve daha uzun sürede sindirilir. Böylece uzun süre tokluk hissi sağlarlar. Glisemik indeksi düşük besinlere birkaç tavsiye: bulgur pilavı ya da karabuğday, tam buğday ekmeği,  meyve ve sütlü tatlılar tüketmenizdir. Ramazanda tüketeceğiniz tatlılarınızı ara öğünlerde değil hemen yemekten sonra tüketin.

 

2-İftarda yavaş yemek yemeye çalışın. Orucunuzu özellikle  suyla açtıktan sonra yemeğe çorba ile başlayın. Çorbayı içtikten sonra 5-10 dakika yemeğe ara verin. Bu, bir anda vücudunuza yüklenmeyi engeller ve beyninize tokluk sinyallerinin gitmeye başlamasını sağlar. Ana yemeğe geçtiğinizde de lokmalarınızı küçültüp  daha çok çiğnemenizi de sağlar.  

 

3-Sahura kalkmayı asla ihmal etmeyin. Ramazan ayında yapılan hataların başında sahura kalkmamak veya gece yatmadan önce yemek yedikten hemen sonra yatmak  geliyor. Bu durum maalesef açlık süresinin uzamasına ve metabolizma hızının daha da yavaşlamasına neden olduğu gibi, iftara kadar açlık krizlerinin artmasına ve bu yüzden iftarda aşırı besin alınmasına yol açıyor. Sahurda ise değerlendirilebilecek en iyi öğün alternatifi protein içeriği yüksek bir öğündür. Bu tip bir öğün gün içerisinde daha geç acıkmanızı ve kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlar. Bunun için en güzel yöntem yumurta ile hazırlanmış menemen veya omlet ile birlikte yanında kahvaltılık ürünler tüketin. Sofrada yoğurt, bol yeşillik ve mutlaka ardından bir meyve olsun.

 

4-İftar ve sahur arasında ara öğün yapın. Ramazan boyunca yemek yenebilen zaman aralığı oldukça kısa olduğu için bu aralığı iyi değerlendirmek, yani az az ve sık öğün yapmak daha da önemli hale geliyor. Ara öğünler metabolizmanın hızlanmasını sağlarken kan şekerini de dengeliyor.

 

 5-Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri de fiziksel aktiviteyi tamamen kenara koymamaktır. İftar yaptıktan 1-2 saat sonra 30-40 dakikalık yürüyüşlere çıkmaya özen gösterdiğinizde bu yürüyüşlerin metabolizmayı olumlu etkilediğini fark edeceksiniz.

 

 6-İftar ve sahur arasında günlük su tüketim miktarını 2-2.5 litreye tamamlayın. İftar ve sahur arasında vücudun ihtiyacı olan su miktarını tamamlamak şart. Yeterli su alımı metabolizmayı hızlandırırken sindirimini de kolaylaştırır.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-06-01 19:22:55
Okunma Sayısı : 1174
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları