Dyt. Emine GÖRÜCÜ
ZAYIFLAMA AMELİYATLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


ZAYIFLAMA AMELİYATLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 

Son zamanlarda giderek daha fazla kişi  kilo kaybı amacıyla cerrahi müdahaleye baş vuruyor. bu tip cerrahi müdahalelerde dikkat edilmesi,  atlanmaması  gereken en önemli konulardan birisi de aslında kişinin beden kütle ideksi.  Beden kütle indeksinizi hesapladığınızda ( kilonuz/boyunuzun karesi) 18 ve altı çıkıyorsa zayıf, 19-25 arası çıkıyorsa normal, 26-29 arası hafif kilolu, 30-39 arası obez, 40 ve üstü çıkıyor ise morbid obezsiniz demektir. Kilo kaybı için cerrahi müdahale gerektiren hallere gelince dediğim gibi en önemli sebeplerden biri olan beden kütle indeksinizin 40 ve üzeri olması gerekiyor. Son zamanlarda duyduğum vakalarda BKİ 40 olamadan da cerrahi müdahale yapıldığı. Bu konunun doğruluğu tartışmaya oldukça açık bir konu.

 

Uzmanların ‘U Tipi Hayat’ olarak isimlendirdiği (araçla işe gitme, mesai süresinde oturarak çalışma ardından araçla eve dönme ve asansör kullanma) yaşam biçimi maalesef hastalık düzeyinde obeziteye neden olmaktadır. Yakın zamana kadar da hastalık düzeyinde yani morbid obezitenin ABD’nin sorunu olduğu yaygın bir kanıyken,  ülkemizde yapılan son çalışma ve gözlemler de morbid obezitenin aslında bizim de büyük bir sorunumuz olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Akla gelen soru şu; ‘peki bu sorun tibbi mi, cerrahi yöntemlerle mi çözülmeli?’ önce bu pencereyi bir açalım:

 

Tıbbi tedavi  yöntemleri arasında; davranış değişikliği, egzersiz, beslenme eğitimi, nadiren de olsa ilaç destekleri ile kombine tedaviler yer almaktadır. Bu yöntem için en başta kararlı olmak yanında destekçiler olarak da iyi bir diyetisyen ve endokrin uzmanı  gerekmektedir.

 

Cerrahi yöntemler arasında ise temelde iki adet uygulama görülüyor. Sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ve Gastrik bypass .Diğer cerrahi uygulamalar bu iki yöntemin kombinasyonları şeklinde uygulanıyor.  

 

Sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı): kolay uygulanıyor, operasyon kısa sürüyor, midenin fundus kısmı çıkarıldığı için açlık hormonu olan ghrelin salınımı baskılanıyor, ömür boyu vitamin takviyeleri alma yüzdeleri gastrik bypassa oranla daha düşük,tekrar kilo alma riski yüksek,safra taşı gelişiminde endoskopi yapılabiliyor, ameliyattan sonra midenin büyük kısmı çıkarıldığı için geri dönüşü yok.

 

Gastrik Bypass : teknik olarak daha zor, devre dışı bırakılan ince barsak nedeniyle ömür boyu vitamin mineral takviyesi kullanılmalı, tekrar kilo alma riski orta seviyede, başka yöntemlere geçiş ise çok zor, safra taşı gelişiminde endoskopi yapılamaz, tümör vs. oluşumunda endoskopik ulaşım mümkün değil, midenin fundus kısmı çıkarılmadığı için iştah kaybı olmaz. Bütün cerrahi yöntemlerde 1 yıl uzman diyetisyen gözetimi ve özel menü planlaması gerektiriyor.  Beden kütle endeksi 40 ve altında yapılan cerrahi müdahalelerde verilen sonuçlarda, 1 yıl içerisinde dengeli ve sağlıklı bir diyet programı ile kaybedilen kilo oranı birbirine çok yakın seyrediyor. Unutulmaması gereken bir diğer önemli konu da  obezite ameliyatları estetik ameliyatlar değildir.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-05-18 15:43:33
Okunma Sayısı : 1213
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları