Dyt. Emine GÖRÜCÜ
BAYRAM DETOKSU


BAYRAM DETOKSU

 

Şeker (Ramazan) Bayramını geride bıraktık. Şimdi yediğimiz baklavaların, böreklerin bize  getirdiklerikleriyle yüzleşme zamanı! Eğer siz de “ipin  ucunu kaçırdım, toparlanayım” diye iç geçiriyorsanız ve bu kaçamakları nasıl telafi edeceğinizi kara kara düşünüp dert ediniyorsanız işte size kaçırdığınız ipin ucunu yeniden yakalamak için çeşit çeşit uçlar…

 

İlk yapılacak şey hayıflanmayı bırakarak çözüm odaklı çalışmalara başlamak. Kaçamak yapmaktan daha beter bir şey varsa o da kaçamak yaptığınız  için motivasyonunuzu ve  güveninizi  kaybedip pes ederek diyetinizi tamamen bırakmaktır. Bayram ve tatlı sendromu geçtiğine göre şimdi toparlanma vakti... Kaçamakları telafi edip diyete tam gaz devam etme vakti ama nasıl?...

 

İşte bayramda aldığınız  fazla ve sağlıksız kalorileri dengelemek için yapabilecekleriniz...

 

1-SU İÇİN:Gün içinde en az 2.5-3 litre su için. Su içmek için  susamayı beklemeyin. Su bayramda ikramların yanında çok daha fazla içilen kahve, çay, asitli içecekler ve eklenmiş şeker içeriği yüksek meyve sularının neden olduğu ödemin atılmasına yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırdığı gibi hazmı da kolaylaştırır. Ödem atma konusunda bitki çaylarından özellikle yeşil çaydan destek alabilirsiniz.Bitki çayları diüretik oldukları için yani sık idrara çıkmanızı sağladıkları için vücudunuzda toplanan ödemin atılmasına yardımcı olurlar. Ancak bitki çaylarını içerken her zaman söylediğim gibi unutulmaması gereken konu siyah çay ve kahve tüketimiyle dengelemek gerekir. Toplam tüketmeniz gereken her türlü çay kahve miktarı gün içinde en çok 500-1000 ml olmalıdır.

 

Bununla beraber çay ve kahvenin az da olsa metabolizmayı hızlandırma konusundaki etkileri de artık hepimizin bildiği bir gerçek. Bu sebeplerden ötürü, kafein miktarları çay ve kahveye göre çok daha az olan bitki çaylarını, çay ve kahvenin yerine tercih etmek oldukça yerinde olur. Bayram sonrasında beyaz çay, yeşil çay, biberiye veya kiraz sapı çayı alternatiflerini değerlendirebilirsin.

 

2-HAREKETLİ YAŞAMA DEVAM EDİN:Günlük hareket miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Egzersiz ya da yürüyüş  için kendinize günde 45 dakikalık bir zaman dilimi ayırmayı ihmal etmeyin. Düzenli olarak 45 dakikalık yürüyüş ya da egzersizlerin metabolizmanı nasıl hızlandırdığını ve yağ yakımı sağladığını gördüğünde spora devam etme konusunda çok daha hevesli olacağınızı kendiniz deneyimleyin. Sağlıklı  bir vücudun olmazsa olmazı, sağlıklı beslenmenin kardeşi olan harekettir.

 

3 –KAHVALTI EDİN:Metabolizmayı hızlandırmadaki en önemli etkenlerden biri de uyandıktan yarım saat, kırk beş dakika sonra ilk öğünü yapmaktır. Sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı gün içindeki enerjinizi olumlu etkileyecek, ayrıca sonraki öğünlerde porsiyon kontrolü yapmanıza yardımcı olacaktır. Sabahları kahvaltı yapacak zamanı yaratamıyorsanız sevdiğiniz meyveler ve kuruyemişlerle tatlandırdığınız sütlü ya da yoğurtlu yulaf ezmesine ya da peynirli bir tosta da yer verebilirsiniz.

 

4-ÖĞÜN DENGENİZE DİKKAT EDİN:Gün içinde öğünlerinizde dengeli ve sağlıklı bir tabak oluşturmaya çalışmalısınız. Her öğününde tabağınızda mutlaka protein, karbonhidrat, sebze ve olmazsa olmaz yoğurdunuzu bulundurun. Ola ki bayramda akşam öğünlerinde karbonhidrat, yağ ve eklenmiş şeker içeriği yüksek besinleri (örneğin; şerbetli tatlılar, hamur işleri, kızartmalar) çok kaçırdıysanız ana öğünlerde pilav, makarna ve çorba gibi besinlerin yerine bolca salata, sebze yemeği ya da sebze ızgara yiyebilirsiniz. Burada ki en önemli püf nokta öğün atlamamaktır. Öğün atlamak yok! Ayrıca öğünlerin arasındaki saat farkının uzun olmamasına dikkat edin. Öğün atlamak ve uzun saatler bir şey yememek kan şekerinde ani düşmelere ve açlık krizlerinin yaşanmasına neden olur.

 

5-LİFLİ BESİNLERE DAHA ÇOK YER VERİN:Öğünlerinizde yüksek lif içeriğine sahip besinlere daha çok yer verin. Yüksek lif içeriğine sahip besinler sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından önemlidir. Bu besinlerin glisemik indeksleri düşük olduğu gibi, tok tutma özellikleriyle zayıflama diyetlerinin en sadık dostlarıdırlar. Yemeklerinizi ızgara, haşlama ya da fırınlama yöntemiyle hazırlayın. Çok tuzlu, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Paketlenmiş besinlerden, tuzlu kuruyemişlerden, glisemik indeksi, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan uzakdurun.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Yayınlanma Tarihi : 2018-06-28 18:15:48
Okunma Sayısı : 1237
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları