Dyt. Emine GÖRÜCÜ
KÜÇÜK ŞEYLER


KÜÇÜK ŞEYLER

 

Zayıflamaya yönelik diyetler bireylerde  öyle bir etki yaratıyor ki ismini duymak bile bıkkınlık, yorgunluk, hatta yapılan yanlış zayıflama diyeti uygulamaları ile metabolizmanın yavaşlamasına  neden oluyor.

 

Bu nedenledir ki durduğunuz yerde kilo almamak ve  metabolik hızınızı yanlış diyetlerle yavaşlatıp önce hızlı kilo verip sonra da verilenden daha hızlı kilo almamak için, diyetisyene gidip, şahsınıza uygun, kalorisi size özel olarak hesaplanmış, karbonhidrat protein ve yağ oranı ihtiyacınıza yönelik hesaplanmış  diyetleri denemelisiniz.
 Tabi ne olduğu belli olmayan onayı olmayan ilaçları,çayları,otları vb. zayıflama ürünlerini kullanıp kullanmamak her ne kadar biz diyetisyenler tarafından onaylanmasa da  sizin elinizde. Ancak şunu söyleyebilirim ki o ürünlere ayıracağınız bütçeden çok daha azına bir diyetisyen kontrolünde zayıflamanız hem aç kalmamanızı, hem sağlıklı kalmanızı hem de geri dönüşsüz kilo vermenizi sağlayacaktır.

 

Gelelim her yerde çığırtkan gibi adları dillendirilen spesifik ürünlerin zayıflama üzerine etkilerine;

1-Yeşil Çay:Okside olmamış bir çay çeşitidir. Yeşil çayın karın bölgesindeki yağların azalmasına destek olduğu görülmüştür ancak kesin kanıt bulunamamıştır. Bu nedenle fazlaca içmenin bir anlamı olmadığı gibi, kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi nedeniyle zararı bile görülmüştür.

 

2-Tarçın:İnsülin hormonunun hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkin hale getirirken, engelleyen enzimi ise  azaltır. Tip2 Diyabetlilerde ve insülin direnci olanlarda, kan şekeri, TG ve LDL kolesterolü düşürücü etkisi görülmüş ancak tarçını bu konuda kahraman  olarak göstermek için henüz yeterli kanıt yoktur.

 

3-Papatya: Yapılan çalışmalarda zayıflama üzerine herhangi bir etkisi bulunmamıştır.

 

4- Ananas:İçerdiği yüksek lif oranı ve vitaminler sayesinde, sindirime yardımcı olur,emilimi kolaydır, kabızlıkta olumlu sonuçları vardır. Kilo kontrolü üzerinde etkisi yoktur.

 

5- Maydanoz:Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar ancak kaynatıp sularının içilmesi vb. uygulamaların kilo kontrolü üzerine etkisi yoktur. Tüketimi vitamin ve lif sağlar.

 

6-Enginar:Antioksidan özelliktedir. Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

7- Lahana:Vücuda alınan besinlerdeki yağın emilimini engelleyecek herhangi bir özelliği yoktur.

 

8- Keten Tohumu:Zengin posa içeriğinden dolayı sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kan lipitleri üzerine olumlu etkileri vardır. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.


9- Aloe Vera:Barsak hareketliliğini arttırır, kilo kontrolü üstündeki etkisi henüz kanıtlanmamıştır.

 

10-Elma Suyu Sirkesi:Çeşitli mineral ve vitaminleri içermektedir fakat bunlarla kilo vermede etkileri üzerine çalışılmamıştır. Aksine kalorisi çok yüksektir.

 

11- Atkuyruğu:idrar artırıcı, terletici etkileri vardır. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

12- Sinameki:müshil etkisi yapar. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

13- Ihlamur:idrar söktürücü, terletici etkileri vardır. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

14- Mate çayı :idrar arttırıcı ve terletici etkili, kafein miktarı yüksek bir içecektir. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

15- Böğürtlen:idrar söktürücü, terletici ve güçlendirici etkileri vardır. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

16- Kuşkirazı:Sapı idrar arttırıcı, meyvesi kanı sulandırıcı ve temizleyici, yaprağı müshil etkilidir. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

17- Mısır püskülü:idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

18- Isırgan otu:idrar söktürücü, kan temizleyici,iltihap giderici ve güçlendirici etkileri görülmüştür. Ancak kilo kontrolü üzerine etkileri görülmemiştir.

 

Görüldüğü üzere, kilo verme amaçlı günlük diyete eklenen doğal besin ve bitkilerin genellikle barsak hareketlerini arttırıcı ve vücuttan fazla suyu attırıcı etkileri bulunuyor. Bunun dışında fazla kiloları vermede hiçbir etkileri görülmemektedir. Kullanım tercihleri ise yine size kalmıştır.?!

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-04-24 15:40:22
Okunma Sayısı : 1148
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları