Dyt. Emine GÖRÜCÜ
KALORİ HESABI


KALORİ HESABI

 

Kilo vermek veya verdiğin kiloyu korumak için yapmanız gerekenler neler? Aldığın ve yaktığın kaloriyi nasıl hesaplamak gerekir ya da hesaplamak doğru mu? İşte sorularınızın cevabı:

 

Fazla kiloları vermek veya verdiğiniz kiloları tekrar geri almamak için aslında yapmanız gereken en temel şey ; aldığın kalori ile yaktığın kalorinin denk olması gerekmektedir. Eğer aldığın kaloriden daha fazlasını harcayabiiyorsan kilo verebilirsin. İdeal kilonu korumak istiyorsan gereksinim duyduğun kaloriyi bilip (ki bu her bireye göre farklılık gösterir) ona göre beslenmeni ve hareket düzenini belirlemen gerekir. Çok basit bir işlemmiş ya da uygulamaymış gibi görünse aslında söz konusu sağlık olduğu için oldukça karmaşık ama bir o kadar da sizin için gereksinimdir.

 

Asla unutulmamalıdır ki her eşit kalorideki besinlerin içerikleri çok önemlidir ve günlük alım miktarları çok ama çok önemlidir.

 

Basit bir örnekle açıklamaya çalışırsak; vücudunuzun günlük kalori (enerji) ihtiyacı 1800 kcal olmasına karşın, bu toplam enerji kaynaklarının içeriği önem arzetnektedir. Yani 1800 kalorinin enerji kaynağı içeriği  % 12-15  protein, % 55-60 karbonhidrat, % 25-30 yağ olmalı. Bu da şu anlama gelir; her öğün her besin gurubundan mutlaka tüketilmelidir. ‘diyete başladım,ekmek yemiyorum’ mantığı işte bu gerçekle ters düşmektedir. Her zaman söylerim, siz düzenli beslenmeyi öğrenerek fazla kilolarınızdan kurtulma planı uyguluyorsunuz,CEZALI değilsiniz. Hayatınızdan çıkarılması gereken besinler değil bazı spesifik gıdalardır. Diyet yapmak sosyal hayattan kopmak olmamalıdır. Konuyu dağıtmadan kalori hesabına devam edelim: kahvaltıda tüketilen 1 dilim tam tahıllı ekmek,1 yumurta,domates-salatalık ortalama 150 kalori iken sadece 1 adet simit ortalama 280 kalori ediyor. Bu iki örneğin kalorisini dengelemek için simidin 3/2 sini yersiniz. Ancak içeriğe bakacak olursanız;

 

150-200 kalorilik bir kahvaltıda; o öğün için ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat,yağ, vitamin, mineral,posa ihtiyacınızı karşılarken, 150-200 kalorilik bir simidi tercih ettiğinizde ise öğünlük gereksiminiz olan sadece karbonhidrat ve yağı almış olacaksınız.Üstelik de miktar olarak daha az olduğu için doymayacak ve daha fazla yemek isteyeceksiniz.Bu da fazladan yağ depolamanıza neden olacak.

 

Yapılan çalışmalarda 1k fazlalığın yakılabilmesi için 7 bin kalori eksiltmemiz gerektiği yazılmış. Ayrıca her gün alınan fazladan 100 kalorinin yılda 5kg olarak bize geri döndüğü bildirilmiş. ‘ne yani simit yemeyelim mi?’ seslerini duyar gibiyim. Tabi ki yemelisiniz ancak günlük gereksinimlerinizi bilerek ve bir sonraki öğünde eksik kalan besinlerinizi tamamlayıp fazla aldığınız besinleri çıkararak dengeleyebilirsiniz.İş te tam da bu ince dengeler nedeniyle bir uzmanla çalışmalısınız derim her zaman.

Sağlık ve sevgiyle kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2018-03-23 16:11:58
Okunma Sayısı : 1122
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları