Dyt. Emine GÖRÜCÜ
HOŞ GELDİN BAHAR


HOŞ GELDİN BAHAR

 

Mart ayını devirmek üzereyiz. Mart ayının sonları baharı müjdelerken, ufukta yazın görünmeye başladığının da habercisidir. Artık sizler de doğanın ışıltısıyla canlanın ve kış aylarında biriktirdiğiniz fazla kilolardan kurtulmaya başlayın derim.

 

Ancak kabul etmek gerekir ki en zor diyet yapma zamanı da bahar aylarıdır. Doğanın uynaışı vücudumuzu da etkiler ve tıpkı doğa gibi metabolizmamız da canlanır. İşte tam bu noktada dikkatli olmak için sizlere ufak tefek ip uçları vereyim dedim.

 

  1. Fast food gıdalardan, hazır yiyeceklerden ve şekerli içeceklerden her zaman ki gibi uzak durun. Yapılan çalılşmalarda bu tip yiyeceklerin  kilo alma üzerine olumsuz etkilerinin yanı sıra, erkek tipi saç dökülmelerine ve kardiyovasküler hastalıklar üzerine de etkili olduğunu ortaya çıkarıyor.
  2. Çok da sık kullanma alışkanlığımızın olmadığı yerfıstığı ezmesini sofralarımıza dahil etmeye başlayalım zira yani yapılan bir çalışmada haftada 30 gr  fıstık ezmesi tüketmenin kalp-damar hastalıklarını % 9 oranında engellediği bildiriliyor.İşte size ev yapımı fıstık ezmesi tarifi:
  3.  

250 gr çiğ fıstık, 1 tatlı kaşığı bal, isteğe bağlı bir çimdik tarçın. Bütün malzemeleri rondoda püre haline getirin. Buzdolabında, cam kavonozda 2 ay süreyle saklayabilirsiniz.

 

  1. Yine sık kullanmadığımız bir besin kaynağı olan yer elmasını hayatımıza eklemek, bizi  içerdiği bol potasyum sayesinde sağlıklı bir kalbe, düzgün çalışan kaslara ve sağlıklı kemiklere kavuşturuyor. Aslında muz da iyi bir potasyum kaynağıdır ancak 100 gr yer elmasında 429 mg potasyum bulunmaktadır. Bu orana iki küçük muz ile anca ulaşabiliyoruz.
  2. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için eğer bir diyetisyene gidemiyorsanız, porsiyonlarınızı yaklaşık % 20 oranında küçültmenizi,  sabahları erken kalkıp kahvaltı etmenizi, ara ve ana öğünlerinizi mutlaka tüketmenizi ve günde 1 saat yürümenizi tavsiye ederim. Beslenme düzeninizi sağladıktan sonra vücudunuz fazla kilardan nasıl kurtuluyor siz bile şaşıracaksınız.
  3. Bahar aylarının en belirgin özelliklerinden biri de insanlarda ‘’bahar yorgunluğu’’ dediğimiz hafif depresyon halidir. Metabolizma hızlandıkça enerji gereksinimi artar, bu gereksinim karşılanmayınca da metabolizma yavaşlar ve isteksizlik, tembellik vb. belirtiler ortaya çıkar. Bunları yenebilmeniz için de;
  4. C vitamininde zengin olan maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek, kivi gibi besinleri çiğ tüketin. C vitamini hassas bir vitamindir, çok hızlı kayba uğrar.
  5. A vitamini yağda eriyen bir vitamindir. A  vitamininden zengin olan balık, yumurta, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak , brokoli, maydanoz, tere, dereotu, roka tüketin.
  6. E vitamini de A vitamini gibi yağda eriyen bir vitamindir ve güçlü bir antioksidandır. Bitkisel yağlarda, yağlı tohumlar dediğimiz kuruyemişlerde, yeşil yapraklı sebzelerde,yumurtada ve kepeği ayrılmamış unda bolca bulunur.
  7. Selenyumdan zengin olan balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak  her daim sofranızda olsun.
  8. Çinkodan zengin olan yine et, balık,süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kurubaklagiller ve mantar stres ve depresyonla baş etmeye yardımcı olur.

 

Gördüğünüz gibi aslında sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel koşulları çıkıyor her yerde karşımıza.Temel olarak özetlersek; soframızın çeşitli olması, öğünlerimizin dengeli olması, porsiyon ölçülerimizin ihtiyacımız kadar olması ve harekli olmamız aslında bir çok sorunu kökünden hallediyor.

Sağlık ve sevgiyle kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-04-02 12:00:25
Okunma Sayısı : 1202
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları