Dyt. Emine GÖRÜCÜ
DİYET HATALARI
‘’MASUM ’’ GÖRÜNEN DİYET HATALARI
Şubat ayını yarıladık. Az da olsa kıyafetlerimiz hafiflemeye başladı. İnce tiril tiril kıyafetleri giymeye az kaldı. Bu demek oluyor ki koca kış boyunca depoladığımız ve kıyafetlerimizin altına gizlediğimiz fazla kilolardan kurtulma zamanı geldi.
Biliyorum ki çoğunuz internetten okuduğunuz, televizyonlardan duyduğunuz kişiye özel olmayan ‘’…diyeti’’ diye başlayan rejim programlarını uygulamaya çalışıyorsunuz. Mümkün olduğunca her yazımda hatırlatmaya çalışıyorum ‘yapılan her diyet kişiye özeldir’. Lütfen bunu göz ardı etmeyin. Komşunuzun bazal metabolizma hızı 1200 kcal iken sizin bazal metabolizma hızınız 1450 kcal ise, ikinizin aynı diyeti yapması mümkün değil. Hele hele sosyal medyada dolaşan ‘’3 günde 5 kg verdiren 800 kcal’lik diyet’’ başlıkları ile başlayan diyetlere hiçbir zaman itibar etmeyin. Bunun nedenini yine bıkmadan usanmadan anlatacağım; yapmaya çalıştığınız bu size özel olarak uygulanmayan diyetler ile kilo verebilirsiniz ama bu kaybın kas mı, yağ mı, vücut suyu mu? Ne olduğunu asla bilemezsiniz. İhtiyacınızdan daha düşük enerji aldığınız için, rejimi bıraktığınızda normal yaşantınıza döndüğünüzde hızlıca ve verdiğinizden daha fazla kilo alırsınız. Düzensiz vermiş olduğunuz kilo kayıplarında yaptığınız rejim içeriğine bağlı olarak böbrek, karaciğer, mide hasarları kaçınılmazdır. Kalsiyum metabolizmanızdan tutun saçlarınıza kadar sorun yaşarsınız.
Bu hatırlatmadan sonra gelelim asıl konumuza.Ağırlık kaybı için yapacağımız rejimlerde diyetisyene gitseniz bile yapılan çok bariz hatalar var.Danışanlarımı da bu konularda sık sık uyarıyorum.Daha anlaşılır ve net olması için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri size madde madde anlatmaya çalışacağım.
1.’’kahvaltı etmiyorum’’:Kahvaltınızı asla ertelemeyin. Geç de kalksanız erken de kalksanız uyandıktan en geç 1 saat sonra mutlaka kahvaltınızı edin. Gece uzun süren açlık durumunuzu devam ettirmeyin ki metabolizmanız hızlanmaya ve enerjinizi kullanmaya başlasın.
2. ‘’günde iki defa yemek yiyorum’’: Her ana öğününüzden en az 2 en çok 3-4 saat sonra mutlaka bir ara öğün yapın Yapın ki kan şekeriniz düzenlensin ve bir sonraki ana öğünde tıkınırcasına yemek yeme istediğiniz oluşmasın.
3.’‘..ekmek yemiyorum’’: Unutmayın siz kilo vermek ya da kilonuzu korumak için sağlıklı bir rejim uygulamaya çalışıyorsunuz CEZALI değilsiniz. Herhangi bir hastalığınız yok ise hayatınızdan besinleri çıkarmayın.her besinin kendine özgü değeri vardır ve vücudun bu değerlere gereksinimi vardır. Hangi besini nerede ne kadar yemeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir.
4.’’sadece lahana yiyorum’’ : Bu tarz tek tip beslenmelerden uzak durun. Vücudumuzun her besinden alacağı özel ve önemli besin öğeleri vardır. Bunların eksikliği ciddi rahatsızlıklara neden olur. Örneğin demir eksikliği kansızlığa neden olur.
5. ‘’vaktim yok.Yürüyüş yapamıyorum’’: Hiçbir bahane ile hayatınızdan yüyüş gibi sizi zinde tutacak az vakit alan hafif egzersizleri çıkarmayın. Aksi durumda kas ve su kaybedersiniz. Bu da yüzünüzün, vücudunuzun çökmesine neden olur.
6.’’…. zayıflama ilacı-içeceği kullanıyorum’’: ister bitkisel ister kimyasal hiçbir ilacı doktorunuz tavsiye etmeden kullanmayın. Bilinçsizce kullanılan her zayıflama ürünü vücut fonksiyonlarınıza zarar verir.
7. ‘’…..çayı içiyorum’’: Lütfen bitki çaylarını mucizevi ürünler olarak görmekten vazgeçin. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu tip çayları da fazla tüketmek zararlıdır. Antioksidan özelliği yüksek olan ve artık her eve giren yeşil çay bile hipertansiyon, tiroid, kalp hastalığı olan bireylerde ciddi hasarlara neden olmaktadır.
Hayatımızda masum gibi görünen bu ve benzeri kurallara uyduğumuz sürece aslında dengeli ve sağlıklı beslenmiş oluyoruz. İhtiyacımız kadar enerji sağlayan besinlerden aldığımız taktirde hem istediğimiz kiloya ulaşıyoruz hem kilomuzu koruyoruz hem de sağlıklı bireyler olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Bunlara dikkat etmek aslında o kadar da zor değilmiş, değil mi?!
Sağlık ve sevgiyle kalın.
Okunma Sayısı : 1303
Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları
- ÖMÜR UZATAN DİYET
- DİYETİSYEN KİMDİR? NEDEN DİYETİSYENE İHTİYAÇ DUYARIZ?
- MENOPOZ VE BESLENME
- YENİ ORGANINIZIN FARKINDA MISINIZ?
- KIŞ MEVSİMİ VE KİLO İLİŞKİSİ
- Bebek ve Çocuklarda Bitkisel Desteklerin Kullanımı İle İlgili Doğru ve Yanlışlar
- DİZ KİREÇLENMESİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ
- DEMİR EKSİKLİĞİNDE NASIL BESLENMELİYİZ?
- SAĞLIĞIN ŞEREFİNE!
- NASIL SAĞLIKLI BESLENİRİM? AMACIM NE OLMALI?