Dyt. Emine GÖRÜCÜ
D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİDİR?!


D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİDİR?!

 

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer almakta olup aynı zamanda hormon ve hormon öncüleri olan bir grup steroldür. En önemli etkisi de kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerinedir . Yeterli D vitamini alımı ve serumda optimum D vitamini düzeyinin korunması sadece kemik, kalsiyum ve fosfor metabolizması için değil aynı zamanda genel sağlık ve iyi olma durumu  için de çok önemlidir. Bununla birlikte son yıllarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğinin yaygın kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, enfeksiyöz ve otoimmun hastalıkların dahil olduğu bir çok kronik hastalıkla ilişkili olduğu yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Bu yaygın hastalıkların çeşitliliği özellikle endişe vericidir. Çünkü gözlemsel çalışmalar gösteriyor ki; sanayileşmiş ülkeleri içeren dünyanın kuzey bölgelerinin birçoğunda D vitamini yetersizliği yaygındır . D vitamini eksikliği artık küresel bir salgın olarak kabul edilmektedir.

 

Ülkemizde de  dört mevsim yaşanmasına, bahar ve yaz aylarında bol güneş olmasına rağmen durum pek iç açıcı değildir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda; oldukça yüksek oranda (%51,8) D vitamini eksikliği ve %20,7 oranında D vitamini yetersizliği tespit edilmiştir.

 

En  iyi D vitamini kaynağı güneş ışığıdır. D vitamini hemen derinin altında bulunan 7 dehidrokolesterolden sentezlenir. Bu nedenle güneşi gördüğünüzde hemen kollarınızı, yüzünüzü, bacaklarınızı açın ve 20-25 dakika güneşlenin. Özellikle kolların iç kısımlarına güneş ışınlarının temas etmesine olanak sağlayın. Güneşlenirken, güneş ışığının değdiği alanlarda güneş koruyucu kremler olmamasına özen gösterin.

 

 Diyetle alınan D vitamini ise en fazla balık, karaciğer ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Ancak besin olarak aldığımız D vitamini formları bitkilerde ergokalsiferol (D2), hayvansal gıdalarda ise kolekalsiferol (D3) formunda bulunduğu için karaciğer ve böbreklerde işlem görerek vücudumuza yararlı hala gelen  1,25 dihidroksikolekalsiferol formuna dönüşmektedir. Bu nedenle de aslında D vitaminini direk olarak güneşten almak en doğru ve sağlıklısıdır.

 

D vitaminin ciddi eksikliği durumunda (30nmol/L altında) çocuklarda Rikets dediğimiz, yetişkinlerde de Osteomalzi dediğimiz kemik hastalıkları ortaya çıkar. Bu nedenle yılda 1-2 defa D vitamini düzeylerinizi ölçtürüp, düşük olması halinde doktorunuzun tavsiye ettiği vitamin desteğini yine tavsiye ettiği ölçüde kullanın.

 

Sonuç olarak diyebiliriz ki ülkemizde ve dünyada D vitamini eksikliği ya da yetersizliği yaygın olarak görülmektedir. Günümüzde de çeşitli nedenlerle güneş ışınlarından yeterince faydalanılmadığı açık olmaktadır. Bu durumda  D vitamininden zenginleştirilmiş yiyeceklerin tüketimi ve D vitamini destek tedavisi önem kazanıyor.

 

Her zaman olduğu gibi yine tekrarlıyorum: Öğün atlamayın, sofranız çeşitli olsun, yiyeceklerinizi dozunda yani gerektiği kadar tüketin. Havalar güzelleşiyor, sahile çıkıp sizi mutlu edici yürüyüşlere başlayın.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-03-12 13:24:18
Okunma Sayısı : 1229
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları