Dyt. Emine GÖRÜCÜ
LİPOLİZ YÖNTEMİ


BÖLGESEL İNCELMEDE CRYO LİPOLİZ YÖNTEMİNİN GÜVENLİĞİ VE ETKİNLİĞİ

 

Bölgesel yağlardan kurtulmanın çareleri her geçen gün artıyor.Bir heykeltıraş misali yağ alma prosedürleri giderek daha popüler hale geliyor. Diyet, egzersiz ve bariatrik cerrahi, obezitenin kontrolünde etkili olabilmesine rağmen, basen,sırt, göbek gibi yerleri kaybetmenin zor olduğu bölgelerdeki lokalizasyonu gidermek için kozmetik işlemler gerekli olabiliyor. Liposuction fazlalık olan lokal yağların alınmasında en sık kullanılan yöntemdir ancak ağrı, enfeksiyon, uzamış iyileşme süreci, skarlaşma, hematom, derin damar trombozu / pulmoner emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar gibi önemli riskleri olan invaziv bir cerrahi prosedürdür.  Bu riskler ve süreç nedeniyle, hastaların, noninvaziv (ameliyatsız) yöntemleri araştırıp,tercih etmeleri mümkün hale geldi. Halihazırda var olan noninvaziv bölgesel yağ giderim yöntemleri; düşük seviyeli lazer tedavisi, radyofrekans, ultrason, kızılötesi ışık ve kriyolipolizdir.

 

Cryolipolysis (soğuklipoliz); yağhücrelerini dondurarak işlevsiz hale getirip onların yok olmasınısağlayan kontrollüve bölgesel cilt soğutma yöntemidir. Aslında yağhücrelerinin soğuğa maruz kaldığızaman “soğuk kaynaklıpanikülit”olarak da ifade edilen programlanmışhücre ölümüne (apopitoz) girdikleri bilinmektedir. Önceki araştırmalar ve gözlemler, soğuğa maruziyetin panniküliti uyararak subkutanöz yağa seçici zarar verebileceğini ve cildin yüzeysel yağ tabakasında azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Klinik çalışmalar gösteriyor ki , kontrollü lokal cilt yüzey soğutmasının, üstteki cildi tahrip etmeden yağ tabakasında seçici bir kayıp oluşturuyor. Histolojik analizler, tedaviden 3.5 ay sonra cildin üst yağ katının yaklaşık % 80'inde veya toplam yağ tabakasının kalınlığının % 40'ında azalama olduğunu göstermiş. Ayrıca bu çalışmalarda deneklerin kan değerlerinde hiçbir olumsuz sonuca rastlanmamış. Çok hassas ve beyaz tenlerde vakumun şiddetine bağlı kızarıklıklar gözlenmiş ancak 6 saat ile 24 saat arasında bu kızarıklıkların geçtiği gözlemlenmiş. Çok düşük bir kısmında da hafif don yanıkları oluştuğu ve 5 gün ile 2 hafta arasında iyileşme olduğu gözlemlenmiş ve leke kalmadığı belirtilmiş.

 

Cryo Lipoliz Cihazının Çalışma Mantığı

Cihaz, +4 0C ile -10 0C aralığında bir sıcalık sıkalasına sahip. Önce vakum başlık ile belirlenen bölge başlık içine çekilir ve sıcaklık yavaş yavaş düşürülür. Böylece yağhücreleri normal vücut sıcaklığından izole edilir. Doku önce +4 , sonra hızlıbir şekilde -10 dereceye kadar soğutulur. Bu durumda ortalama  30 dakika beklenirken, yağdepolarının apopitozis (programlanmışhücre ölümü) sürecine girmelerine sebep olmakta ve yağhücre fonksiyonlarının küçülüp geri dönüşümsüz kaybına yol açılır.

 

İşlem yapılan bölge, uygulanan sıcaklıktaki ani düşüşe bağlıolarak aynızamanda da sıkılaşmaktadır ve en önemlisi, kozmetik tedavide daha önce hiçgörülmemiş, sadece cerrahi müdahale ile elde edilebilen çok uzun süre etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.

 

Özetle diyebiliriz ki soğuk lipoliz yöntemiyle inatçı  bölgesel yağlardan kurtulmak mümkün. Ancak özenle dikkat edilmesi gereken konu; her zaman söylerim ‘profesyoneller’ ile çalışın. Sağlık asla şakaya gelmez.

 Sağlık ve sevgiyle kalın.



Yayınlanma Tarihi : 2018-03-17 13:45:32
Okunma Sayısı : 1400
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları