Dyt. Emine GÖRÜCÜ
YAZ AYLARINDA BESLENME


 YAZ AYLARINDA BESLENME

 

Sağlıklı beslenme, sağlıklı ve zinde yaşamın olmazsa olmazıdırki bu konu, özellikle yaz aylarında daha da önem kazanır. Bu aylarda sıcaklıkların yükselmesine ve beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, sindirim problemleri gibi hastalıklarda da artış görülür.Bir diğer önemli konu ise terleme ile ortaya çıkan su ve mineral kaybıdır ki bu da çeşitli sağlık problemlerine ned­en olur.

 

Akla gelen soru ‘’bu aylarda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?’’ İşte size 10 maddelik ce­vap anahtarı:

 

1.Olmazsa olmazımız SU;

Su tüketimi, metabolik fonksiyonlarımızın düzenli olarak çalışması için çok önemlidir. Ayrıca metabolizmanın çalışma hızını artırarak kilo kontrolüne de yardımcı olduğunu artık bili­yoruz. Bu nedenle vücudumuzun diğer mevsimlere göre daha fazla su kaybettiği yaz aylarında, yeterince su tüketmek bizler için hayati önem taşır. Yetişkin bir insan için günlük su tüketimi ortalama olarak 2- 2,5 litre olmalıdır ve bu ihtiyaç çay, kahve gibi su yerine geçmeyen içeceklerle karşılanmaya çalışıl­mamalıdır.

 

2.Pes etmek yok ÖĞÜN atlamıyoruz;

Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve metabolizmayı canlı tut­mak için öğün atlamamak şarttır. Ara öğünlerle desteklenen ve sağlıklı yiyeceklerden oluşan dengeli bir beslenme programı sizi unutmayın ki hem sindirim problemlerine hem de genel sağlık problemlerine karşı korur.

 

3.Nerede hareket orada bereket;

Sağlıklı bir yaz geçirmek için benimsenen sağlıklı beslenme programı, hareketli bir yaşam biçimi ile desteklendiğinde sağlık üzerindeki olumlu etkileri ikiye katlanabilir. Çünkü fizik­sel olarak aktif olmak sağlıklı bir yaşama adım atmanın ilk basamağıdır. Özellikle yaz aylarında günde en az 30 dakika yürüyüş yaparak hem sağlığınızı koruyabilir hem de kilo kon­trolünüzü sağlayabilirsiniz.

 

4.Sofranızı çeşitlendirin;

Sağlıklı bir beslenme programı mutlaka farklı besin

gruplarından oluşmalıdır. Bu nedenle günlük beslenme

programınızda süt ürünleri, kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler gibi farklı besin gruplarında yer alan besinlere yer verdiğinizden emin olun.

 

5.Lifli gıdalar barsaklarınızın dostudur,

Lifli gıdalar barsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve tokluk hissinin uzamasını sağlar. Bu nedenle öğünlerinizde lifli gıdalara yer vererek yaz aylarında vücut direncinizi artırabilirsiniz. Ayrıca bu sayede vücudunuz ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri de almış olur.

 

6.Acele yok, yavaş ve çiğneyerek yemek var ;

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi;tokluk hissi, yemek yedikten 15- 20 dakika sonra hissedilmeye başlar. Bu nedenle hızlı yemek, gereğinden daha fazla besin tüketmenize neden olur. Bunun yanı sıra besinleri hızlı ve az çiğneyerek yediğinizde sindirim süreci daha zor olacağı için sindirim sis­temi problemlerine de davetiye çıkarmış olursunuz. Bu ned­enle yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye çalışın.

 

7.Yağlı ve ağır yiyeceklerden olabildiğince uzak durun;

Her zaman olduğu gibi yaz aylarında da yağda kızartılmış ve katı yağ kullanılmış; soslu yiyeceklerden kaçının, yeme­klerde bitkisel sıvı yağlar kullanın ve yemekleri kızartmak-ka­vurmak yerine haşlayarak ve fırınlayarak pişirin. Aksi du­rumda sindirim süreci zorlaşır ve bidolu sindirim problemleri yaşarsınız. Fazla yağlı yiyecekler aynı zamanda gereğinden fazla enerji verdiği için kan dolaşımınız hızlanır ve kardiyo­vasküler sıkıntılar yaşamanıza da sebep olurlar.

 

8.Hijyeni elden bırakmayın;

Özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmelerinde ciddi artış yaşanır. Çünkü artan sıcaklıklar besinlerin daha çabuk bozu­lmasına sebebiyet verir. Bu nedenle yaz aylarında özellikle dışarıdan yemek yerken besinlerin hijyeninden emin olunma­lıdır. Et, yumurta, süt gibi bozulma riski daha fazla olan besin­ler konusunda daha özenli davranılmalıdır.

 

9.Karbonhidrat tüketimine dikkat;

Karbonhidratlar, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Özellikle diyet yapan insanlar karbonhidratlardan uzak dur­maları gerektiğini düşünseler de durum aslında bundan çok farklıdır. Çünkü her insanın karbonhidrata ihtiyacı vardır. Bu­rada dikkat edilmesi gereken nokta; karbonhidrat tüketimini sınırlı tutmak ve kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhi­dratlar yerine lif içeriği yüksek kompleks karbonhidratlar tüket­mektir.

 

10.Porsiyon miktarı;

Tatil beldelerine gidildiğinde sıkça tercih edilen açık büfeler nedeniyle porsiyon miktarlarında artışlar olur. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel kurallarından biri yeteri kadar be­sin tüketmektir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında tükettiğiniz porsiyon miktarlarını sınırlı tutmaya özen gösterin. Böylelikle hem sağlığınızı hem de kilonuzu korumuş olursunuz.

Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-07-17 14:21:12
Okunma Sayısı : 1269
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları