Dyt. Emine GÖRÜCÜ
UYKU, BESLENME VE SAĞLIK İLİŞKİSİ


UYKU, BESLENME VE SAĞLIK İLİŞKİSİ


Düzenli ve verimli bir uyku tüm yaşamsal faaliyetlerimiz için çok ama çok önemlidir. Düzenli uykunun temelinde ise sağlıklı beslenme ve bağıtılı olarak da kendimizi mutlu etmenin yollarını bulmak yatar. Medyadan sıkça kulağınıza çalınan ‘sirkadyen ritim’ yani vücudumuzun otomatik saatinin düzenini korumamız tam da bu noktada önem kazanıyor.

 

Bu saat diliminde hormonal ve kimyasal birçok olay düzenlenir. Bu ritim ile birlikte gerektiğinde uyanır, gerektiğinde uyuruz. Sirkadyen ritim ışık, ısı,beslenme vb. durumlardan kolayca etkilenir. Vücut ritmimizin sağlıklı olması hücre yenilenmesi, beden ısısı, iştah, fiziksel ve zihinsel durum ve uyku kalitesi için oldukça önemlidir.

 

Vücut ritmimiz, retinadan gelen bilgiler doğrultusunda düzenlenir. Retinadan gelen bilgiler yorumlanır. Bu bilgiler doğrultusunda bedenimiz sirkadyen ritme uymaya başlar ve buna göre hareket eder.

 

Gün ışığında serotonin, adrenalin ve kortizol salgılar; bu hormonlar sayesinde günlük işlerimizi yapabiliriz. Gün ışığının azalmasıyla birlikte serotonin hormonu yerini uyku hormonu olarak da bilinen melatonine bırakır. Melatonin hormonunun salınımı ile birlikte uykumuz gelirve beden ısımız düşer. Yani bu döngüleri doğal ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmemiz için vücut ritmi oldukça önemlidir.

 

Düzenli uyku ve dinlenmenin vücut saatimize faydaları dışında, aşağıda sayacağımız faydaları da bulunmaktadır;


  1. Gece; vücudumuzda ki onarım ve iyileşme açısından önemli bir zaman dilimi olduğu için, uyku bağışıklık hücrelerinin artışına neden olur.
  2. Uyku sırasında salınan melatoninin ise toksinler ve serbest radikallerle savaşarak aynı zamanda iyi bir antioksidan görevi görmektedir.
  3. Yetersiz uykunun zihinsel güç kaybına neden olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalar uzun süre uykusuz kalan insanların odaklanma problemleri yaşadığını da göstermiştir.
  4. Uyku dönemi , aynı zamanda cildin elastikiyetinin ve yenilenmesinin dönemidir.
  5. Uyku ya da uykusuzluk hafızayı direkt olarak etkiliyor.
  6. Düzenli uyku ve dinlenme yine aynı şekilde duyguları düzenlemeye yardımcı olur.
  7. Büyüme hormonu geceleyin en üst düzeylerde salgılandığı için onarıcı etki en fazla gece saatlerinde görülür.
  8. Sağlıklı bir sirkadyen ritim sağlıklı bir iştah demektir.
  9. Bazı araştırmalar düzenli uyku ile testosteron seviyeleri arasında bir bağlantı olabileceğini göstermiştir.
  10. Bunların yanı sıra gün içinde yeterli bir şekilde dinlenmemek, uyanmakta zorluk çekmek, fiziksel performansta düşüş ve gün içinde yorgunluk hissi olarak ortaya çıkabilmektedir.
  11.  

Verimli bir uyku düzeni için yukarıda da bahsettiğim gibi temel şart düzenli beslenmedir. Düzenli beslenme ve verimli bir uyku ise size ‘sağlıklı yaşam’ı getirecektir. Gece melatonin salgılanmaya başladığında yani yatmadan 2-3 saat önce yediğiniz atıştırmalıklar midenizin dolu olmasına ve uyku kalitenizin bozulmasına neden olacaktır. Uyku kalitesi bozulduğunda ise yaşayacaklarınızı yukarıda anlattım. Seçim her zaman elinizde, sonuç ise tercihlerinizi nasıl kullandığınızdadır.

                                                                                                                             Sevgi ve sağlıkla kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-07-25 18:08:30
Okunma Sayısı : 1822
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları