Özkan DİKMEN
ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Geleceğimiz olan öğrenciler. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada haklı bir isyan yükseliyor. Korona belası ile uğraşırken bir taraftan da yüz yüze eğitim başladı. Üniversite öğrencileri ise bu süreçte okul kazandıklarına sevinemediler bile…

Geçtiğimiz yıl kör düğüm olan eğitim-öğretim bu sene yüz yüze tekrar başladı. Üniversite kazanan öğrenciler ise kazandıkları illerde ilk önce barınma sorunlarını gidermek istediler. İçlerinde Tekirdağ’ın da olduğu birçok ilde vahşi kira artışları nedeniyle kısa sürede barınma sorunu büyük bir krize neden oldu.

Hal böyle olunca öğrencilerin birçoğu gerek mescitlerde, gerek cami avlularında gerekse parklardaki banklarda sabahlayarak bir sonraki gün okul işlerini halletmek için çaba gösterdiler. Sosyal medyadan seslerini duyurmak isteyen öğrencilerin bazıları ise üniversite kampüslerinin içine çadır kurmaktan bahsediyorlar. Ve bunu ciddi ciddi konuşup tartışıyorlar.

Vahşi kira artışları ile bir önceki yıl 500 lira olan ortalama bir öğrenci evinin kirası bu sene 1.500 lira olunca haliyle isyanın sesi de yükselmeye başladı. Tek derdi verdiği evin kirasından para kazanmak olan bazı ev sahipleri ise (vicdanlı olanları saymıyoruz) kiraya veremedikleri evin fiyatını her ay artırarak kiracı bulacaklarını sanıyorlar.

Öğrenciler ise sosyal medyadan örgütlenerek birbirlerine destek olma gayreti içindeler. Öyle ki, yanında misafir etmek istedikleri arkadaşlarını bir süre barınmalarını sağlayan mı istersiniz, evine fazladan bir arkadaş daha almaya çalışan mı istersiniz hepsi mevcut. İmkânsızlık ve çaresizlik içinde eğitimlerini tamamlamak isteyen öğrencilerin bir kısmı ise yüksek kiralar yüzünden bu sene ki eğitimlerini dondurma kararı bile aldılar.

Geleceğimizi emanet ettiğimiz ve bu vatanı bizden daha çok sevmesini beklediğimiz bu gençlere yapılan haksızlığın daniskası değil de nedir? Zaten son yıllarda ekonomik yükün altında iyice ezilen anne-babalar ise çaresizlik içinde ne yapacaklarını bilemiyorlar.

Bu arada değinmeden geçemeyeceğim. Değirmenaltın’da bazı mekân sahipleri barınma sorunu yaşayan bazı öğrenciler için kafelerini sabaha kadar açık tutacaklarını açıkça ifade ettiler. Herhangi bir ücret talep etmedikleri öğrencilerin geceyi kafelerinde geçirebileceklerini belirten bu işletmecilerin çoğalmasını dileriz ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu da aktaralım.

Gelinen nokta hiç de iç açıcı değil. Kendi çocuklarımıza yapılmasını istemediğimiz her ne varsa hepsini şehrimize gelen öğrencilere yapıyoruz. Bu çok adaletli ve vicdanlı değil. Mülk sahiplerinin bir kez daha düşünerek gece rahat uyumalarını sağlayacak makul kiralarla öğrencilere evlerini vermelerini temenni ediyoruz.

Bu arada tabi ki, Valilik başta olmak üzere yerel yönetimlerin de bu konuda gerekli desteği bir an önce vermeleri gerekiyor. Barınma sorunun çözebilecek olan yine yerel yönetimlerdir. Buradan başlayarak kimseyi suçlamadan, kimseye sorumluluğu bırakmadan herkesin elini taşın altına koyması gerektiği inancındayım. Yoksa geleceğimiz elden gidiyor haberiniz olsun. Unutmayın, sokakta kalan her öğrenci yarın karşımıza potansiyel bir suçlu olarak çıkabilir.

Yayınlanma Tarihi : 2021-9-27 13:11:33
Okunma Sayısı : 997
kiremitçiler

Özkan DİKMEN Diğer Yazıları