Dyt. Emine GÖRÜCÜ
KIŞ MEVSİMİ VE KİLO İLİŞKİSİ


KIŞ MEVSİMİ VE KİLO İLİŞKİSİ

 

Bu yıl kış aylarında sıcaklık farkları mevsim normali ve mevsim normalinin üst seviyesinde bir med-cezir yaşamaktayız. Hava sıcaklıklarının normal üstü olaması bakteri ve virüslerin artışına yol açıyor. Buna paralel yaygın bulaşıcı hastalıklar da artıyor. Düşen motivasyon ve artan hareketsizlik de eklenince grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere hastalıklara yakalanmak da kolaylaşıyor.


Özellikle kış mevsiminde üşüme hissi nedeniyle bol yağlı yemekler cazip gelmeye başlıyor, çalışan kadınlar için evde yemek yapmak daha zor geliyor ve hazır gıdalara yönelim artıyor. Bunun yanı sıra televizyon karşısında geçen süre artıyor ve beraberinde abur cubur tüketimi hız kazanıyor. Dolayısıyla kilo almak da kaçınılmaz oluyor. 

 

Aslında  Ne Yersen O olursun !
Hareketsizlik, abur cubura yönelim, gereğinden az su tüketimi vs.. bunlar çoğunlukla genel tercihler olmaktadır. Bahanesi ise kışın yemek yapacak bir şeyler bulamamaktır. Oysa ki  en bol C vitamini içeren meyveler (portakal, mandalina, kivi..) kış meyveleridir. Çeşit çeşit, renk renk sebzeler (lahana, pırasa, karnabahar, brokoli, havuç..) kış sebzeleridir. Aslında kışın sağlıklı beslenmek bence daha kolaydır. Farkına vardığımızda çeşitliliği değerlendirmek daha zevklidir.


Kışın dikkat edilmeyen önemli bir diğer konu ise su tüketimidir. İçilen çaylar, meyve suları vb. sulu içecekler almamız gerek su miktarını karşılar gibi düşünenler maalesef yanılmaktalar. Günde 2-2.5 lt su tüketmek hem kilo kontrolü için hem de yaşam faaliyetleri için hayati önem taşıyor.

 

Havanın geç aydınlanması da aslında önemli detaylardan biri. Özellikle çalışmayan kesim daha geç kalktığı için, çalışan kesim ise daha fazla uyuyabilmek için maalesef kahvaltı öğününü atlıyor. Ya da klasik bir eylem haline gelen iş yerine geçerken simit, poğaça almak ve tüketmek ile kahvaltı yapıldığı zannediliyor. Gününüze mutlaka başta yumurta olmak üzere  güzel bir kahvaltıyla başlayın ve öğün atlamayın. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip besindir. Asla unutmayın uzun süre aç kalmak doğru bir diyet-beslenme şekli değildir ve bir anda yemeğe saldırmanıza hatta şekerli besinlere yönelmenize neden oluyor.

 

Sağlıklı ve Zinde Kalmak İçin;


1-Öğün atlamayın ve güne kahvaltı ile başlayın.

2-Gece saat 12 den önce uyumaya çalışın ve kaliteli bir uyku için 6-8 saat uykuda kalın. Bu  gerekli hormonların salınımı için önem taşıyor.

3-Yatmadan 2-3 saat önce yeme işlerinizi bitirin.

4-Günde mutlaka 2-3 lt  su için.

5-Fıtsat buldukça açık havada yürüyüşler yapın.

6-Her gün mutlaka meyve tüketin.

Bu haftalık da bu kadar sevgili okurlar. Sevgi ve sağlıkla kalın.

Yayınlanma Tarihi : 2018-01-20 12:01:55
Okunma Sayısı : 1099
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları