Dyt. Emine GÖRÜCÜ
DİZ KİREÇLENMESİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ


DİZ KİREÇLENMESİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ

 

Beden kütle endeksinizin  19 – 25 arasında olması ağırlığınız açısından sağlıklı bireyler olduğunuzun en basit göstergesidir. Hesaplaması oldukça kolaydır. Yapmanız gereken şey boyunuzun karesini alıp ağırlığınıza bölmektir. Diyelim ki boyunuz 164 cm, ağırlığınız da 70 kg ise;

            1,64*1,64=2,68 

70/2,68=26,11 beden kütle endeksinizdir.

Bu da demek oluyor ki hafif şişmansınız ve beden kütle endeksinizin 25 ve altına inmesi için daha da önemlisi sağlıklı ağırlığınıza kavuşmanız için birazcık diyet ve egzersiz yapmanız gerekmektedir. Sağlıklı kiloda kalmak sadece kronik hastalıklardan korunmada değil kireçlenmeyle mücadele etmede de etkili olmaktadır. Uzmanlar kilo vermenin diz Eklem kireçlenmesi için etkin bir tedavi seçeneği olduğunu belirtiyorlar ve ekliyorlar ‘vücut ağırlığının en az yüzde 10 u kadar kilo vermek hem kıkırdak hasarına engel oluyor hem de menüsküsleri  koruyor’’ diye uyarıda bulunuyorlar. Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit;  eklem yapısının sağlıklı pürüzsüz yapısını kaybederek, kıkırdakta harabiyete kadar gidebilen ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanıyor.

 

            Amerike Birleşik Devletlerinde  640 osteoartrit hastası üzerinde yapılan bir çalışmada kilo vermenin hastalığı tedavi edici etkili bir yöntem olduğu ve hastalığı durdurabileceğini göstermiştir. Çalışmaya katılan hastaların hepsinin beden kütle indeksi 25 ve üstü obez, diz ekleminde orta derecede harabiyeti olan hastalardan seçilmiş. Bu hastalar 48 ay boyunca takibe alınmış ve ağırlıklarının yüzde onu ve daha fazlasını kaybeden bireylerde diz ekleminde ki harabiyetin belirgin bir şekilde azaldığı tespit edilmiş.

 

            Ne kadar çok ağırlık kaybedilirse bu etki o kadar artacaktır. Eklemlerinizi ve sağlığınızı korumak için kilonuzun sağlıklı sınırlar içerisinde kalmasına dikkat etmelisiniz. Fazla kilonuz var ise Bir diyetisyen ile görüşerek sağlıklı kilonuza ulaşın. Zira internette oldukça fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Her bireyin yaşına ve fiziksel durumuna göre enerji gereksinimi farklıdır. İnternette dolaşan diyetler kişiye özel değil genelleme yapılmış şeylerdir. Uyguladığınızda kilo kaybınız olabilir ancak gereken besin öğeleri gerektiği kadar alındı mı?, her vücudun enerji gereksinimi aynı mı?, verilen kilolar geri alınıyor mu?....gibi bir çok sorunun cevabına bakılmalı. En doğru seçim bir diyetisyen ile görüşüp doğru beslenmeyi öğrenmek ve yaşam şeklinizi düzenlemektir.

Sağlık ve sevgiyle kalın.


Yayınlanma Tarihi : 2018-01-05 10:41:22
Okunma Sayısı : 1088
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları