Habibe Tilki UZEL
KADIN İSTERSE SİYASETİ DE BAŞARIR

Türkiye’de Kadın olmak çok zor bir olgu iken ülkemiz nüfusunun yarısı kadın. Erkeklere güllük gülistanlık olan birçok konu kadınlar söz konusu olduğunda ne yazık ki dikenli bir yol olabiliyor. Kız çocukları okumaz, kız çocukları işe gitmez diye diye büyütülen pek çok kız çocuğu bugün yetişkin birer kadın. Diğer yandan ise Türk Kadını her zorluğa rağmen dirayetli ve mücadeleci ruhlu. İşte bu yüzden okuyor da işe de gidiyor, çok başarılı da oluyor. Akademik dünyada da, ticaret hayatında da iş dünyasının tüm alanlarında Türk Kadını hakkını veriyor. Siyaset sahnesine baktığımız zaman ise ne yazık ki fazlasıyla erkek fazlalığı mevcut ve kadınlar çok fazla siyasette ilerleme kaydedemiyor belki bu kasıtlı yapılıyor belki de kadın evlatları, ev düzeni derken siyasetin o hırçın dünyasına kafa yoramıyor.

Dün itibariyle 2024 yerel seçimler için sandığa gittik. Seçim sonuçlarını pek çok açıdan değerlendirmek mümkün elbette ancak ben bir kadın olarak Kadın Siyasetçilerin varlığını, gücünü ve farkını görmekten son derece mutluluk duydum.

Evet, 81 ilde Kadın Belediye Başkanlarının sayısı arttı. 2019'daki yerel seçimlerde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşti. O yıl seçimlerin sonunda 81 ilin 4'ünde kadın belediye başkanı seçildi. Son seçimde ise 81 ilde ilçeler dahil 26 Kadın Başkan yönetecek. O isimlerden bazıları şunlardır:

İki dönem Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürüten Fatma Şahin, tekrar en çok oy alan aday oldu. Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 50'nin üzerinde oy aldı. Çerçioğlu da böylece belediye başkanlığında 3. dönemine adım attı. Afyonkarahisar'da CHP’nin kentte uzun yıllardır aradığı başarıyı kazandıran isim Burcu Köksal oldu. Eskişehir’in mimarı olarak sadece Eskişehirliler açısından değil herkes tarafından büyük saygı ve hayranlık duyulan isim Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 5 dönem Eskişehir’e minnetle anılan emekler sunduktan sonra ‘’Bir gün görevimi bıraktığımda emanet edeceğim Genel Sekreterim Ayşe Ünlüce olacaktır.’’ dedi. Eskişehir halkı da Yılmaz Büyükerşen’in varisi olarak gösterdiği CHP’li Ayşe Ünlüce’yi söz verdikleri gibi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı yaptı. Bilecik'te yarışı önde bitiren isim ise Melek Mızrak Subaşı oldu. CHP’li Filiz Gencan Akın Edirne'de oyları topladı. Tekirdağ’da ise 3 kadın belediye başkanı sandıktan galip çıktı.  Ergene’de Ak Parti’den Müge Yıldız Topak, Tekirdağ Malkara’da Chp’den Nergiz Karaağaçlı Öztürk göreve geldi.

Gelelim içinde yaşadığımız Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediye Başkanına. Evet, 4 dönem CHP Tekirdağ Milletvekilliği yapan Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Aday adaylığı sürecinden tutalım da adaylık dahil başta CHP Tekirdağ İl Yönetimi olmak üzere kendi partisinden bazı adaylar dahil Candan Yüceer aleyhine gelişi güzel konuştular. Onlara göre büyükşehir adayı da başkanı da Vahap Akay olacaktı ve yine onlara göre Candan Yüceer’in şansı yoktu. Dışarıdan birilerinin eleştirileri kenarda dursun kendi partilileri Candan hanımı yerden yere vurdu deyim yerindeyse.

Peki, Candan Yüceer’i ne ile yıpratacaklarını hatta aday dahi yapmayacaklarını sandılar. Candan Yüceer için ‘’O, Malatyalı Tekirdağ’da işi ne gitsin oradan aday olsun’’ dediler, ‘’telefonunun sonu 44 olanlar Tekirdağ’ı yönetemez’’ dediler, ‘’4 dönem vekillik yaptı ne işe yaradı istemiyoruz’’ dediler, ‘’Özgür Özel’den torpilli’’dediler, ‘’Çatlasalar da patlasalar da Tekirdağ’ı öz Tekirdağlılar yönetir’’ dediler. Dediler de dediler. O kadar hadlerini aşıp ‘’Kadın’’ ‘’Kadın’’ naraları attılar. Ancak gele gelelim ki ilk olarak havaları Candan hanımın adaylığının gelmesiyle söndü. Dedikleri her şeyi yutup el pençe beraber çalışıyormuş gibi yaptılar. Ve işte Malatya doğumlu 4 dönem Tekirdağ Milletvekilliği yapmış, evlatlarını burada doğurmuş büyütmüş DR. Candan Yüceer Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Daha adaylık adaylığı sürecinde kendisine aynen şunu söylemiştim: ‘’Aday adaylığınızda yakışıksız üslupla eleştirenler eğer sandıktan başkan olarak çıkarsanız Tekirdağ’ın ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olarak çok yakıştınız’’ yalakalığına anında giriverecekler demiştim. Çok yakındır bu yalakaları kanlı canlı görmemiz. Candan Başkan eleştirenlere kulağını tıkayıp yoluna baktı, hayırlı olsun…

   

Yayınlanma Tarihi : 2024-4-1 17:00:28
Okunma Sayısı : 333
kiremitçiler

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları