Dyt. Emine GÖRÜCÜ
FİBROMİYALJİ VE BESLENME ÖNERİLERİ

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, belirli bölgelerde çıkan ağrı ve hassasiyet ile karakterize olan, bazen yorgunluk ve farklı semptomların eşlik ettiği kronik bir hastalık olarak tanım alıyor. 1970’li yıllarda Ramatoid artrit’ten ayrılmış ve doksanlarda ise tanım alabilmiş bilim için yeni sayılabilen bir keşiftir.

Yukarıda görülen kırmızı noktalar genel olarak fibromiyalji tutulum noktalarını göstermektedir. Kronik olarak bu bölgelerin 3-6 noıktasında, 3 aydan fazla süredir ağrılarınız varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

Fibromiyalji tanısı aldıysanız nasıl beslenmelisiniz?

 

Bu yazının amacı, tedavinin sürekli ve değişmez parçasını oluşturacak olan diyet ve spor parçaları. Çünkü her hastalıkta olduğu gibi doğru beslenme ve egzersiz uygulamak fibromiyaljide de tedaviye oldukça büyük fayda sağlıyor. İşin diğer medikal tedavi kısmı doktorun kişiye özel uyguladığı bir yöntemdir.

  1. Glütensiz gıdalar tüketilmeli;Eleminasyon diyetiyle etkilerini ölçmelisiniz. Yapılan son çalışmalar glütensiz beslenmenin enflamasyonu azalttığını göstermiş.
  2. Çiğ sebze ve meyve tüketimi ağrı ve rahatsızlık hissi bulgularını azaltıyor. Ancak tarım ilacı, mevsiminde tüketme gibi fonksiyonlara dikkat etmek gerekiyor.
  3. Probiyotik ürünler tüketip prebiyotikler ile desteklemek bağırsak florası için önemli. Birçok romatolojik hastalık bozuk bağırsak florasıyla ilgilidir ve florayı düzeltmek hastalığın gidiş hattına olumlu etki eder.
  4. Düşük glisemik indeksli gıdalar tüketilmeli,şeker tüketimi inflamasyon artışı ile direkt olarak bağlantılıdır. Dolayısıyla romatolojik bir hastalık olan fibromiyaljinin tetiklenmesinde şeker rol alıyor olabilir.
  5. Süt ve her türlü süt ürünü mümkün olduğunca kısıtlanmalı. Fbromiyalji hastalarında mandıra ürünlerinin ağrıyı tetiklediği gözlemlenmiş.
  6. Kahve ve alkol tüketimi en düşük seviyeye çekilmeli. Özellikle akşam yatış saatine yakın bu ürünler uyku kalitesi düşünülerek tüketilmemeli.
  7. MSG dediğimiz mono sodyum glutamat gibi katkı maddeleri içeren hazır paketli gıdaların tüketiminin genel olarak sağlımıza olumsuz etkilerinin yanı sıra ağrıları da tetikliyor.
  8. Sağlıklı yağlar  olan zeytinyağı, avokado, fındık yağı gibi yağlar tüketmeye, bunun yanı sıra omega-3 dengesine dikkat edin.
  9. Doktorunuz öngördüğü takdirde takviye olarak çinko, magnezyum, Q10 içeren takviyeler de kullanabilirsiniz.

 

Fibromiyalji hastaları ne tür egzersizler uygulayabilir?

 

Bu tip hatalıklarda kas hamlığı çok sık görüldüğü için fizyoterapistler önce yürüyüş gibi hafifegzersizler ile başlamayı öneriyorlar. Yoga ve platesin  ağırlık çalışmaktan çok daha uygun bir egzersiz tipi olduğunu söyleyenler var.

 Her ne olursa olsun sağlıklı kjalabilmek ya da sağlığımızı geri kazanabilmek için hareketli bir yaşam sürmeli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeliyiz.

 

Bütün hastalıkların teşhis ve tedavisinde doktorunuz ile, beslenme uygulamaları ve beslenme tedavisinde ise diyetisyeniniz ile birlikte hareket etmenizi öneririm.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Yayınlanma Tarihi : 2021-1-20 16:57:39
Okunma Sayısı : 6002
sugar chef

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları