Özkan DİKMEN
ASLINDA UMUTLANMIŞTIK

Cumhurbaşkanımız konut projesini açıkladı. TOKİ Başkanı da detaylarını aktardı. Görünen o ki, düşük gelirli kirada oturan vatandaş yine ev sahibi olamayacak. Yapılırsa binalar yine ekonomik durumu iyi olanların olacak.

Neden böyle kafadan giriş yaptım hemen aktarayım. Hesap çok basit ve ortada. İki alternatifli proje ortaya çıktı. Birinin fiyatı 608 bin lira, diğerinin 850 bin lira.

Bu fiyatlara göre başvurduğunda şanslı(!) isen hemen yüzde 10 peşinat vereceksin. Yani 608 bin liralık daire istiyorsan 60 bin lira, 850 bin liralık daire istiyorsan 85 bin lirayı hemen yatıracaksın. Sonra 240 ay boyunca birinde 2 bin 280 lira, diğerinde ise 3 bin 187 lira taksit ödeyeceksin. TOKİ Başkanının dediğine göre bu taksitler de sabit olmayacak. Memur maaş artışları+enflasyon oranında artış gösterecek.

Ha bu arada daireyi de hemen teslim alamıyorsun. En az 2 yıl sonra dairenin teslim edileceği aktarıldı.

Şimdi bu durumda hem kirada oturup, hem de peşinat+taksitler bu dönemde düşük gelirli vatandaş nasıl öder orasını bilemem. Aylık geliri belli bir rakamın altında olanların bu kampanyadan yararlanacağı söylendi de o gelirle bu kampanya çok zor ilerler gibi geliyor.

Zaten böyle bir kampanyaya girebilecek gibi iseniz aslında en cazibi, elinizde maden biraz birikmişiniz var. Türk usulü biraz eş-dost-akrabadan ve banka kredisi ile çok daha kolay ve hemen taşınabileceğiniz evlere sahip olabilirsiniz. Üstelik banka kredi taksitleri de ilk iki sene zor gelse bile sabit olduğundan daha sonra ‘çerez’ parası gibi olacaktır.

Ne bileyim, bu kampanya bana çok iyi gelmedi. Bir anda umutlanmıştık. Atadan-dededen kalmadığı için belki bir ev sahibi oluruz diyorduk. Fazla lakırtıya gerek yok. Bu kampanya bizi aşar…

Hayatı kira ödemekle geçmiş birisi olarak, bir bilirkişinin dediği gibi GÜBRE ve SU verelim, hallerimizi başka bahara yeşertelim.

Yayınlanma Tarihi : 2022-9-14 15:06:58
Okunma Sayısı : 892
kiremitçiler

Özkan DİKMEN Diğer Yazıları