Dyt. Emine GÖRÜCÜ
ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ETKİLİ Mİ? NE KADAR ETKİLİ?
ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ ETKİLİ Mİ? NE KADAR ETKİLİ?
1980’lerden bu yana çağımızın en ciddi sağlık sorunlarının başında gelen obezitenin en önemli sebebi aşırı kalori tüketimi ve hareketsiz yaşamdır. Bunu neredeyse her yazımda tekrarlıyor ve vurguluyorum. Bildiğiniz gibi Obezite beslenme yoluyla elde edilen enerji ile tüketilen enerji arasındaki dengesizlik sonucu oluşur. Bu doğrultuda en sık uygulanan tedavi yöntemleri ise;
- yaşam tarzı değişiklikleri,
- ilaç tedavisi ve
- cerrahi tedavidir.
Hem obezitenin engellenmesi hem de obez hastaların tedavisi için sağlıklı beslenme anahtar rol oynamaktadır. Sizler için araştırdığım bu derlemede obezite tedavisinde kullanılan farmakolojik preparatların yanı sıra zayıflamada etkinliği olduğu öne sürülen destek maddeleri ve ürünler ile bunların etkinliği hakkında bilgi paylaşmaya çalışacağım ki medya ve sosyal hayatınızda dayatılan ‘’zayıflama ürünleri’’ adı altında ne olduğu belirsiz maddeleri kullanmayasınız.tek tek ele alınacak olursa;
- Anti-obezite ilaçları:orlistat, lorcaserin vb. içeriğe sahip zayıflama haplarının kısa süreliğine yağ metabolizmasını hızlandırıcı etkisi var ancak yan etkileri oldukça ağır. Karaciğer, böbrek hasarından tutunda diğer metabolik olaylara varana kadar ağır hasarlar vermektedir, hatta ölümlere neden olmaktadır. Bu tarz ilaçlar ve benzeri ürünlerin üretimi avrupa’ da durduruldu, ABD’de yasaklandı.
- Anti-diyabetik ilaçlar:Doktor tavsiyesi olmadan bir çok kişi de Metformin ve liraglutid içeren ilaçlar gördüm. Marka ismi vermeyeceğim. Bu tip ilaçlar tip 2 diyabet tedavisinin 1. Ve 2. Evrelerinde obez bireylerde kullanılan diğer ilaçların yanında destekleyici olarak kullanılmaktadır. Diyabetik olmayan sağlıklı bireylerde işe yaradığına dair geçerli kanıtlar yoktur.
- Kafein içeren ürünler:Bu tarz içecek ve ürünler çok dikkatli kullanılmalıdır. Günlük 200 mg dan fazla tüketildiğinde sağlık üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratmaktadır. Size en güzel tavsiyem yürüyüşe çıkmadan yarım saat önce şekersiz sade bir fincan kahve türk ya da çözülebilir farketmez içmenizdir. Kafeinin yağ metabolizmasını hızlandırıcı etkisi öyle oturduğunuz yerden olmuyor maalesef.
- Konjuge Linoleik Asit (CLA): omega-6 yağ asididir. Yani Ayçiçek yağında bulunan bir asittir. En bilinen etkisi egzersiz halinde iken toplam yağ hücresini azaltıp kas hücresini arttırır. Dikkatinizi çekeyim ki yine ‘egzersiz’ kelimesi geçiyor!. Bunun için eğer sporcu değil iseniz suplement yani tablet (hap) olarak almanıza hiç gerek yok. Evde yapılan yemekler zaten Ayçiçek yağı. Her gün ½ çay bardağı tuzsuz çekirdek yemeniz hem CLA alımınızı sağlar hem de çinko alımınızı. Yani gördünüz gibi yine doğal beslenme söz konusu.
- Karnitin: Vücut geliştiricilerin çokça kullandığı ve dışarıdan ek olarak almanızı tavsiye ettikleri karnitin zaten vücudumuzda sentezlenir .Yani üretilir. Ayrıca süt,peynir ibi ürünlerden de alınır.Sağlıklı bir birey iseniz dışarıdan almaya gerek kaldı mı bilemedim?.
- Yeşil çay: yağ metabolizmasına hem dinlenik hem de egzersiz durumda
etki ederek vücut ağırlığı ve vücut yağ oranını düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Kafeinle kıyaslandığında etkisi daha hafif kalmaktadır. Fakat yeşil çay ekstratı kullanımı hala açıklanmamış mekanizmalar içermektedir. Benim tavsiyem diğer çay kahve ürünleri dahil toplam kafein içeren içeceklerin en fazla 3 fincan tüketilmesidir. Zira fazla tüketildiğinde çarpıntı, geçici inme, bulantı, kusma, tansiyon sorunları, baş ağrısı vb. problemler yaşabilirsiniz.
İşte piyasada bütün olup bitenler bunlar. Kullanıp kullanmamak size kalmış. Uzman tavsiyesi nedir derseniz, doğada bulunan her şeyi dozunda tüketmek gerekir derim. Herhangi bir sağlık problemimiz olmadığı sürece de sentetik ürünleri kullanmanıza gerek yok derim…
Sevgi ve sağlıkla kalın…
Sonuç olarak; zayıflama ürünü olarak piyasaya sürülen ve bir kısmı yukarıda tartışılan bu ürünlerin bilimsel verilerle desteklenmesinde hala eksiklikler
mevcuttur. Yukarıda açıklandığı gibi birçok zayıflama ürünü bileşeninin teorikte yağ metabolizmasını hızlandırıcı etkileri vardır. Fakat bu ürünlerin etkinliğinin kullanımımın yan etkileri ve diğer metabolizmalara olan etkileri detaylı olarak açıklanamamaktadır. Bu ürün endüstrisinin gelişimine paralel olarak bilimsel araştırmaların da aynı hızla gelişmesi ve kanıta dayalı veriler ışığında değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir.
Okunma Sayısı : 1448