Dyt. Emine GÖRÜCÜ
COUMADIN DİYETİ


COUMADIN DİYETİ

 

Coumadin (komadin), damarlardaki kan pıhtılaşmasını engelleyen (pıhtıönler) bir ilaçtır. Kalp, akciğer ve beyine giden damarlar içine yerleşen kan pıhtısı kan akımını engeller ve bir çok soruna neden olur.Yeterli ilaç alıp almadığınızı anlamak ve pıhhtılaşma zamanını belirlemek için doktorunuz PT ve INR denilen testleri uygular. Coumadin bazı ilaç ve besinlerle kolay etkileşime girer. Bu nedenle kan testlerinizi doktorunuzun önerdeği araklıklarla yaptırmanız ve diyetisyeninizin önereceği beslenme tablosunu izlemeniz önemlidir.

 

Yağda çözünen K vitamini coumadin ile en çok etkileşime giren vitamindir. Kullandığınız ilacın etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle K vitamini içeren besinleri ve ilaçları dikkatli ve konturollü kullanmak gerekmektedir. Zira K vitamini; kanın pıhtılaşmasına ve kalsiyumun kemiklere yerleşmesinde etkilidir ve vücut için gereklidir.

 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta coumadin ilacını kullanan hastaların K vitamini içeren besinleri günlük tüketmeleri gerekenden daha az ya da fazla almamalırıdır. Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken toplam K vitamini miktarı 4mg kadardır.

 

K vitamini yoğun olarak yeşil renkli sebzelerde bulunur. En yüksek K vitamini içeriği bulunan besinler; ıspanak, beyaz lahana ve patatestir. Bu besinlerin özellikle ıspanağın günlük tüketimine dikkat edin. Örneğin akşam yemeğinde ıspanak var ise yanında lahanalı, bezelyeli herhangi bir besin almamaya çalışın.

 

Alkol coumadinin etkisini arttır, tütün ise ilacınızın etkisini azaltır.Bu da vücudunuzda dengesizliğe neden olur. Sigara içmekten ve sık sık alkol almaktan kaçının ya da tüketim miktarlarını doktorunuza danışın. Kahve, çay, çikolata gibi kafein içeriği yüksek gıdalardan uzak durun. Özellikle Yeşil çay ve bitkisel çaylar ile balık yağı PT testini etkilemektedir. Test yaptıracağınız zaman bunları hiç tüketmeyin ya da doktorunuza tükettiğiniz miktarları iletin.

 

Et, süt, yumurta, tahıllar, ıspanak, lahana ve bezelye haricinde ki diğer sebzeler ve meyveler düşük miktarlarda K vitamini içerdiği için Coumadin ilacına olumsuz etkileri bulunmamaktadır. Bu nedenle abartmadan günlük tüketim dozlarında tüketilebilirler.


KISITLAMASI OLMAYAN BESİNLER

Süt, yoğurt

Beyez ve kırmızı et

Peynir, yumurta

Ekmek, pirinç, patates

Un (yulaf, buğday)

Kurubaklagiller

Kabuksuz elma , ayva ve armut, mandalina, portakal, kavun, kayısı, şeftali, üzüm, erik, çilek

Siyah çay (açık)

Sıvı yağlar (miktarına dikkat edilecek)

 

K VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER

Lahana, bezelye, ıspanak

Brüksel lahanası, brokoli, pazı

Maydanoz, dereotu, asma yaprağı

Roka, tere, marul

Soya yağı, soya eti vb.

Avokado, kivi

Yeşil çay vb.

 

Diyetin K vitamini içeriği ilaç tedavisi süresince, günler arasında farklılık göstermemelidir. Her gün benzer seviyede K vitamini alınmalıdır. Yukarıda sayılan besinleri İlaca başlamadan önce günlük nasıl tüketiyorsanız, ilaç kullanımı süresince de aynı düzeylerde tüketmelisiniz. Ne daha az ne de daha çok tüketmek için farklı davranışlarda bulunmaya çalışmayın.

Sevgi ve sağlıkla kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2018-09-10 18:34:24
Okunma Sayısı : 3016
reklam yan

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları