Dyt. Emine GÖRÜCÜ
SİHİRLİ MİNERAL SELENYUM NEDİR?


SİHİRLİ MİNERAL SELENYUM NEDİR?


Önümüz kış ve supplement dediğimiz  vitamin ve mineral takviyeleri bilinçli-bilinçsiz sıkça kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda danışanlarımdan ve çevremden sıkça duymaya başladım ‘selenyum kullanmaya başladım’ cümlesini. Daha önce bu tarz takviyelerin kullanımına yönelik genel bir yazı yazmıştım. Sık kullanılmaya başlandığını duyunca selenyum hakkında son güncel araştırmaları da yaparak bu mineral hakkında bilgilendireyim istedim sizleri…


Selenyum vücutta, diğer minerallere oranla, daha az miktarda bulunan bir mineraldir ve E vitamini ile bir araya geldiğinde, antioksidan görevi görmektedir. Antioksidanlar ise, serbest radikaller ile mücadelede etkindir. DNA ve hücrelerin yapısına zarar veren serbest radikaller, kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın gelişmesine ortam hazırlar. Bu sebepler ile, antioksidanlar sağlık açısından son derece önemlidir.

 

Selenyum eksikliği aslında, tükettiğimiz besinlerin yetiştiği toprağın selenyum açısından zenginliği ile doğrudan bağlantılıdır. Yapılan çalışmalarda selenyumdan fakir topraklarda tarım yapan ailelerin çocuklarında, selenyumu yeterli olan topraklarda tarım yapan ailelerin çocuklarına oranla daha geç büyüdükleri ve fetal kardiyomyopati görülme sıklığının da fazla olduğu belirtilmiş.

 

Selenyum eksikliğinde kas yapısında şiddetli bir zayıflık ortaya çıkar ve ayrıca kalp ve damarlardaki esneme yeteneği de azalır. Selenyum eksikliği nedeniyle oluşan diğer bazı sağlık sorunları ise, romatoid artrit, damar sertliği ve erkeklerde de kısırlık gibi sorunlardır.Ülkemizde, selenyum eksikliği çok sık görülen bir sağlık sorunu değildir. Genellikle yetersiz beslenme sonucu veya  birtakım ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkar.

 

Her şeyin azı karar, çoğu zarar dedikkleri gibi, Selenyum eksikliğinde olduğu gibi, selenyum fazlalığında da bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. Normalde yetişkin bir insan için günlük alınması gereken selenyum miktarı 55 mikrogramdır, eğer bu doz günlük 400 mikrogram değerine yaklaşırsa, zehirlenmeye neden olabilmektedir. Günlük 400 mikrogram miktarındaki selenyumu besinler aracılığı ile almak pek de mümkün değildir ve bu miktar ancak selenyum takviyesi kullananlarda görülebilmektedir. Aşırı selenyum tüketilmesine bağlı olarak gelişen sağlık sorunları, tırnaklarda beyaz lekeler, baş dönmesi, saç dökülmesi, mide bulantısı, kronik yorgunluk ve sinir hasarı şeklindedir. Hatta bazı bilim insanına göre ise, aşırı selenyum tüketimi cilt kanseri riskini bile artırabilmektedir. Bundan dolayı, selenyum ihtiyacını takviye ilaçlar yerine besinlerden almak daha sağlıklı ve risksizdir.

 

Bağışıklık sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olan selenyum, tiroit bezi işlevlerinin uygun şekilde yürütülmesi açısından da önemlidir. Hatta, yapılan bir araştırmaya göre selenyum, astım hastalığının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

 

 Yediğiniz besinlerin içeriklerini merak ettiğinizde www.turkomp.gov.tradresini ziyaret edebilirsiniz. Örneğin en fazla selenyum içeren besinleri görmek için http://www.turkomp.gov.tr/component_result-selenyum-se-30linkine girip bakabilirsiniz. Bu site Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın oluşturduğu Ulusal Gıda Kompozisyon veri tabanıdır.

Sevgi ve sağlıkla kalın…


Yayınlanma Tarihi : 2018-10-24 14:05:15
Okunma Sayısı : 1923
kiremitçiler

Dyt. Emine GÖRÜCÜ Diğer Yazıları