
Av. Ünsal KIZILCA
İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 2
İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG – 2
Bir önceki yazımızda size mobbingin tanımını, mobbing durumunun nasıl ortaya çıktığını ve mobbingin etkilerini anlattık. Şimdiki yazımızda ise Türkiye’de mobbing ile mobinge maruz kalan kişilerin yapması gerekenleri anlatacağız
Mobbing, Türk çalışma hayatında yeni bir kavram olmasına rağmen iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Son yıllarda artan mağdurların, mobbing uygulandığına dair açtığı davalar emsal teşkil etmekte ve bu konuda yürütülen farkındalık çalışmaları sebebiyle insanlar daha da bilinçlendirilmektedir.
Türkiye’de genel olarak mobbing uygulayan işverenler, İş Kanunlarının işçiyi koruyan tazminat ve işe iade hükümlerinden kurtulmak ve işçiyi istifaya zorlamak için uygular ve bu süreçte mobbinge maruz kalan işçi çoğu zaman psikolojik açıdan ciddi zararlar görerek istifa edip ayrılır.
6098 sayılı Borçlar Kanununun 417. Maddesinde, işçinin hem kişiliğinin, hem de yaşam ve vücut bütünlüğünün korunmasına yönelik olarak düzenleme yapılmıştır. Maddede, işveren-işçi hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak, saygı göstermek, işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamak, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca bu kanun maddesinde, işveren, işçiye ait kişisel verileri, ancak işçinin işe yatkınlığıyla ilgili veya hizmet sözleşmesinin ifası için zorunlu olduğu ölçüde kullanabilir.
Mobbinge maruz kalan kişinin yapması gereken nelerdir? Hukuksa olarak tanınan hakları sıralarsak;
· İş sözleşmesinin haklı nedene dayanarak feshedilme hakkı vardır.
· Belli şartlarda ayrımcılık tazminatı isteyebilme hakkı vardır.
· Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre tazminat isteme hakkına sahiptir.
· Mobbinge uğrayan işçi, mobbing yapan yöneticiyi dava edebilir ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
· Koşulları söz konusu ise işçi, kötü niyet tazminatı hükümlerine de başvurabilir.
Ayrıca yukarıda saydıklarımız dışında da;
· Mobbing yapan kişiye açıkça duruma itiraz ettiğinin söyleyen, taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını talep edin. Tanıklarınız mutlaka olsun.
· Olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydedin.
· İlk fırsatta size mobbing uygulayanı yetkili birine rapor edin, eşitiniz ise üstünüze, üstünüz ise yönetim kuruluna ve insan kaynaklarına durumu açıkça ve kanıtlarıyla bildirin.
· Gerekiyorsa tıbbi ve psikolojik yardım alın..
Okunma Sayısı : 1183

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 1
- İŞ KANUNUNA GÖRE İŞ KAZASI
- İŞE İADE DAVASI VE ŞARTLARI
- YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ
- BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNDE KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI
- ÖZEL SEKTÖRE EVLİLİK İZNİ
- İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH HAKLARI
- ERKEK İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- KADIN İŞÇİLER İÇİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- 15 YIL VE 3600 GÜNLE KIDEM TAZMİNATI