
Av. Ünsal KIZILCA
ÖZEL SEKTÖRE EVLİLİK İZNİ
ÖZEL SEKTÖRE EVLİLİK İZNİ
İş Kanunu, yıllık izinleri düzenlediği gibi, bazı özel durumlar için işçilere mazeret izni hakkı da tanımaktadır. Bu haklardan biri de evlilik izni hakkıdır. İş Kanunu’na göre işçi, evlilik durumunda, ücretinden herhangi bir kesinti yapılmaksızın 3 gün mazeret izni kullanabilmektedir. Bu belirtilen süre asgari süre olup, iş sözleşmesi ile bu süreler arttırılabilir.
Evlilik izninin kullanılabilmesi için, evliliğin gerçekleşmesi yani resmileşmesi gerekmektedir. Evlilik izni, işçi ve işveren tarafından anlaşmaya bağlı olarak evlilik gerçekleştikten sonra herhangi bir zaman diliminde kullanılabilmektedir.
Evlilik izni kullanımında nikah töreni için gün alınması, nikah tarihi, nikah davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınarak izin süresi başlatılabilmektedir.
Evlilik izni, İş Kanunu’nda “gün” olarak belirtildiğinden dolayı uygulamada farklılıklara ve karışıklıklara neden olmaktadır. İş Kanunu’nda evlilik izni olarak “iş günü” kavramı değil, “gün” kavramı kullanılmaktadır. Dolayısıyla “genel tatil”, “ulusal bayram”, “dini bayram” ve “hafta tatiline” denk gelen sürelerde evlilik izninin içinde kabul edilen görüşlerde bulunmaktadır.
Bu görüşlerin aksine “iş günü” olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünden olanlar da vardır. İzin süresinin yalnızca “gün” olarak belirtilmesi, bu iznin işgünü olarak değerlendirilemeyeceği anlamına gelmemelidir. İşçinin ücretinden hiçbir kesinti yapılmadan verilen bu izin için işçinin çalıştığı günler dikkate alınmalıdır diyen görüşler de mevcuttur.
Evlilik izninin çalışma günlerinden sayılması, İş Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. İş Kanunu’nda, izin süreleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır denmektedir. Dolayısıyla, yasa ile verilen 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiş bir ücretli izindir. Dolayısıyla yıllık sürelerinden düşemez. Evlilik izninde olduğu süreler için işçiye çalışmış gibi ücret ödenir.
Tüm bu açıklamaların dışında son olarak, işçi birden fazla kez evlilik yapar ise, her defasında evlilik izni hakkına sahip midir? Kanunen bir işçi birden fazla kez evlenme hakkına nasıl sahip ise aynı şekilde evlilik izni hakkına da sahiptir, dolayısıyla yapılan her evlilik için evlilik izni kullanılabilmektedir.
Okunma Sayısı : 1215

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH HAKLARI
- ERKEK İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- KADIN İŞÇİLER İÇİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- 15 YIL VE 3600 GÜNLE KIDEM TAZMİNATI
- SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEDİĞİ TAZMİNATLARIN SİGORTALIYA RÜCU EDİLMESİ
- TORBA YASA İLE TRAFİK SİGORTASINDA NELER DEĞİŞTİ
- TRAFİK KAZALARINDA
- TRAFİK SİGORTASINDA NELER DEĞİŞTİ?
- DOSYA MASRAFLARI
- ARAÇ DEĞER KAYIPLARI