Av. Ünsal KIZILCA
YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ


YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ

 

 

İş Kanunu’na göre, iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi  de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmektedir.

Yıllık izne ait hususların emrediciliği nedeniyle bu haktan vazgeçilmesi mümkün değildir. Nitelikleri gereği bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinde çalışanlara yıllık izin hükümleri uygulanamaz. İşçilere verilen yıllık izin süreler şöyledir;

·         1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,

·         5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

·         15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle, 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Ayrıca yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile arttırılabilir.

Ana ilke olarak yıllık izin süresinin işveren tarafından bölünmemesi ve bu sürelerin sürekli bir şekilde kullandırılması öngörülmüştür. Ancak izin sürelerinin tarafların anlaşması halinde her bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en fazla üçe bölünebilmesi mümkündür.

            İşveren, iş yerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır. İşveren tarafından yıl içinde verilmiş olan diğer ücretli ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri, yıllık izinden mahsup edilemez.

            Yıllık izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatil günleri ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmaz. İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.

            Yıllık izin sürelerine ait ücret işçinin hakkı olup, gerek istifa halinde gerekse de haklı ve haksız fesih hallerinde her ne koşul altında olursa olsun, işçiye işverence ödenmesi gereken ücretlerdendir.

Yayınlanma Tarihi : 2017-02-23 09:19:11
Okunma Sayısı : 1314
kiremitçiler

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları