
Av. Ünsal KIZILCA
İŞ KANUNUNA GÖRE İŞ KAZASI
İŞ KANUNU’NA GÖRE İŞ KAZASI
Öncelikle iş kazası nedir ona bakmak gerekmektedir. İş kazası;
· Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
· İşveren tarafından yürütülmekte olan bir iş dolayısıyla,
· Sigortalının işveren tarafından görevle başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
· Sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla bir işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında,
meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen maluliyete uğratan olaydır.
İş kazası işveren tarafından, kolluk kuvvetlerine derhal ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na da en geç kazadan sonraki 3 iş günü içerisinde bildirilmesi zorunludur. Ancak bu süre, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar. Bildirim işveren tarafından yapılmamış ise kazalı işçi tarafından yerine getirilmelidir.
İşyerinde meslek eğitimi gören öğrenci, çırak ya da yüksek öğrenim gören stajyerler iş kazası geçirirlerse, bildirim eğitim veya staj gördükleri işyeri işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, kuruma ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde yapılır.
İş kazasının meydana gelmesinden sonra öncelikli olarak işçinin tedavisi yapılır. Tedavisi süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. İşçinin maluliyet durumu var ise işçinin maluliyet durumu tespit edilir. İşçinin maluliyetinin yüzde 10’un üzerinde çıkması halinde ise işçiye maluliyet aylığı bağlanır.
İş kazasının bildirilmemesi ya da eksik – yanlış bildirilmesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneği, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafınca işverenden tahsil edilir. Ayrıca iş kazası kuruma eksik ya da yanlış bildirilmişse, bu olay için yersiz olarak yapılmış bulunan ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlardan 93. Madde hükümlerine göre tahsil edilir.
Burada belirtmek istediğimiz durum işveren için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. İşçi içinse yukarıda saydığımız durumlardan başka olarak ekstra bazı durumlar da mevcuttur. İşçi, geçirmiş olduğu iş kazası neticesinde hem bedenen hem de ruhen malul olmuştur. İşte bu durumda işçinin açacağı dava ile mahkemece öncelikle kusur durumları tespit edilir ve kusur durumuna göre gerek maddi tazminattan gerekse de manevi tazminattan işveren sorumludur. Maddi tazminat gerek işçinin çalışmadığı süre boyunca ve hayatını etkileyecek olan maluliyetinin boyutu sonucunda ortaya çıkan maddi zararın kusura oranlanması ile ortaya çıkar. Manevi tazminat ise maluliyet ve işçinin ruhsak zararının mahkeme hakimi tarafından taktiri neticesinde ortaya çıkan tazminattır. O yüzden bu konularda avukata danışılması tarafımızca tavsiye edilmektedir.
Okunma Sayısı : 1227

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- İŞE İADE DAVASI VE ŞARTLARI
- YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ
- BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİNDE KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI
- ÖZEL SEKTÖRE EVLİLİK İZNİ
- İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE İŞ SÖZLEŞMESİNİ FESİH HAKLARI
- ERKEK İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- KADIN İŞÇİLER İÇİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
- 15 YIL VE 3600 GÜNLE KIDEM TAZMİNATI
- SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ÖDEDİĞİ TAZMİNATLARIN SİGORTALIYA RÜCU EDİLMESİ
- TORBA YASA İLE TRAFİK SİGORTASINDA NELER DEĞİŞTİ