
Av. Ünsal KIZILCA
ERKEK İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
ERKEK İŞÇİLER İÇİN ASKERLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI
Bilindiği üzere kendi isteği ile işten ayrılan ve geçerli yani haklı bir fesih nedeni olmayan bir işçi kıdem tazminatı hakkını kaybetmektedir. Bu durumun 3 adet istisnası bulunmaktadır. Erkek işçiler için askerlik, kadın işçiler için evlilik ve hem erkek hem de kadın işçiler için de emeklilik hallerinde, kendi istekleri ile işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyorlar. Sizlere daha önce 15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı ve kadın işçiler için evlilik nedeniyle kıdem tazminatı konularını anlatmıştık. Şimdi size erkek işçilerin askerlik sebebi ile kıdem tazminatına nasıl hak kazanılacağını belirtmek isterim.
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi Kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. 14. Maddeye göre; “askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı vardır.” Demektedir.
Askerliğini yapmamış olan bir çalışanın, askerlik öncesinde işyerinden ayrılmak istemesi de kabul edilebilir bir taleptir ve bu ayrılışın askerlik nedeniyle olduğu kabul edilerek kıdem tazminatı ödenmelidir. Erkek işçinin bu haktan yararlanıyor olması için, iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir.
Bunun dışında, işçi askere giderken bu tazminatı almayıp, asker dönüşü aynı işyerinde çalışması durumunda tüm hakları kaldığı yerden devam eder. Tabi askerlik süresi bunun dışında tutulur. Kullanmadığı izin süreleri, kıdem süresi askerlik süresi düşülerek devam ettirilir.
Peki, bu hakka sahip olan işçi ne yapmalıdır? Askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen erkek işçinin, işverene dilekçe ve ekinde askerlik sevk belgesini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatını talep etmesi gerekir. Kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatına hak kazanılmaz ve kıdem tazminatı ödenmez.
İşçinin yazılı talebi üzerine işverence kıdem tazminatını ödemesi zorunlu bir unsurdur. Çalışan, askerlik nedeni ile işten ayrıldığını işverene kanıtlamakla yükümlüdür ki bu kanıt da belirttiğimiz üzere askere sevk belgesidir. Bu belgenin işçi tarafından sunulamaması halinde, işveren kıdem tazminatını ödemekle yükümlü olmayacaktır.
Burada belirtmek istediğimiz bir durum daha vardır. Yukarıda açıkladığımız şartlar ve süreler kıdem tazminatı açısından değerlendirilmektedir. Bu şekilde işten ayrılan ve kıdem tazminatını hak eden erkek işçinin kıdem tazminatı ödenmelidir. Ancak işveren tarafından ihbar tazminatının ödenmesi mümkün olmayacağı gibi işçinin ihbar süresince çalışması gibi bir durum da söz konusu değildir. Erkek işçinin işverenin yanında iş akdini askerlik nedeniyle feshetmesi durumunda belirli bir süre çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesi gibi bir durum da söz konusu değildir. O yüzden bu konularda dikkatli olmalıyız.
Okunma Sayısı : 1483
