Av. Ünsal KIZILCA
KADIN İŞÇİLER İÇİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI


KADIN İŞÇİLER İÇİN EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI

 

 

Bilindiği üzere kendi isteği ile işten ayrılan ve geçerli yani haklı bir fesih nedeni olmayan bir işçi kıdem tazminatı hakkını kaybetmektedir. Bu durumun 3 adet istisnası bulunmaktadır. Erkek işçiler için askerlik, kadın işçiler için evlilik ve hem erkek hem de kadın işçiler için de emeklilik hallerinde, kendi istekleri ile işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyorlar. Şimdi size öncelikle kadın işçilerin evlilik sebebi ile kıdem tazminatına nasıl hak kazanılacağını belirtmek isterim.

1475 Sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi Kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini feshetme imkanını yalnızca kadın eşe vermektedir. 14. Maddeye göre; “kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Demektedir.

Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu süre geçerse, kadın işçi bu haktan faydalanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanıyor olması için, iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmektedir.

Bir yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi nikahın yapıldığı gündür. Süreler göz önüne alınırken bu süre dikkate alınır. Dini nikahın varlığı veya düğün günü, sürenin başlangıcında dikkate alınmaz.

            Peki bu hakka sahip olan işçi ne yapmalıdır? Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatını talep etmesi gerekir. Kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatına hak kazanılmaz ve kıdem tazminatı ödenmez.

            İşçinin yazılı talebi üzerine işverence kıdem tazminatını ödemesi zorunlu bir unsurdur. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan işçinin başka işyerinde çalışmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Evlendikten sonra bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin, tekrar çalışmaya başlamasının çalışma hak ve özgürlükleri kapsamında olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle, evlendikten sonra kıdem tazminatını alıp işten ayrılan kadın işçi, sonrasında başka işyerinde yeniden çalışmaya başlayabilecektir. Dolayısıyla işverence bu hakkın ödenmemesi durumunda dava yoluna gidilmesi halinde kazanan tarafın işçi tarafı olacağı bir gerçektir.

            Burada belirtmek istediğimiz bir durum daha vardır. Yukarıda açıkladığımız şartlar ve süreler kıdem tazminatı açısından değerlendirilmektedir. Bu şekilde işten ayrılan ve kıdem tazminatını hak eden kadın işçinin kıdem tazminatı ödenmelidir. Ancak işveren tarafından ihbar tazminatının ödenmesi mümkün olmayacağı gibi işçinin ihbar süresince çalışması gibi bir durum da söz konusu değildir. Kadın işçinin işverenin yanında iş akdini evlilik nedeniyle feshetmesi durumunda belirli bir süre çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesi gibi bir durum da söz konusu değildir. O yüzden bu konularda dikkatli olmalıyız.

Yayınlanma Tarihi : 2017-01-11 15:42:51
Okunma Sayısı : 1241
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları