Av. Ünsal KIZILCA
YURT DIŞINDAN GELEN YABANCI ARAÇLARA YAPILAN SİGORTALAR


YURT DIŞINDAN GELEN YABANCI ARAÇLARA YAPILAN SİGORTALAR


Yurtdışından gelen yabancı plakalı araçların ülke içinde kullanılması sırasında, araç sahiplerinin hukuki açıdan sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar ile ilgili yaptırılacak sigortaya ilişkin uygulama esasları, 2011 yılında Resmi Gazete yayınlanan bir yönetmelik ile belirlenmiştir. Söz konusu yönetmelik, Karayolları Trafik Kanunu’na dayanılarak çıkarılmıştır ve sadece motorlu kara araçlarını kapsar.

 

Yönetmelik uyarınca yabancı plakalı araçların üçüncü kişilere vereceği zararları karşılamak üzere, zorunlu trafik sigortası yaptırılması ya da bu sigortayla aynı hükümleri taşıyan bir sigorta teminatının bulunması zorunludur.

 

Daha yabancı plakalı aracın ülkeye girişi sırasında bu şekilde bir sigorta teminatına sahip olup olmadıkları kontrol edilir. Eğer bir teminata sahip olmadıkları tesbit edilmişse aracın ülkeye girişine izin verilmez. Ancak bu durumun istisnaları da vardır. Eğer ülkemizin yaptığı uluslararası anlaşmalar veya ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde aracın sigorta teminatına sahip olduğu anlaşılıyorsa veya sigortadan muaf tutulduğu görülüyorsa, o durumda sigorta zorunluluğu aranmaz.

 

Kısaca özetlersek, yurtdışından gelen yabancı plakalı araçlar için zorunlu trafik sigortası yaptırılması yasa gereğidir. Sigorta yaptırma işlemi sırasında sigorta yaptıran yabancının pasaport numarasını vermesi yeterlidir. Eğer yabancı kişi Türk plakalı bir araç ile yurda giriş yapıyorsa bu durumda vergi numarasının da verilmesi gerekir.

 

Bugün ülkemiz sınırları içinde, ülkelerarası taşımacılık yapan TIR’lar, ülkeye turist olarak gelen yabancıların araçları, ülke dışında çalışan ve tatillerde ülkeye gelen gurbetçilerin kullandıkları araçlar ve buna benzer binlerce yabancı plakalı araç karayollarında trafiğin içindeler. Trafiğin olduğu her yerde kaçınılmaz olarak kazalar da yaşanıyor ve bu yabancı plakalı araçlar da bazen bu kazalara karışıyorlar.

 

İşte bu durumlarda yaşanacak sıkıntıları ortana kaldırmak ve ortaya çıkan zararları gidermek amacıyla Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafında Yeşil kart sigortası uygulaması yapılmaktadır. Aslında Yeşil kart sigortası uygulaması iki yönlüdür. Hem ülke içinde bir şekilde herhangi bir kazaya karışan yabancı plakalı araçların neden olduğu zararların karşılanmasını sağlar. Hem de ülke dışında bir kazaya karışan Türk plakalı araçların zararlarını karşılamayı amaçlar.

 

Yeşil kart sigortası uygulaması ile, her ülkenin kendi yasal zorunlu trafik sigortası yaptırma zorunluluğu da kalkmış olur. Yeşil kart sigortasına sahip bir araç, bulunduğu ülkenin yasal uygulamalarına tabi olur ve zararların ödenmesi bu şekilde sağlanır. İşte ülke içinde bir kazaya karışan yabancı plakalı araçların yeşil kart sigortası varsa, bu durumda zararların ödenmesi Motorlu Taşıt Bürosu tarafından yapılır.

 

Bir kaza ihbarı ve tazminat ödenmesi talebi ile karşılaşan Motorlu Taşıt Bürosu bir takım işlemler gerçekleştirir. Bir kere en önemlisi kazaya karışan tarafların imzalamış olduğu kaza tespit tutanağını isteyecektir. Bunun dışında, yabancı plakalı aracın hangi ülkeden geldiği, aracın markası, modeli ve plaka numarası bilgilerini alacaktır. Ve yabancı plakalı aracın sahip olduğu yeşil kart sigortasını görecektir. Sürücülerin ehliyetlerinin ve araçların ruhsat fotokopilerini alacaktır. Bütün derlenen bilgiler ışığında hasar ödemesini yapacaktır. Eğer maddi hasar dışında bedensel zararlar da söz konusu ise isteyeceği belgeler daha farklı olacaktır.

 

Ülkemizdeki sigorta şirketleri yeşil kart sigortası yaparlarken, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’nun bir acentesi gibi görev yaparlar. Bu nedenle poliçeyi sigorta şirketleri hazırlar ama tazminatın ödenme sorumluluğu Motorlu Taşıtlar Bürosu’nda bulunur.


Yayınlanma Tarihi : 2018-10-05 18:19:05
Okunma Sayısı : 11534
kiremitçiler

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları