Av. Ünsal KIZILCA
İŞE İADE DAVASI SONUCUNDA İŞE BAŞLATMAMA
İŞE İADE DAVASI SONUCUNDA İŞE BAŞLATMAMA
İşe İade Davası olumlu sonuçlanan çalışan, işverene işe başlamak için başvuruda bulunduğunda 1 ay içinde işe başlatılma hakkına sahip olur. Başvuruda bulunan işçiyi bu yasal sürede işe başlatmayan işverenin çalışana karşı bir takım yükümlülükleri de oluşur.
İşe Başlatmama Durumunda İşverenin Yükümlülükleri
- İşveren, işe geri dönme başvuru talebini reddederek çalışanı işe başlatmaması durumunda çalışanın sözleşmesini feshedebilmek için, çalışanın bu koşulda almaya hak kazandığı tüm tazminatları kendisine ödemekle yükümlüdür. Tazminatlar daha önce işçiye ödenmişse, boşta geçen süre sonuna kadar doğan kıdem / ihbar / izin süreleri için fark ödemesi yapmalıdır.
- İşveren, işe iade davası boyunca, çalışanın 4 aya (120 güne) kadar boşta geçirdiği sürelerin karşılığı olan tüm ücret ve yan haklarını çalışana ödemekleyükümlüdür.
- İşveren 4 aya (120 güne) kadar boşta geçen süre karşılığında çalışana ödediği ücretlerin SGK prim karşılıklarını çalışan hesabına Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek ve ödemekle yükümlüdür. Boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmesinin yasal süresi personelin işe başlatma ya da başlatmama durumuna göre değişiklik göstermektedir;
–Personel işe başlatılacaksa, işverenin işe davetinin tebligatının işçiye ulaştığı tarihi takip eden ayın 23. gününe kadar boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmekle yükümlüdür.
–Personel işe başlatılmayacaksa, işe iade davasını kazanan işçinin işe başvurusunun işverene ulaştığı tarihi takip eden ayın 23. gününe kadar boşta geçen sürelerin ek aylık prim ve hizmet belgesini kuruma bildirmekle yükümlüdür.
- İşveren, çalışanın başvuru talebini 1 aylık sürede reddettiği takdirde çalışanın tekrar işe alınmayacak olması sebebiyle çalışana ücretinin 4 aydan 8 aya kadar olan kısmını “işe başlatmama tazminatını” ceza olarak ödemekle yükümlüdür.
- 1 aylık yasal süreyi aşan tarihlerde çalışanı işe başlatmayı kabul eden işyeri artık işe başlatmayı reddetmiş kabul edilir ve bu sebeple çalışanın ücretinin 4 aydan 8 aya kadar olan kısmını “ işe başlatmama tazminatı ” olarak çalışana ödemekle yükümlü olacaktır.
Yayınlanma Tarihi : 2018-09-07 13:40:02
Okunma Sayısı : 1626
Okunma Sayısı : 1626
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- HAMİLE PERSONELE YAPILAN MOBBİNG
- İHBARLI FESİH VE İŞ ARAMA İZNİ
- RAPOR PARASI VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 2
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 1
- YOL YARDIMINDAN SGK PRİMİ KESİLİR Mİ?
- YABANCI ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI BİLDİRİMİ
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR. 2
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR 1
- SGK İLE ANLAŞMASI OLMAYAN HASTANELERİN İŞGÖREMEZLİK RAPORLARI