Av. Ünsal KIZILCA
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİN KULLANIMI
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİN KULLANIMI
Kısmi Süreli Çalışanlarda Yıllık İzin Kullanımı ile ilgili İş Kanunu üzerinde açık bir hüküm bulunmamaktadır. 4857 Sayılı İş Kanununun 53. maddesine göre; işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin kanun kapsamındaki çalışma süreleri;
• 1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dâhil) 14 gün,
• 6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün,
• 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gündür.
Bununla birlikte, 18 ve daha küçük yaştakilerle, 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamayacaktır.
Yıllık ücretli izin uygulamasında işverenleri ve işçileri en çok sıkıntıya sokan konulardan biri de kısmi süreli çalışanların yıllık ücretli izin hak edişi ve kullanım sürelerinin nasıl uygulanacağıdır. Kısmi Süreli Çalışanlarda Yıllık İzin Kullanımı hakkında doğru bilgi edinmek için Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğini incelememiz gerekecek.
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 13.maddesinde;
“Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.
Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.
Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.” ifadesi yer almaktadır.
Örneğin; 4 yıldır kısmi süreli çalışan bir işçinin yıllık ücretli izin hakkı 14 gündür. 14 gün yıllık ücretli izin hesaplanırken hafta tatili günleri ayrıca dikkate alınacaktır.
Diğer yandan kısmi zamanlı çalışmalarda işçi haftanın 6 günü çalışılmıyor olsa dahi, tam zamanlı çalışan işçiler gibi değerlendirilerek çalışmadığı günlerde yıllık ücretli izin süresinden sayılacaktır.
Buna göre; haftanın 3 günü çalışan bir işçinin ( Pazartesi – Salı – Çarşamba ) 10 gün yıllık ücretli izin kullanması halinde, Pazartesi günü yıllık ücretli izne çıktığını varsayarsak, bu kişi izne çıktığı haftayı takip eden haftanın Cuma günü iş başı yapacaktır.
Okunma Sayısı : 1236
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- İŞE İADE DAVASI SONUCUNDA İŞE BAŞLATMAMA
- HAMİLE PERSONELE YAPILAN MOBBİNG
- İHBARLI FESİH VE İŞ ARAMA İZNİ
- RAPOR PARASI VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 2
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 1
- YOL YARDIMINDAN SGK PRİMİ KESİLİR Mİ?
- YABANCI ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI BİLDİRİMİ
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR. 2
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR 1