Av. Ünsal KIZILCA
RAPOR PARASI VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
RAPOR PARASI VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
Rapor parası, rapor ücreti, hastalık parası, istirahat parası, geçici iş göremezlik raporu parası. Halk arasında bir çok farklı anlam kazanmış bilinmiş ya da adlandırılmış olan geçici iş göremezlik ödeneğinin hangi şartlarda verildiğini sizlere aktaracağız. Bilindiği üzere halk arasında rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneği nden faydalanma belirli şartlara bağlanmıştır. Rapor ücreti ise, geçici iş göremezlik belgesine sahip kişinin çalışmadığı günlerine dair işverenden değil Sosyal Güvenlik Kurumundan hak sahibine ödenen ücrettir. Bu sayede raporlu olarak geçirilen dönemlerde gelir kaybının önlenmesi ve mağduriyetlerin olmaması amaçlanmıştır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda 3 çeşit geçici iş göremezlik ödeneği mevcuttur.
1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta olan kişi işyerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.
2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 (doksan gün) ssk primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.
3- Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.
Şartları Nelerdir?
a) İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.
b) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir.
c) Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.
d) Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanunun 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
e) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Verilen Süreler
Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğini(rapor ödemesini) alınan raporun 3. gününden itibaren ödemeye başlar. Ancak ilk iki günlük raporun ücretinin işveren tarafından ödeyeceğine dair Yasada düzenlenen bir kanun maddesi yoktur. 1 veya 2 gün rapor alanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası ödenmez.
Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin istisnası ise iş kazası olması durumudur. iş kazası sebebiyle alınan raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu rapor alınan her günü öder. Ayrıca iş kazası geçirmiş bir kişinin sağlık aktivasyonunun yapılması için 30 gün prim yatırma şartı aranmaz. Ayrıca iş kazası raporlarında geriye doğru 90 günün olup olmadığına da bakılmaz.
Okunma Sayısı : 1300
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 2
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 1
- YOL YARDIMINDAN SGK PRİMİ KESİLİR Mİ?
- YABANCI ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI BİLDİRİMİ
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR. 2
- KIDEMLİ VE VASIFLI İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET ALMASI HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRILIK OLUŞTURUR 1
- SGK İLE ANLAŞMASI OLMAYAN HASTANELERİN İŞGÖREMEZLİK RAPORLARI
- İŞE İADE SÜREÇLERİNDE ARABULUCUK DÖNEMİ 2
- İŞE İADE SÜREÇLERİNDE ARABULUCUK DÖNEMİ 1
- FAZLA MESAİ NASIL HESAPLANIR? 2