Av. Ünsal KIZILCA
HASAR VE KAZA ANINDA YAPILMASI GEREKENLER


HASAR VE KAZA ANINDA YAPILMASI GEREKENLER


Trafik kazalarının birçoğundan kaçamazsınız. Özellikle de her gün milyonlarca aracın yola çıktığı trafikte araç kullanmak zorundaysanız, gerçekten de sabahtan akşama kadar yollarda dolaşıp da şans eseri az hasarlı veya çok hasarlı bir araç kazası yapmadan günü sona erdirmek başarısını göstermek herkese ne yazık ki nasip olmaz. Bu durum, ne sizin şoförlükte çok usta olduğunuzla alakalıdır ne de acemi olduğunuzla bağlantılıdır. Sağ salim evinize geldiğinizde çok da yorulmadığınız halde ve çok da stresli trafikte olmadığınız halde neden başınızın ağrıdığını anlamazsınız. Oysa siz farkında olmazsınız ama yapmadığınız halde, gün içinde yanından geçtiğiniz veya aracınızı kullanırken dinlediğiniz radyoda duyduğunuz trafik kazalarını beyniniz kaydeder. Bir de, eğer karşılaştığınız kaza sebebi ile yol da kapandıysa ve saatlerce aracınızda oturduysanız anlamsız bir şekilde daha da fazla yorulursunuz. Yol açıldığında kaza yapan araçların yanından geçerken de araçların şoförlerine bir güzel küfredersiniz. Çünkü araçlarda büyük hasar yoktur, yolculara da bir şey olmamıştır.

 

Ne yazık ki, trafikte aracımız ile seyrederken başımıza bir kaza geldiğinde, aracımızda ve kaza yaptığımız araçta, küçük olsun veya büyük olsun hasar oluştuğunda, neyi nasıl yapacağımızı, yani, hasar anında yapılması gerekenler hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Flaşörlerimizi yakıyoruz ve hep birlikte başlıyoruz polisi beklemeye. Çok şükür ki cep telefonlarımız var da hemen sigortacımızı arıyoruz, tabi bulursak, ne olacak, ne yapacağız, nereye gideceğiz bir panikle öğrenmeye çabalıyoruz. Trafik polisi o yoldaki korkunç trafikte bize gelebilene kadar öylece bekliyoruz, kıpırdamadan.

 

Bu hareketimiz ve davranış şeklimiz aslında yılların yaşanmışlığından geliyor. Çünkü son on yıl içerisinde değişen ve yürürlüğe giren 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu öncesindeki esaslara göre yapılması gereken aynen bu şekildeydi. Yani, trafik polisi gelip de kaza tutanağını doldurup bizlere imzalatıp kendisi de imzalayıncaya kadar araçlardan birisi yerinden milim oynatıldığında kaza tutanağını tutmazdı. Oysa bugün yürürlükte olan 2918 sayılı Trafik Kanunu uyarınca, yalnızca maddi hasara yol açan trafik kazalarında tarafların kazanın oluş şeklinde anlaşmaları halinde trafik kaza tespit tutanağı kazaya karışan araçları kullanan kişilerce düzenlenecektir. Bu şekilde düzenlenen Tutanak, Trafik Zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmündedir.

 

Kaza yaptığınızda, Allah korusun, yalnız araçlarda maddi hasar varsa, kaza yaptığınız araç resmi bir kuruma ait değilse, şoförlerden birisinde yaş küçüklüğü, alkol veya madde kullanma veya akıl sağlığı problemi yoksa daha çabuk hareket edebilirsiniz. Çünkü eğer ölüm yoksa üçüncü şahıslara zarar vermediyseniz, kamu kurumu malına zarar vermediyseniz, sizin ya da diğer aracın ya da araçların trafik sigortanız yok değil ise, sizin ya da diğer şoförlerden herhangi birisinin ehliyetinde geçersiz bir durum yoksa lütfen, trafiği gereksiz yere tıkamayın. Tüm şoförler aranızda anlaşarak, yanınıza olması zorunlu olan matbu formdaki kaza tespit tutanağını birlikte doldurarak, kazanın oluşunu şemada göstererek, açıklamaları yazarak ve de, en önemlisi araçlarınızı hareket ettirmeden önce cep telefonlarınız ile fotoğraflarını çekerek, tüm bu işleri en fazla on dakikada yaparak, ayrılın ve trafiği bloke etmeyin.

 

Kaza yaptığınız aracın şoförü bu konuda tecrübeliyse ondan yardım alarak, siz tecrübeliyseniz ona yardım ederek kaza tespit tutanağını bir an önce doldurmalısınız. Ancak, her ikiniz de veya tüm şoförler de kaza tespit tutanağının nasıl doldurulacağını ve hasar anında yapılması gerekenler hakkında bir şey bilmiyorsanız, trafikte olan ve yanınızda duran ve yardım teklif eden bu konuda tecrübeli bir şoförden yardım alarak da, en fazla on veya on beş dakikada tüm işlemleri tamamlayabilirsiniz.


Yayınlanma Tarihi : 2018-09-19 18:56:54
Okunma Sayısı : 1777
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları