Habibe Tilki UZEL
Tekirdağ’ın eğitimdeki başarısızlığı


Tekirdağ’ın eğitimdeki başarısızlığı


Hepimizin bildiği üzere ilköğretim bittikten sonra liselere giriş için sınav düzenleniyor. Öğrenci sınav sonucuna göre liseye giriş yapabiliyor. Sınav yapıldı hatta sonuçlar da açıklandı. Buna göre sadece öğrencilerin durumları açıklanmakla kalmadı şehirlerinde eğitimdeki başarı oranları gün yüzüne çıktı. Tekirdağ 2019 liselere giriş sınavında başarı ortalamasında 40. oldu. Geçen sene durum nasılmış diye merak edenlere hemen söyleyeyim. Geçen yılki başarı sırası da 41 imiş. Bu sene bir üstte gelerek 40. olmuş buna sevinmeli mi üzülmeli bilemedim.


Liselere giriş sınavındaki başarı ortalamasında ilk 10’a giren şehirler ise şu şekilde: Muğla, Tunceli, Giresun, Rize, Trabzon, Eskişehir, Kırşehir, Çanakkale, Denizli, Zonguldak. 81 il arasında 81. olan il ise Şırnak oldu. Türkiye geneline bakıldığında 20 soru üzerinden en yüksek Matematik yapma oranı 4.21 net ile Kırşehir oldu. Tekirdağ’da bu oran 2.76 gibi düşük bir orana sahip.

 

İstatiksel verilere baktığımız zaman Tekirdağ her geçen yıl daha da başarı oranını düşürüyor. Bir sıra üste çıkmış bir sıra alta inmiş bu çok önemli değil, önemli olan ne yazık ki çok çok gerilerde yer alması. Üstelik hemen hemen her platformda ülkenin batısında olmakla övünen tarzda cümleler kuran bir kente eğitimde bu kadar vasat olmak hiç yakışmıyor. Ortada böylesi ciddi bir başarısızlık varken mutlaka bunun pek çok nedeni de vardır. Bu yüzden bu nedenleri çok ciddi bir şekilde inceleyip, haritada coğrafi konum olarak batıda olmakla övünmeyi bırakıp, okullaşma sayısı bizde yüksek deyip rehavete kapılmak yerine dahası o pembe gözlükleri atıp Tekirdağ’ın eğitim başarısızlığı üzerinde durulması acilen gerekiyor. Eğer bu konu ciddiye alınmazsa her sene daha da altlarda kendine yer bulması kaçınılmaz olacaktır.

 

İllerin başarı ortalamaları listesi herkesin gözü önünde olmalı ve ne yapıp edilmeli, eksikler nedir ve nasıl giderilmeli diye çareler üretilerek Tekirdağ’ın da başarı oranı üst sıralara getirilmelidir. Çünkü ortadaki bu büyük başarısızlığın tek sorumlusu sınava giren öğrenciler değildir. Kimse sistem veya devlete kapak attım oh mis diyen öğretmenler var gibi bahanelere de sığınmasınlar. Öğrencilerin elinden telefonlar düşmüyor da demesin kimse. 1. olan, ilk 10’a giren illerdeki çocukların elinde telefon yok mu, buradaki sistemin aynısı o illerde de mevcut değil mi, oralardaki öğretmenlerin arasında da mutlaka mesleğine yeterince bağımlılığı olmayan vardır.  

 

Demem o ki bu bahanelerin arkasına asla ama asla sığınılmasın. Her anlamda gurur duyulan bir Tekirdağ var etmek istiyorsanız önce eğitime katkı sağlayın, değer verin, yatırım yapın, teşvik edin. Yukarıda da dediğim gibi okula gitme oranının yüksek olması başarıyı getireceği manası taşımıyor ki bu verilerde bunu çok iyi gösteriyor. Öğrenciler okula boş boş gidip geliyorsa, sırf nerede belli olsun modunda okula gidiliyorsa, gönderiliyorsa, diploması varsa ama eğitim ve kültürden bir haberse evlatlar, orada başarı beklentisi zaten ancak hayal olur.

 

Tekirdağ’ın kendine 40. sıradan yer bulması hiç yakışmıyor. Umarım konu üzerinde hassasiyet gösterilir ve bundan sonraki yıllarda hızla yukarılara taşınabilir. 


Yayınlanma Tarihi : 2019-07-02 15:12:28
Okunma Sayısı : 1140
sugar chef

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları