Habibe Tilki UZEL
Bu parkta çocuklar mutlu değil!
Bu parkta çocuklar mutlu değil!
Her ne kadar yağmurlu günler yaşasak da yaz mevsimindeyiz. Bütün kış eve kapanmış bebekler, okulları tatil olmuş çocuklar doğal olarak zamanlarının çoğunu park alanlarında geçirmek istiyorlar. Oyun parkları çocukları hem ruhen memnun eden hem de fiziksel olarak gelişimlerine katkı sağlayan alanlardır. Ne var ki kimi zaman tehlikeyi de çağırabilen yerlerdir. Hele bir de bakımsızlıkta son noktaya gelmişse, koskoca bir mahallede bir tane varsa dolayısıyla 6-7 aylık bebeklerden tutun da 15-16 yaşında gençlerin dahi futbol oynamaya çalıştığı bir park alanıysa ne yazık ki durum hiç iyi değil demektir.
Tekirdağ Süleymanpaşa’nın bir mahallesi olan Eski Camii Mahallesi kentin gayet merkezi ve büyük mahallerinden biri. Akşamüstü olunca güneşin etkisinin kaybolmasını gören annelerden tutun da işten dönüp yavrusuyla dışarıda zaman geçirmek isteyen aileler soluğu çoğu zaman Devlet Hastanesi üstü Evliya Çelebi Caddesi üzerinde yer alan parkta alıyorlar. Zira o parkı kimi zaman kullanan annelerden biri de şahsımdır. Bu parkla ilgili sıkıntıları, gelen şikayetleri zaman zaman dile getirdim. Gel gelelim ki parkı kullanmaya başladıktan sonra parkın bakım ve denetlenmesinin nasıl ihmal edildiğini daha net tecrübe ettim.
Çocuklarını uzun zamandır bu parka getiren anneler özellikle civarda başka park olmamasından dert yanıyorlar. “Büyüğü de küçüğü de bu parka geliyor başka park olmadığı için. Büyükler bu dar parkta futbol oynamaya çalışıyor dolayısıyla her akşam daha küçük olan çocukların, bebeklerin suratına top geliyor. Belediyeden ricamızdır lütfen bu mahalleye alternatif oyun alanları oluştursunlar, bu parkın bakımını gerçekleştirsinler. Mevcut her şey kırık dökük, oturacak bank dahi yok, parkın aydınlatması çalışmıyor.” diyorlar.
Koskoca mahallede bir tane bulunan parkta topu topu bir adet salıncak var. E, çocuklarda da sürekli salıncak kavgası mevcut. Ebebeynlerin evlatları oynarken oturmaları için sadece iki tane bank konmuş. Bu banklar da kırıla kırıla sadece demirleri kalmış, oturacak bir yeri kalmamış, anne babalar yerlere oturuyor. Parka bebek arabası ile gideyim hiç demeyin! Zira bebek arabası için bir giriş çıkış bölmesine benzer bir şey asla yok. Size yardım edecek birileri çıkarsa bir el atıverir bebek arabanızın önünden de girersiniz park alanına. Parkın içinde iki tane sokak lambası mevcut. Bunu da tahmin edersiniz ki biri hiç yanmıyor diğeri de canı istediğinde yanıp sönüyor. En çok aydınlatmaya ihtiyacı olan çocuk oyun parkı kapkaranlık. Alan olarak zaten dar olan parkın içine bir de spor aletleri yerleştirilmiş büyükler de bir yandan egzersiz yapıyor. Evet, pek çok şehirde çocuk parkları içinde egzersiz aletleri var fakat bu parklar metrekare olarak büyük olduğundan sorun teşkil etmiyor. Park alanları yaş gruplarına göre ayrılmalıdır. 2 yaş altı, 2-5 yaş ve 5 yaş üzeri çocuklar, 3 ayrı oyun alanında oynamalıdır. Büyüklerin, küçüklerin oyun alanına girmesi veya tam tersi olması güvenli olmayacaktır. Büyük çocukların hiddetle futbol oynadığı daracık bir parkta örneğin 2 yaşında bir çocuk rahat bir şekilde koşup oynayabilir mi? Anne çocuğuna her an top gelecek, büyükler ezecek korkusundan çocuğunu güvenle park alanına bırakabilir mi? Kırık dökük banklar, salıncaklar, egzersiz aletleri çocuklar için ne kadar tehlike içeriyorlar farkında mısınız? Bir evlat bu sağlıksız, konforsuz, denetimden uzak parkta kaza geçirirse hesabını kim verecek? Bugün köylerde dahi bundan daha çok ve kaliteli parklar mevcut halde iken Büyükşehir olmakla övünen Tekirdağ’ın merkez ilçesinin mahallesindeki bu parkı kent yöneticileri, belediye başkanları hiç görmüyor mu? Hadi onlar görmüyor ekipleri denetimden geçirip gereğini neden yapmıyorlar?
Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, her fırsatta çocuklara çok önem verdiğini ve onlar için yaşanabilir bir kent modeli oluşturmaya çalıştığının altını çiziyor. Tüm bu cümleleri duymak hepimizi çok mutlu ediyor fakat işin uygulama ve denetleme kısmında gördüğümüz eksiklikler acaba sözler öylesine havada mı uçuşuyor dedirtiyor. Günümüz koşullarında yoğun kent dokusu içerisinde yaşayan insanlar özellikle anne baba olanlar kendi ikametgahlarına yakın olan park alanlarına ihtiyaç duyuyorlar. Gel gelelim park alanı dediğimizde iki salıncağın bir kaykayın gelişi güzel yerleştirip gidilmesiyle olmuyor o mutlu çocuklar yetiştireceğiz projeleri. Akabinde parkın durumu nasıl, tadilata, yenilenmeye ihtiyacı var mı, mahallenin başka park alanlarına talep var mı, ergenler için futbol, voleybol vs alanları yaratıp en azından minik çocukları tehlikeden kurtarırız diye uğraşılmıyor, parkların kontrolü yapılmıyorsa var olan faydadan çok çocuklara zarar getiren bu parkı da kaldırın oradan gitsin. Sonrasında da biz çocuklarımızın mutluluğunu düşünen bir belediyeyiz, her şey onların mutluluğu için tarzında hikayeler anlatmayın. Sayın Başkan Ekrem Eşkinat böyle bir parka çocuğunu, torununu götürür mü? Gönül rahatlığıyla oynamasına izin verir mi? Zira parktaki anneler kaygı ile çocuklarını bu parka getiriyorlar. Sevgili kent yöneticileri eğer bu kentin çocuklarını ve annelerini düşünüyorsanız en yakın zamanda bu çocuk parkının daha iyi şartlara kavuşması anlamındaki çalışmayı hayata geçirirsiniz.
Okunma Sayısı : 1332
Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları
- Seçimin kazananları, kaybedenleri
- Kiraz Festivalinin Fesi Yapıldı
- Siyaset sadece erkek işi değil!
- Nasıl oy kullanacağız, biliyor muyuz?
- Tekirdağ seçime ne kadar hazır?
- Cinsel istismara yeni tasarı
- Oyunuzu vermeden önce...
- Bizim de kiraz festivalimiz var!
- Heykeller taş parçası değildir!
- Topraklarımızı ne kadar tanıyoruz?