Habibe Tilki UZEL
Bizim de kiraz festivalimiz var!


Bizim de kiraz festivalimiz var!

 

Dünyanın en büyük müzik festivallerinden biri olan ve Türkiye'den de ünlü isimlerin akın ettiği Coachella Festivali son günlerde merak konusu oldu. Özellikle sosyal medyada sürekli festival ile ilgili fotoğraflar, haberler görmekteyiz. 1999 yılından beri düzenlenen festivale dünyadan da ünlü olan pek çok isim akın ediyor. Yine geçtiğimiz günlerde de ülkemizde düzenlenen Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali üzerine bir hayli haber yapıldı. ‘Nisan’da Adana’da’ sloganıyla 6.’sı düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kostümlü kortej yürüyüşüne binlerce kişi katılım gösterdi. Türkiye’nin tek sokak karnavalı olarak tanımlanan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

 

E bu kadar çok festival haberleri görünce insan ister istemez içinde bir festivale katılma duygusu barındırıyor. Şahsen ben de öyle oldu. Gönül elbet isterdi şöyle Coachella’da boy göstermek hadi o çok uzaklarda ülkemizdeki Adana’nın festivaline katılmayı. Ancak olmadı. Hal böyle olunca Tekirdağ’ın Uluslararası Kiraz Festivali derhal aklıma geldi. Uzaklarda aramaya gerek yok diyelim ve kendi şehrimizin festivalini beklemeye koyulalım. Kiraz Festivali’nin tarihçesi Tekirdağ’da oldukça eskiye dayanıyor. Bu yıl 54.’sü düzenlenecek.

 

Ancak gel gelelim ki festival ile ilgili kiminle sohbet etsek ki özellikle bu festivalin eski zamanlarını da bilen kişilerle şimdi düzenlenen festival tadı ile eski festivallerin asla bir olmadığını, şimdilerde son derece yüzeysel bir şekilde geçiştirildiğinden dem vuruyorlar. Oysa geçmişi bu kadar eskilere dayanan bir festivalde çoğu şey kemikleşmiş bir şekilde süre gelmeli. Fakat gördüğümüz ve anladığımız kadarıyla durum böyle değil. Her yeni gelen belediye festivale yeni bir can katacağını düşünerek farklılıklara gitmiş bu da her seferinde festivalin tadından bir şeyleri alıp götürmüş.

 

Tekirdağ merkezli bir festival olmasına rağmen hali hazırdaki Büyükşehir Belediyesi festivali ilçelere de yayma fikrini ortaya atarak uyguladığını gördük geçen sene. Fakat bu çok da iyi bir fikir değildi. Vatandaş festivalin bu şekilde bölündüğünü, ilçelere yayılmadan merkez Süleymanpaşa’da yapılmasını dile getiriyor. Zaten ilçelerinde kendi çaplarında çeşitli festivalleri bulunuyor. Şarköy’ün Üzüm Festivali, Çorlu’nun Dondurma Festivali, Marmaraereğlisi’nin Karpuz Festivali gibi.

 

Adana Portakal Çiçeği Festivali’ne hem yurt içi hem de yurt dışından pek çok misafirin katıldığını haberlerden takip ettik. Peki, Tekirdağ Kiraz Festivali’ne bu anlamda katılım neden yoğun bir şekilde olmuyor? Yurt içinden Ankara, Kayseri, Muğla’dan biri çıkıp gelmiyor “Kiraz Festivali’ne geldim” diye. Ya da Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelere bu kadar yakın konumda iken neden bu anlamda onları kendimize çekemiyoruz?

 

Festivalimiz içerik olarak mı dolu dolu değil, teknik ekip mi yetersiz, yoksa varlığını duyurma anlamında mı Tekirdağ yetersiz? Bu yıl nasıl bir festival içeriği hazırlanıyor Tekirdağ halkı da merakla beklediğini söylüyor. Tekirdağ Kiraz Festivali de neden şöyle sınırları aşan bir üne sahip olmasın? İstenirse elbette olur fakat sanırım bu anlamda yetkili olan kişilerin ciddi emek sarf etmesi gerekiyor. Bekleyip görelim bakalım nasıl bir festival organizasyonu bizleri bekliyor?


Yayınlanma Tarihi : 2018-04-28 14:49:50
Okunma Sayısı : 1117
kiremitçiler

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları