Habibe Tilki UZEL
Miras Atölyesi Projesi’ne sahip çıkalım


Miras Atölyesi Projesi’ne sahip çıkalım


Hepimizin bildiği üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Miras Atölyesi Projesi kapsamında somut olmayan kültürel zenginlikleri koruma ve güzelleştirme adına önemli adımlar atıyor. Bu çalışma kapsamında geçtiğimiz günlerde Miras Atölyesi 1. Etap Projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Türk-Macar Kültür Evi'nin açılışı yapıldı. Eminim ki bu evin varlığı Tekirdağ’a olumlu etkiler kazandıracaktır. Fırsatınız olduğunda mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Kadir Başkan’ın bu tip çalışmalara ayrıca önem veriyor olması da kesinlikle takdir topluyor. Geçtiğimiz dönem bu konulara hayli eğilim gösteren Sülaymanpaşa Belediyesi eski belediye başkanı Ekrem Eşkinat’ın katkıları da yok sayılamaz. Hali hazırda Sülaymapaşa Belediye Başkanlığını yürüten Cüneyt Yüksel’in de eminiz ki bu anlamda desteği her zaman olacaktır.

 

Bir şehrin veya ülkenin gelişiyor olması için elbette pek çok kıstasın bir araya gelmesi gerekiyor. Ne acı bizler bunu yaparken kültürel konuları kulak ardı ediyoruz. Oysa üzerinde yaşadığımız toprakların her bir noktası çok ama çok önemli. Önemi sadece şuanda gizli değil. Geçmişte nelere, kimlere ev sahipliği yaptıkları, bu toprakların üzerinden nelerin geçtiğini bilmek, unutmamak, unutturmamak, gelecek kuşaklara taşımak çok ama çok mühim bir olay. Elbette yolar yapalım, ekonomimizi geliştirelim, turizmi canlandıralım, esnafımız çok kazansın, bunun gibi pek çok gerçek olsun. Ama bunları yaparken kültürel konulara yabancı kalmayalım.

 

Bu yüzdende Sülaymanpaşa’da devam eden ve kentin tarihi dokusunu yeniden kazandıracak olan Miras Atölyesi Projesi kapsamında 318 ada 10 parseldeki konutun kamulaştırılıp restorasyon işi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Valilik de desteğini verdi.

 

Kenti şöyle bir turladığımızda atıl halde olup kent imajını da zedeleyen pek çok yapı öylece durmaktadır. Görüldüğü üzere Kadir Başkan olsun Tekirdağ valiliği olsun bu anlamda elinden geleni yapıyor. Cüneyt Başkan da mutlaka ne gerekiyorsa yapacaktır. Ben diyorum ki durum sadece yöneticilerle kalmasın kentin ileri gelen iş insanları da desteklerini verirlerse eğer hayalet evler olarak yarım yamalak ayakta duran yapılar gerekli restore çalışmaları ile kente bambaşka renk katabilirler. Bugün Safranbolu Evleri, Eskişehir Odunpazarı Evleri gibi örnekler gözümüzün önünde dururken neden Tekirdağ’da bu tip kültürel yapılarla adından söz ettirmesin.   

 

Miras Atölyesi 1 Projesi tamamen tamamlandığında konut alanları ve ev pansiyonculuğu yanında küçük ölçekli konaklama birimleri, butik oteller, pansiyon, uluslararası ve ulusal sanatçı-bilim insanı misafirhaneleri, turizm acentesi, gezgin kulüpleri, geleneksel ve yöresel mutfak kültürünü yansıtan lokanta-kafeterya, kitapevi ile büro ve sağlık hizmet birimleri, sanat evleri, kütüphane, geleneksel küçük el sanatları atölyeleri gibi ticari ve kültürel birimler yer alabilir hale gelecek. Bu da şüphesiz ki kente yeni ve gözle görülür bir canlılık kazandıracak.


Yayınlanma Tarihi : 2019-11-07 17:02:54
Okunma Sayısı : 1157
reklam yan

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları