Av. Ünsal KIZILCA
HASARLARIN SİGORTA ŞİRKETLERİNE BİLDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ
HASARLARIN SİGORTA ŞİRKETLERİNE BİLDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ
Kimsenin olmasını istemediği risk gerçekleşir ve bir hasar meydana gelirse, sigorta işleminin gereği olarak sigorta ettirenin tazminat isteme hakkı doğar. Sigorta şirketi de poliçede yazılı hükümler gereğince tazminat ödemek durumundadır. Ancak bu işlemlerin başlaması için sigorta ettirenin ortaya çıkan durumu ve doğan zararı sigorta şirketine bildirmesi gerekiyor. Yani hasarı ihbar etmesi gerekiyor. Elbette hasar bildiriminin de bir takım kuralları ve uyulması gereken prosedürleri vardır.
Genelde kimse zarar görmek istemediğinden, bir tehlikeyi akla getirmek istemediğinden, poliçe satın alınırken, hasar bildirimi ile ilgili bu prosedürlere pek dikkat edilmez. Ancak önemlidir.
Örneğin bir kasko sigortanız var, beklenmedik bir kaza yaşandı. Kaza anında ilk yapılacak iş Kaza Tespit Tutanağı’nın hazırlanmasıdır. Bunu artık herkes biliyor. Eğer taraflar anlaşabiliyorlarsa düzenlenen tutanak trafik polisi tarafından düzenlenmiş gibi işlem görür. Ama taraflar anlaşamamışlarsa ya da trafik polisinin müdahalesi gerek bir durum söz konusu ise be durumda Kaza Tespit Tutanağı’nı hazırlamak trafik polisinin görevidir.
İşte kasko sigortasından hasarın alınabilmesi için, hazırlanan Kaza Tespit Tutanağı ve ekindeki belgelerle birlikte hemen sigorta yaptırılan sigorta şirketine veya acentesine başvurmak gerekiyor.
İnsanlar genel olarak sigorta şirketine başvurmak için süre olmadığını düşünür. Ancak kasko poliçesi genel şartlarında, bu başvurunun kazanın yaşandığı tarihten en geç beş iş günü içinde hasar ihbarı yapılmasını öngörüyor.
Eğer bu süre içinde bir hasar ihbarı yapılmamışsa, sigortalının haksız olduğu kabul edilir ve hasarlara karşılık bir ödeme yapılmaz. Bu önemli bir konudur ve sürenin atlanmaması gerekir.
Kasko sigortası yaptıran kişi, sigorta şirketine tazminat talebinin iletirken Kaza Tespit Tutanağı yanında başka belgeleri de hazır etmelidir. İşlemlerin sigorta şirketi tarafından gecikmeden ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan belgeler şunlardır:
- Kasko sigortasının yapılığı acentenin ismi
- Kasko poliçesinin numarası
- Kasko poliçesinin fotokopisi
- Kazanın meydana geldiği tarih
- Kazanın oluş şekli hakkında detaylı bilgi
- Kaza yapan sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri
- Kazaya karışan kişilerin ifadeleri
- Kazayı gören varsa bunların ifadeleri
- Alkol raporu
- Araçta meydana gelen hasarın tahmini değeri
- Çekilebilmişse kazayı görüntüleyen fotoğraflar
- Sigortalının telefon numaraları
- Eğer araç rehinli ve ipotekli ise , bankadan alınacak resmi belgeler
- Aracın tamir göreceği servisin adresi ve telefon numarası
Oldukça fazla bilgi ve belge isteniyor. Aslında bu bilgilerin büyük bir kısmı Kaza Tespit Tutanağı üzerinde de bulunuyor. Ancak işlemlerin hızlı sonuçlanması için ne kadar çok detay verilebilirse bu sigortalının lehine olan bir durumdur.
Sigorta şirketleri, hasar ihbarını alır almaz genel olarak hasrın boyutunu tespit etmesi için bir eksper tayin eder. Eksperin düzenleyeceği rapor sigorta şirketinin ödeyeceği tazminatı belirlemede büyük önem taşır. Yukarıda sayılan belgelere eksperin raporu da eklenince artık tazminat ödenmesi için gereken dosya tamamlanmış demektir.
Hasarın ödenmesi konusunda sigorta şirketlerinin üzerine durduğu bir konu da poliçe bedelinin sigortalı tarafından, poliçede öngörülen ödeme planına uygun olarak yapılmış olup olmadığıdır. Sigorta primlerini ödemeyen veya kısmen ödeyen sigortalılar hasar anında kötü bir sürprizle karşılaşabilirler. Eğer poliçenin primi ödenmemişse sigorta şirketi hasarı ödemekten kaçınabilir ya da eksik ödeme yapabilir.
Bir diğer önemli konu da kaza yapan araçlara kaza sonrasında gereken özenin gösterilmiş olup olmadığıdır. Eğer sigortalı, hasarlı aracı olduğu gibi bırakmışsa elinden geldiği halde hasarı azaltan herhangi bir şey yapmamışsa bu durumda sigorta şirketi ödeyeceği hasarı düşürebilir.
Okunma Sayısı : 1231
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- YURT DIŞINDAN GELEN YABANCI ARAÇLARA YAPILAN SİGORTALAR
- TUR ŞİRKETLERİNİN YAPMASI GEREKEN SİGORTALAR
- HASAR VE KAZA ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
- KAZADAN SONRA HASAR TESPİTİ NASIL YAPILIR
- KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİN KULLANIMI
- İŞE İADE DAVASI SONUCUNDA İŞE BAŞLATMAMA
- HAMİLE PERSONELE YAPILAN MOBBİNG
- İHBARLI FESİH VE İŞ ARAMA İZNİ
- RAPOR PARASI VE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
- ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 2